Επενδύει στη φθορά του Τσίπρα...

Τακτική ώριμου φρούτου έναντι της κυβέρνησης έχει επιλέξει να υιοθετήσει η ηγεσία της Ν.Δ., ποντάροντας σε αυτή τη φάση στη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των...
έντονων κοινωνικών αντιδράσεων που παρατηρούνται. Το παιχνίδι της κόπωσης για το κυβερνών κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο επενδύει η «γαλάζια» παράταξη, διαφαίνεται από τη στάση απόλυτης κατανόησης στις κάθε λογής κινητοποιήσεις διάφορων κοινωνικών ομάδων -πλην των ακραίων εκφάνσεών τους όπως π.χ. το κλείσιμο εθνικών οδών-, με την επισήμανση ότι πρόκειται για έκφραση αγωνίας και αγανάκτησης «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τούς εξαπάτησε».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των διαμαρτυριών ως «πάνδημου» αιτήματος, στη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις δεν έχουν κομματικό χρώμα, ενώ για να μη δίνεται λαβή για σχόλια περί υποκίνησης των αγροτικών μπλόκων η οδηγία προς βουλευτές και στελέχη είναι να αποφεύγεται η ενεργός συμμετοχή τους. Για την αντιπολιτευτική τακτική της Συγγρού είναι ενδεικτική η πρόσφατη αποστροφή του Κ. Μητσοτάκη ότι δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός, αναφορά που υποδηλώνει την απροθυμία του να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, την ανετοιμότητα να αναλάβει την εξουσία και ταυτόχρονα την απουσία πειστικής αντιπρότασης για την έξοδο από την κρίση. Στην παραδοχή αυτή κατατείνει εξάλλου και το γεγονός ότι οι εκλογές ξορκίζονται ως αχρείαστες, «αφού η τελευταία φορά που στήθηκαν κάλπες ήταν πριν από πέντε μήνες». Στο ηγετικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθίσταται σαφές ότι προτιμούν να δουν την κυβέρνηση να πίνει μόνη της το πικρό ποτήρι των μέτρων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παράσχουν καμία στήριξη. Ευελπιστούν έτσι ότι θα μπορέσουν να καρπωθούν προς όφελός τους τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, χωρίς όμως να κρύβουν τη συμφωνία τους με ορισμένες θέσεις των δανειστών (μειώσεις συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο κτλ).

Η εν λόγω ρητορική στηρίζεται στο επιχείρημα ότι η ευθύνη του νέου διαφαινόμενου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις βαρύνει κατ’ αποκλειστικότητα τον πρωθυπουργό και την «κορυφή» του Μαξίμου, κατά συνέπεια η δικομματική ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. είναι υποχρεωμένη να βγάλει μόνη της «τα κάστανα από τη φωτιά». Απορρίπτεται επίσης κάθε σκέψη περί συγκρότησης οικουμενικού σχήματος, αφού κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως «χείρα βοηθείας» στον πολιτικό αντίπαλο και μάλιστα την ώρα που εκτιμάται ότι οδεύει στην κατάρρευση.

Στην ίδια κατεύθυνση της μετωπικής αντιπαράθεσης, από τη Συγγρού επιχειρούν να απονομιμοποιήσουν το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστερής διακυβέρνησης μέσω «αποκαλύψεων» και ερωτήσεων στη Βουλή περί διορισμών ημετέρων, «που σηματοδοτούν νεποτισμό και διαιώνιση της λογικής του πελατειακού κράτους».

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει το κλίμα νηνεμίας που επικρατεί μετά την εκλογή του, συνεχίζοντας τις ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ σαμαρικών-καραμανλικών και της ομάδας των άμεσων συνεργατών της επιρροής του. Πάντως, έχει καταγραφεί η «βιασύνη» του να αλλάξει τη Ν.Δ., ενώ στην πρόσφατη ομιλία του ως νέος αρχηγός έδειξε να κρατά αποστάσεις από τις πολιτικές των προκατόχων του.

efsyn.gr