Διαιτητής οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία! Ή, κυβέρνηση της Αριστεράς, ή … νέες καλπες και απόλυτη πλειοψηφία Podemos

Μπορεί την Κυριακή να διεξάγονται οι πολύ κρίσιμες όχι μόνον για την Ισπανία αλλά και για την πορεία και τις ισορροπίες στην Ευρώπη, εκλογές για την αναδειξη κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας, αλλά η πάντα καλά ενημερωμένη δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρα Μακρή, έσπευσε να ενημερώσει τους φίλους της στοο facebook, για το τι θα γίνει την Δευτέρα. Δείτε την ανάρτηση-πρόβλεψη της επόμενης μέρας στην Ισπανία.Ιδιαίτερα σημαντική η αποκάλυψη για τα ακριβά ανακαινισμένα γραφεία του Λαικού Κομματος του Ραχόι με “μαύρο πολιτικό χρήμα” ενδεχομένως, σε αντίθεση με τα … νοικιασμένα του Ιγκλεσιας και των Unidos Podemos, που κατηγορήθηκαν όπως κι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ για “πηγές” χρηματοδότησης από τη Βενεζουέλα, ή το Ιράν…Ιδιόκτητα , φυσικά … τα γραφεία των Σοσιαλιστών!!!
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε, την Κυριακή εκλογές. Τα φώτα δεν σβήνουν ποτέ στα επιτελεία των κομμάτων. Στην οδό Γένοβα το κτίριο του Λαικού Κόμματος ( που σημειωτέον ανακαινίσθηκε με μαύρο αδήλωτο χρήμα και τώρα οι δικαστές κάνουν ελέγχους), τα νοικιασμένα γραφεία των Ποδέμος στην Πλάθα Εσπάνια, το ιδιόκτητο κτήριο στην οδό Φερράθ του Σοσιαλιστικού Κόμματος ( που αγοράστηκε με μπόλικο χρήμα που ερχόταν από το γερμανικό SPD λίγο πριν το 1982) και τέλος τα πανάκριβα γραφεία στην οδό Γκράν Βία των Θιουδαδάνος που όλοι απορούμε από που πληρώνονται.
Από τους τέσσερις επικεφαλής ο πιο κουρασμένος στις δημόσιες εμφανίσεις του, μοιάζει να είναι ο Ραχόι. Είναι και ο μεγαλύτερος σε ηλικία. Οι υπόλοιποι τρεις είναι νεότεροι κάμποσες δεκαετίες. Καταπίνουν χιλιόμετρα διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα. Δεν κοιμούνται. Και εύχονται να τελειώσει γρήγορα αυτός ο φρενήρης τρόπος ζωής.
Η καμπάνια αυτή επικεντρώθηκε περισσότερο στις τηλεοπτικές εμφανίσεις και στο διαδίκτυο παρά σε μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε μεγάλα στάδια που κοστίζουν υπερβολικά. Επιπλέον υπάρχει και σχετική απροθυμία των Ισπανών να συμμετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2015 έγιναν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Στην αρχή του χρόνου στην Ανδαλουσία, τον Μάιο δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τον Σεπτέμβριο στην Καταλονία και τον Δεκέμβριο βουλευτικές. Εδώ και ενάμισυ χρόνο η Ισπανία βρίσκεται σε μία συνεχή προεκλογική εκστρατεία. Και αυτό το καλοκαίρι οι πολιτικοί και πάλι δεν θα κάνουν διακοπές. Η μόνη σταθερή ημερομηνία είναι αυτή της ορκωμοσίας της νέας Βουλής στις 19 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει μετά η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας καθώς κανένας από τους τέσσερις επικεφαλής δεν επιθυμεί νέες εκλογές.
Με βάση τα αποτελέσματα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις που πλέον απαγορεύονται την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, τα μετεκλογικά σενάρια είναι:
1. Νέες εκλογές . Τις αρνούνται όλοι μετά βδελυγμίας.
2. Συνεργασία Λαικού Κόμματος- Θιουδαδάνος . Δεν καταφέρνουν απόλυτη πλειοψηφία και οι δεύτεροι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για Ραχόι
3. Συνεργασία Unidos-Podemos και Σοσιαλιστές. Πλησιάζουν την απόλυτη πλειοψηφία. Και με τη στήριξη των μικρότερων κομμάτων είναι σχεδόν σίγουρη η απόλυτη πλειοψηφία.
4. Ραχόι κυβέρνηση μειοψηφίας με το παιχνίδι της αποχής στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης. Στις επόμενες εκλογές όμως απόλυτη πλειοψηφία των Unidos Podemos και καταποντισμός των σοσιαλιστών
Οι σοσιαλιστές είναι πλέον οι διαιτητές. Και οι μόνοι που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα. Ο μόνος νεωτερισμός αυτών των εκλογών η ιστορική συνεργασία Ποδέμος και Ενωμένης Αριστεράς και η εντυπωσιακή τους άνοδο την τελευταία περίοδο.

Χάρης Ζ.