ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Γράφει ο Επιμηθέας


Όλο και περισσότεροι καθημερινά κατανοούν ότι η πολιτική του Μνημονίου που επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν κατάφερε να επιλύσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρόσθεσε πολλά περισσότερα στα από την εφαρμογή της στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις αλλά και στη χώρα συνολικά.
Το Δ' Μνημόνιο (2010-2013) και το Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2012-2014) επιφυλάσσουνδυσάρεστες εκπλήξεις για τον ελληνικό λαό. Ο δρόμος του Μνημονίου δεν έχει τελειωμό και κάθε τόσο θα χρειάζονται και νέα μέτρα. Συγκεκριμένα για τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν μέτρα αξίας 25-29 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων που κατά κύριο λόγο (όπως λέει) θα στοχεύουν στη μείωση των κρατικών δαπανών. Μερικά από αυτά θα είναι : Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο (περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα αύξηση των ετών για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων). Αυξήσεις σε
εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ.Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ. Μείωση κρατικών επιδοτήσεων δημόσιων οργανισμών. Πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ, με παράλληλη είσοδο ιδιωτώνΚλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο. Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. ......
Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου έχει αποτύχει οικτρά. Η κυβέρνηση επιμένει σε μια αδιέξοδη πολιτική, και εξακολουθεί να μη λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, για την οικονομία της χώρας. Είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής. Φοβάμαι όμως, ότι ο εναγκαλισμός της με το ΔΝΤ και την τρόικα δεν την αφήνει να το πράξει. Άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η επιλογή του μνημονίου ήταν μονόδρομος. Για τον ελληνικό λαό πάντως θα είναι ένας «μακρύς Γολγοθάς» για τα επόμενα χρόνια .
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μια παλιότερη δήλωση του τον Μάιο του 2010, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» : «... Θεωρώ ότι θα κριθούμε όλοι μας από την υλοποίηση αυτού του πακέτου. Και εγώ πρώτος... Αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει, γιατί δεν έχω καταφέρει να συγκρατήσω τις δαπάνες, να αυξήσω τα έσοδα και να δρομολογήσω μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές». 
Σήμερα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει νέα μέτρα, που είναι 6 φορές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έγιναν το 2010. Κάνει όσα -κατά τη δική του δήλωση- αποτελούν απόδειξη αποτυχίας. Χρειάζεται και άλλη απόδειξη ότι αυτή την στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολιτική σύγχυση και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο.

http://expression-gr.blogspot.com/2011/02/blog-post_1063.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια