ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ


Γράφει ο Επιμηθέας


Ένα απρόσμενο υποστηρικτή βρήκε η Ελλάδα στην προσπάθεια της να πείσει την Ε.Ε. ότι πιθανή χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας θα είναι καταστροφική για όλους τους εταίρους. Συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Focus ότι «...H επιστροφή στη Δραχμή μπορεί να μην είναι ταμπού, αλλά θα ήταν λάθος με δεδομένο ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Γερμανία και την ΕΕ» και συνεχίζει « Θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα, καθώς θαεκτίνασσε στα ύψη την ισοτιμία του ευρώ με τα άλλα νομίσματα. Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις γερμανικές εξαγωγές και κατά συνέπεια στην απασχόληση και στα φορολογικά έσοδα του κράτους…».
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι δηλώσεις Σόιμπλε είναι η ύστατη γραμμή άμυνας των οπαδών της βοήθειας προς τις χώρες του νότου που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα. Έρχονται δε σε μια συγκυρία όπου οι οπαδοί της αναδιάρθρωσης του χρέους και της επιστροφής της Ελλάδας στη Δραχμή έχουν ανασυνταχθεί και βομβαρδίζουν τη δημοσιότητα με εκθέσεις που δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για το μέλλον της Ελλάδας. .....

Την περασμένη Τρίτη μια ομάδα οικονομολόγων του European Economic Advisory Group γύρω από το ινστιτούτο IFO του Μονάχου είχε παρουσιάσει τα πιθανότερα σενάρια για το ελληνικό πρόβλημα. Το ένα ήθελε επιστροφή στη Δραχμή και το άλλο δραστική μείωση των μισθών και των τιμών.Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι οι ειδικοί του ΔΝΤ και της ΕΚΤ πιστοποίησαν πρόσφατα ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το χρέος της. Επανέλαβε ότι με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης η Γερμανία δεν πρόκειται να χάσει χρήματα, αλλά ότι επενδύει στο κοινό νόμισμα και θα ανταμειφθεί για αυτό.
Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προσπαθεί να πείσει την γερμανική κοινή γνώμη ότι η διάσωση των χωρών του νότου θα είναι προς όφελος τόσο της γερμανικής οικονομίας όσο και του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Το επιμύθιο -όπως θα έλεγε και ο φίλος Γιώργος- είναι ότι επιβάλλεται  να διαβάσει προσεκτικά την συνέντευξη του κ. Σόιμπλε ο κ. Παπανδρέου, γιατί του δίνει αρκετά βέλη στην φαρέτρα του εν όψη της συνόδου κορυφής τον Μάρτιο.
http://expression-gr.blogspot.com/2011/02/blog-post_28.html#more

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια