Οι Έλληνες Εβραίοι κατά της Βουλγαρίας


Την απαίτηση από τα Ηνωμένα Έθνη να υπογραμμίσουν την ανάμιξη και το ρόλο που έπαιξε η Βουλγαρία στη σφαγή των Ελλήνων Εβραίων από τους Ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξέφρασε το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με επιστολή που επιδόθηκε τον Ιανουάριο στο Τμήμα Διεθνούς Ενημέρωσης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών από το Κ.Σ.Ε.Κ. Ελλάδος «Οι Βούλγαροι έσωσαν τους Εβραίους της πατρίδας
τους με αντάλλαγμα να συνδράμουν στην εξολόθρευση των Εβραίων των άλλων περιοχών υπό τον έλεγχό τους. Στο όνομα της ιστορικής μνήμης των αδελφών μας, θυμάτων βουλγάρικων αγριοτήτων στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος, σας ζητάμε να περιλάβετε αυτή τη μικρή και μη ειπωμένη πλευρά της ιστορίας στην ενημέρωσή σας για το πώς οι Βούλγαροι Εβραίοι διασώθηκαν από τους κυβερνώντες της χώρας κατά την ίδια περίοδο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Οι Βούλγαροι υπολογίζεται πως εξολόθρευσαν περί τους 4.000 Ελληνες Εβραίους κατά τη διάρκεια της παρουσίας των στρατευμάτων κατοχής στο Βόρειο Ελλάδα, όταν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνέδραμαν τους Ναζί. Απεναντίας, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υπό το Βασιλιά Μπόρις είχε καταφέρει να μην στείλει τους Εβραίους πολίτες της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Ιστορικός αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι εκκαθαρίσεις των Βούλγαρων στη Βόρειο Ελλάδα δεν είχαν σαν στόχο τους μόνο Εβραίους Ελληνες αλλά εντάσσονταν σε ένα γενικότερο σχέδιο εκκαθαρίσεων του ελληνικού στοιχείου προς όφελος των βόρειων γειτόνων μας. Σε αυτό το σχέδιο ήταν, άλλωστε, εντεταγμένη και η σφαγή 7.000 και πλέον συμπατριωτών μας μόνο στην Πόλη της Δράμας, όπως και σε άλλες πόλεις και χωριά της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας.


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/02/blog-post_7486.html#ixzz1nfOVq86T


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια