"Η Τουρκία με την πολιτική της ενθαρρύνει τη διέλευση παράνομων μεταναστών προς την ΕΕ"

Το σοβαρό προβληματισμό και την ανησυχία του για την αύξηση της ροής, μέσω Ελλάδας, της παράνομης μετανάστευσης  προς την Ευρώπη εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της πολιτικής της Τουρκίας να καταργεί τις τουριστικές θεωρήσεις διαβατηρίων (VISA) με ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, καθώς και της Κεντρικής Ασίας, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίαςκ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, στην 68η συνάντησή της που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

 Ειδικότερα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες επικριτικές για την Τουρκία θέσεις του αρμοδίου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου, κ. Φούλε, ο οποίος απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του κ. Κουμουτσάκου έχει τονίσει ότι :
"Η  Τουρκία δεν ευθυγραμμίστηκε  με τους καταλόγους τρίτων  χωρών, οι υπήκοοι των οποίων  υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης  για τη διέλευση των εξωτερικών  συνόρων της ΕΕ, γεγονός που συνιστά λόγο ανησυχίας διότι αυξάνει τον κίνδυνο να χρησιμοποιείται το τουρκικό έδαφος ως χώρα διέλευσης για παράνομη μετανάστευση". Επίπλων, ο κ. Φούλε τόνισε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή.   
Σε αυτή τη βάση, ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε από τον τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Εγκεμέν Μπαγίς, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους  η χώρα του συνεχίζει την πολιτική απαλλαγής από την θεώρηση διαβατηρίων με χώρες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα της ΕΕ, επιμένοντας έτσι να εφαρμόζει ρυθμίσεις που δεν συνάδουν με τα πρότυπα της ΕΕ, παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
"Πολίτες  χωρών όπως το Πακιστάν, το  Σουδάν, το Ιράν, η Συρία, η Λιβύη  και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, που, χωρίς τουριστική θεώρηση διαβατηρίων, εισέρχονται νόμιμα στην Τουρκία μετατρέπονται σε πιθανούς αυριανούς παράνομους μετανάστες προς την Ευρώπη", σημείωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Ο κ. Μπαγίς απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Αντ'αυτού κατηγόρησε την Ε.Ε.  ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της έναντι  της Τουρκίας, καθώς δεν έχει καταργήσει τη βίζα για τους τούρκους πολίτες, ενώ το έχει πράξει για άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια