Σύμφωνο ενότητας και νίκης για το ΠΑΣΟΚ


Ένα κείμενο με αρκετή δόση αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, τις δυσκολίες και τον πόλεμο που όπως αναφέρει δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ από την Νεα Δημοκρατία και την Αριστερά και το οποίο συνέταξε το μέλος του Πολιτικού συμβουλίου και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει στα αρμόδια όργανα και τις παρατηρήσεις των άλλων μελών, θα αποτελέσει την πυξίδα των συζητήσεων στη συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει το προσεχές ή το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Καλούμαστε να συνομολογήσουμε ένα Σύμφωνο Ενότητας και Νίκης» αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο οποίο  περιγράφεται ο απολογισμός της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ η  οποία όπως αναφέρει κάθε άλλο παρά αποτυχημένη θεωρείται, καθώς οι επιλογές της κυβέρνησης και του Γιώργου Παπανδρέου, παρά τις αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες και το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, είχαν ως αποτέλεσμα τη σωτηρία της πατρίδας από τη χρεοκοπία και την αδυναμία δανεισμού. Και με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου απομακρύνθηκε οριστικά «το εφιαλτικό ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών κάνοντας, επιτέλους, το δημόσιο χρέος βιώσιμο»

Περιγράφοντας τις δυσκολίες γίνονται αναφορές στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με ιδιαίτερη επισήμανση στη στάση της ΝΔ, αλλά και στη στάση των διαφόρων συμφερόντων. «Παλέψαμε μόνοι μας εναντίον όλων», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και προστίθεται ότι «αναμετρηθήκαμε με τον εαυτό μας, με δομές και νοοτροπίες, με την παρασιτική οικονομία, με όσους στην αρχή κατήγγειλαν τις επιλογές μας και τώρα προσυπογράφουν και αγωνιούν να υλοποιήσουν αυτά που στην αρχή απέρριπταν».
Ως, τέτοιο, «τρανό παράδειγμα» αναφέρεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, «ενώ υπονόμευε τον αγώνα μας και μας επέρριπτε πάσης φύσεως ευθύνες, τώρα στηρίζει τις επιλογές μας και υπογράφει τη δανειακή σύμβαση ως μόνη επιλογή σωτηρίας».

Η κυβέρνηση, αναφέρεται επίσης, δεν ολοκλήρωσε το έργο της διότι «ο χρόνος ήταν μικρός και τα κατεστημένα μεγάλα». Ωστόσο, όπως τονίζεται, «κάναμε αδιαμφισβήτητα μια σημαντική αρχή και επιλέξαμε να χρεοκοπήσουν τα άνομα συμφέροντα και όχι η χώρα και η αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας».

 Στο κεφάλαιο των λαθών, αρχικά, αναφέρεται πως ήταν λάθος η μη ικανοποιητική ανάδειξη των «εγκληματικών ευθυνών της ΝΔ», στην οποία καταλογίζεται ότι η πολιτικής της οδήγησε «στον βίαιο εκτροχιασμό της εθνικής μας οικονομίας», ενώ αντί να επανιδρύσει το κράτος, το διέλυσε πλήρως.

Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, δεν είχαν συνειδητοποιήσει, έγκαιρα, «το βάθος του προβλήματος και τις διαστάσεις που άγγιζαν τα όρια μιας εθνικής καταστροφής επί θύραις».Στην αρχή της θητείας, αναφέρεται επίσης, ότι «δεν αξιοποιήσαμε τον διαθέσιμο χρόνο με την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε». Θεωρείται λάθος η κοινωνική πολιτική που ασκήθηκε στην αρχή, ενώ δεν το επέτρεπαν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας.
Η κυβέρνηση, προστίθεται, στην αρχή, σάστισε, καθώς δεν μπόρεσε να καταλάβει την οξύτητα της κρίσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν λάθος χειρισμοί και να υπάρξουν καθυστερήσεις. «Αναγκαστήκαμε», τονίζεται, «να καταφύγουμε σε μέτρα άδικα και άστοχα, μπλεχτήκαμε, ενώ ήταν το τελευταίο που θέλαμε, σε ένα σπιράλ ύφεσης και μέτρων». Τονίζεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει ότι θα είχε να αντιμετωπίσει «μια Ευρώπη νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού, με αργά αντανακλαστικά στη σύλληψη και διαχείριση κρίσιμων υποθέσεων».
iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια