Έρχεται ρύθμιση για κούρεμα σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια

Τι προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για κούρεμα στα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τραπεζικό κραχ λόγω της ύφεσης

Σχέδιο για κούρεμα των δανείων που έχουν λάβει από τις τράπεζες τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα κραχ λόγω της ύφεσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», η ρύθμιση θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και περίοδο χάριτος σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ενώ στη συνέχεια θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» του κεφαλαίου και των τόκων.
Μάλιστα, το σχέδιο μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2012 για τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, και για τα νοικοκυριά αργότερα. Έτσι, τα τραπεζικά ιδρύματα αναμένεται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων και όχι μόνο αυτών που βρίσκονται στο κόκκινο, προκειμένου να προλάβουν τις νέες επισφάλειες.
Σημειώνεται ότι η Ισλανδία προχώρησε σε κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κούρεμα, εάν υιοθετηθεί το σχέδιο που προτάθηκε και έχει ως βάση το παράδειγμα της Ισλανδίας, θα είναι της τάξης του 30% στο κεφάλαιο των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. 
Στα νοικοκυριά η πρόταση είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει από ομάδες πληθυσμού που η τράπεζα θα κρίνει ότι θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο με τα νέα δεδομένα και όχι σε ανέργους ή άλλες ευπαθείς ομάδες που θα μπορούν να διευθετήσουν τις οφειλές τους μέσω του σχετικού νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ήδη, ο υπουργός Εργασίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες προκειμένου να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο ρύθμισής τους. Υπενθυμίζεται ότι μια πρώτη κίνηση έγινε με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, για κούρεμα των στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι από το Παρακαταθηκών και Δανείων.
 http://voria.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια