Απεβίωσε στον «Ευαγγελισμό» Ο Γιάννης Μπανιάς


Πέθανε, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν, ο βετεράνος ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, σε ηλικία 73 ετών.
Βιογραφικό

Ο 'Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας το 1939.
Υπήρξε στέλεχος της προδικτατορικής Αριστεράς. Σπούδασε στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στην συνέχεια, κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Γκρατς της Αυστρίας, εκλέχτηκε στο Διοικητικό
Συμβούλιο των Ελλήνων Φοιτητών του Γκρατς και έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εντάχθηκε στην οργάνωση της σπουδάζουσας παράταξης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέχτηκε γραμματέας. Μετά την διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 1968 εντάχθηκε πολιτικά στο ΚΚΕ εσωτερικού. Το 1969 μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση με την νεολαία του Ρήγα Φεραίου του ΚΚΕ εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Τον ίδιο χρόνο συνελήφθη και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.

Στην μεταπολίτευση, συνέχισε την πολιτική του δράση στο ΚΚΕ Εσωτερικού και το 1982 εκλέχτηκε γραμματέας του κόμματος. Το 1987, μετά τη διάσπαση ΚΚΕ Εσωτερικού, συνέχισε την πολιτική του δράση στο κόμμ του κόμματος. Στην συνέχεια μέχρι σήμερα, εντάχθηκε στην Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚOΑ) που από το 2004, αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε μέλος του Κοινοβουλίου μέχρι τις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009.
Συλλυπητήρια
«Αγωνιστή της Αριστεράς και εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής, που σημάδεψε με τη δράση του την πορεία του τόπου» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος,τον Γιάννη Μπανιά: «Ο Γιάννης Μπανιάς, υπηρέτησε με ήθος, αξιοπρέπεια και μαχητικότητα τις ιδέες του. Ο αντιδικτατορικός του αγώνας και η έντονη μεταπολιτευτική του δράση, τον ανέδειξαν σε ηγετική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους και στους συναγωνιστές του».
O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, «εξέφρασε την θλίψη του για το θάνατο του Γιάννη Μπανιά, ενός ανθρώπου που υποστήριξε πάντοτε με συνέπεια και αξιοπρέπεια τις πολιτικές του απόψεις και αγωνίστηκε για τις ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό αφήνει ο θάνατος του συντρόφου μας Γιάννη Μπανιά.
Μαχητής ως την τελευταία στιγμή, αφήνει σε όλους εμάς, τους συντρόφους και συναγωνιστές του, την παρακαταθήκη των ιδεών και των αγώνων του, την ανιδιοτελή και συνεπή του στράτευση στα οράματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία.
Υπερασπίστηκε αταλάντευτα και σε δύσκολους καιρούς, τις ιδέες της κομμουνιστικής ανανέωσης, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο αγωνίστηκε με έμπνευση και επιμονή τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε και πορευτήκαμε μαζί του, η απώλεια είναι μεγάλη.
Το ίδιο μεγάλη είναι η πολιτική και προσωπική μας δέσμευση ότι η υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, για την οποία πάλεψε ο Γιάννης, θα πάει πολύ μακριά».
Σε μήνυμα της η κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ κάνει λόγο για «μια μεγάλη απώλεια για το χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς» αναφέρει και τον χαρακτηρίζει «άοκνο, συνεπή και μεθοδικό αγωνιστή στην υπόθεση του σοσιαλισμού με Δημοκρατία και ελευθερία, στην υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης» που «αφοσιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις, σε όλη του την πολιτική διαδρομή, στην υπηρεσία των ιδανικών και των αξιών της αριστεράς.
Η ηγετική του παρουσία στη θέση του γραμματέα του ΚΚΕ εσωτερικού σφράγισε ανεξίτηλα το εγχείρημα της κομμουνιστικής ανανέωσης στην πατρίδα μας» και «η συμβολή του στο ενωτικό εγχείρημα της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε καθοριστική για την ύπαρξη και την ενδυνάμωσή του.
Μακάρι το παράδειγμά του να βρίσκει πάντα μιμητές ανάμεσα στους χιλιάδες αριστερούς και αριστερές που εμπνέονται από την υπόθεση του ελεύθερου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σοσιαλισμού. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, δήλωσε:  «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για το θάνατο του συντρόφου Γιάννη Μπανιά, του αγωνιστή που με συνέπεια, διάρκεια και ανιδιοτέλεια πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην αριστερά και στον τόπο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ   Γιάννης Δημαράς  δήλωσε:
«Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει η απώλεια του αγωνιστή Γιάννη Μπανιά. Οι λέξεις δεν αρκούν να εκφράσουν τη θλίψη. Στις κρίσιμες ώρες που ζούμε μορφές όπως ο Γιάννης Μπανιάς, με τη ζωή και το έργο τους, πρέπει να μας καθοδηγούν. Στους οικείους του και τους συναγωνιστές του εύχομαι κουράγιο και δύναμη».
Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν:
«Ο Γιάννης Μπανιάς αγωνίστηκε με συνέπεια και αυτοθυσία για τα ιδανικά του μισό, δύσκολο, αιώνα. Το ήθος και η σεμνότητά του ήταν φάρος όχι μόνο για τους συντρόφους του, αλλά και για όσους είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους του».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια