ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στην Κομοτηνή, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τους υποψήφιους βουλευτές του κινήματος στο νομό Ροδόπης. Επίσης ανέλυσε τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την οικονομία και τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.


Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης τύπου της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.  

Ντόρα Μπακογιάννη: Η όλη συζήτηση για τις εκλογές, η μη ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε παύση όποιας μεταρρύθμισης ήταν στα σκαριά από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κάθε μέρα που αργούν οι μεταρρυθμίσεις ή αναβάλλονται για λόγους μικροκομματικούς και με ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων προστίθενται στρατιές ανέργων στις ήδη υπάρχουσες. Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο να μην ενδώσει στην προεκλογική λογική, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό διότι ένας μήνας προεκλογική περίοδος είναι αρκετός  για να τιναχθεί ένα ολόκληρο πρόγραμμα στον αέρα.
Οι εκλογές που θα ακολουθήσουν είναι εκλογές εξαιρετικά κρίσιμες. Κρίσιμες για τη χώρα, κρίσιμες για το μέλλον των επόμενων γενεών. Για πρώτη φορά, ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς οι έλληνες καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν να μείνουν στην ευρωπαϊκή πορεία, εάν θέλουν να μείνουν στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης εάν θέλουν να μείνουν στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης ή αν θέλουν να πειραματιστούν με άλλες υποσχέσεις λαϊκίστικες και δημαγωγίες οι οποίες δυστυχώς θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην επιστροφή στη δραχμή.
Και ιδιαίτερα εδώ στη Θράκη που η ανεργία μαστίζει, όπου ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι, ιδιαίτερα εδώ στη Θράκη που αναπτυξιακά προγράμματα αποτύχανε, δεν έχουμε το δικαίωμα να ξανααποτύχουμε. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε προοπτική ελπίδας. Έχουμε υποχρέωση να δείξουμε ότι υπάρχει αύριο. Εδώ έρχεται η Δημοκρατική Συμμαχία με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ασυνέπεια. Από την πρώτη ήμερα μέχρι και σήμερα λέμε τα ίδια πράγματα. Δεν επιτρέψαμε στον εαυτό μας το δρόμο του λαϊκισμού. Δεν επιτρέψαμε στον εαυτό μας το δρόμο της δημαγωγίας, γιατί ξέραμε πάρα πολύ καλά ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι δεν μπορεί να αλλάξει η χώρα.
Ξεκινάμε λοιπόν από εμάς τους ίδιους και καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το κομματικό σύστημα. Το κομματικό σύστημα πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Οι βουλευτές πρέπει να γίνουν διακόσιοι. Δεν χρειάζονται τριακόσιοι βουλευτές. Τα χρήματα που δίνονται για το πολιτικό σύστημα πρέπει να μειωθούν κατά 50%. 50% μείωση των κομματικών χρηματοδοτήσεων. 50% μείωση των εξόδων της Βουλής. Είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξουμε τις λογικές της ασυλίας και της ατιμωρησίας που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Άρα κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Μόνο αν εμπεδωθεί στον κόσμο ότι θα τιμωρείται ο όποιος υπεύθυνος, θα μπορούμε πραγματικά να ζητούμε από τους πολίτες τις θυσίες οι οποίες ζητούνται αυτή τη στιγμή. Δεύτερον, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν αποφάσεις και έχω καλέσει την κυβέρνηση Παπαδήμου να τις πάρει αποφάσεις ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πρέπει να υπάρξουν οι ρυθμίσεις στα δάνεια των νοικοκυριών. Είναι απολύτως απαραίτητο οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν πάρει δάνεια και που είχαν μισθούς που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια αυτά σήμερα να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνεια έτσι ώστε και να είναι ενήμερα και να μην εγγραφούν και στα αρνητικά των τραπεζών, αλλά και οι ίδιοι να ανακουφιστούν.
Είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Ο ελληνικός λαός έχει βαρεθεί να ακούει για διαρθρωτικές αλλαγές. Τι σημαίνει λοιπόν διαρθρωτική αλλαγή; Σημαίνει απελευθέρωση από τη γραφειοκρατία, απελευθέρωση από το ζυγό ενός κράτους που πολιτεύεται ενάντια στην επιχειρηματικότητα, ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να μπορέσουν να ξαναδημιουργηθούν επενδύσεις και να υπάρξουν ξανά δουλειές. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να μπορέσουν να υπάρξουν δουλειές. Ο μόνος τρόπος είναι οι επενδύσεις. Γι’ αυτό προτείνουμε συγκεκριμένα:
Πρώτον, αυτό που σας είχα πει πριν από έναν χρόνο αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Οι ειδικές ζώνες οικονομικής ανάπτυξης.  Οι ειδικές ζώνες οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να γίνουν. Πρέπει να γίνουν με παραγωγικές βιομηχανικές μονάδες και με εξαγωγικό προσανατολισμό. Παραγωγικές εξαγωγικές μονάδες οι οποίες θα δώσουν θέσεις εργασίας.
Δεύτερον, βασικά προγράμματα που καθυστέρησαν πάρα πολύ στη Θράκη πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν, παράδειγμα τα γεωθερμικά πεδία. Τρίτον, είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να μιλάμε για κλήρο που δεν έχει μοιραστείς τους αγρότες για να μπορέσουν να τον καλλιεργήσουν. Η ελπίδα είναι η επιστροφή και στην πρωτογενή παραγωγή. Στην πρωτογενή παραγωγή μέσω γεωθερμικών πεδίων θα έχουμε φθηνή ενέργεια για να μπορέσουν να υπάρξουν νέα θερμοκήπια. Η Ελλάδα είναι ο βοτανικός κήπος ολόκληρης της Ευρώπης και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία. Σήμερα  πλέον εδώ που είμαστε δεν μας παίρνει το χάσουμε άλλο χρόνο ή να χάσουμε χρήματα. Είναι πολύ λίγα τα λεφτά και πρέπει οπωσδήποτε να τα επενδύσουμε σωστά.
Είμαι εδώ για να απαντήσω σε κάθε σας ερώτηση για τις θέσεις και της αρχές της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ξεκινάω παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Θα δείτε ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο μάχης. Είναι ένα ψηφοδέλτιο από ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν το καθημερινό πρόβλημα, ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα στην περιοχή και στην κοινωνία και είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη στην πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής. Την ώρα που άλλοι φεύγουν από την πολιτική άνθρωποι μπαίνουν για να προσφέρουν.
Η πρώτη λοιπόν είναι η κυρία Μάγδα Γιαμουστάρη, νομίζω ότι είναι γνωστή. Ο δεύτερος είναι ο Ιλχάν Αχμέτ. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχουμε δουλέψει πάρα πολλά χρόνια μαζί για τα θέματα της μειονότητας. Ο κύριος Νίκος Χατζηκωνσταντίνου είναι όπως ξέρετε ένας άνθρωπος με τεράστια κοινωνική προσφορά στην πόλη, τον γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Ο Χρήστος ο Μαχαίρας ο οποίος κατεβαίνει για πρώτη φορά και εκείνος σε βουλευτικές εκλογές και ο Αντέμ Χατζηαχμέτ, επίσης από τη μειονότητα.
Πρόκειται για ανθρώπους που είναι όλοι μαζί αποφασισμένοι να δουλέψουν σαν μία ομάδα, αυτό που κατ’ εξοχήν χαρακτηρίζει τη Δημοκρατική Συμμαχία. Μία ομάδα που έχει αρχές, έχει αξίες, έχει συνέπεια και είναι αποφασισμένη να δώσει με συνέπεια τον καλύτερό της εαυτό για ένα καλύτερο αύριο στη Ροδόπη. Καλώ τους φίλους και τις φίλες σε ολόκληρο το νομό να εμπιστευτούν το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Είναι ένα ψηφοδέλτιο που θα τους βγάλει ασπροπρόσωπους. Μακριά από εμάς οι ψεύτικες υποσχέσεις ή τα μεγάλα λόγια. Θα ξέρουν όμως ότι ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Ότι αυτά που θα πούμε κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου θα είναι απολύτως βέβαιοι ότι θα είναι αυτά που θα κάνουμε μέσα στη Βουλή ή μέσα από οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία θα μπει στη Βουλή και θα μπει δυνατά στη Βουλή. Θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών και σας διαβεβαιώνω ότι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να επενδύσουν πάνω σε λογικές του χθες, κάνουν λάθος. Ο ελληνικός λαός είναι πολύ ώριμος πλέον, έχει καεί από υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και ξέρει πολύ καλά ποιος είναι αυτός που με συνέπεια και έχοντας τις δυνατότητες και στην Ευρώπη, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και ποιοι λένε απλώς ψεύτικα λόγια.




Δημοσιογράφος: Από πού προέρχεται αυτή η βεβαιότητα ότι θα μπείτε στη Βουλή;

 Ντόρα Μπακογιάννη: Έχω μια πολύ πρόσφατη εμπειρία. Και την οποία θα σας την πω. Δυο από τις μεγαλύτερες εταιρίες δημοσκοπήσεων, όταν κατέβηκαν στις περιφερειακές εκλογές στην Κρήτη μας έδωσαν η μία 4,8% και η άλλη 5,2%. Και πήραμε 18%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι στη φάση αυτή δεν υπάρχει σοβαρός δημοσκόπος ο οποίος να μην παραδέχεται ότι ο κόσμος, έξι στους δέκα, δεν απαντά στα τηλέφωνα. Δεν θέλουν να λάβουν μέρος στις δημοσκοπήσεις. Άρα καταγράφεται μόνο αυτός που είναι οργισμένος και  θέλει να δηλώσει κάτι το οποίο μπορεί να τον καλύψει στον καταγγελτικό λόγο. Αλλά ο καταγγελτικός πολιτικός λόγος είναι εύκολος. Για όλους εμάς η καταγγελία είναι πάρα πολύ εύκολη. Η θέση είναι δύσκολη, η δημιουργία είναι δύσκολη. Εμείς λοιπόν επενδύουμε στη θέση, στην πρόταση, στις λύσεις και αν θέλετε σε μία αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή εμπειρία και γι’ αυτό τη Δευτέρα θα είναι ο Γκι Φερχόφσταντ, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα ανακοινώσουμε μαζί την ατζέντα 2020 για την ανάπτυξη στη χώρα. Διότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Η ανάπτυξη γίνεται με συγκεκριμένα αναπτυξιακά εργαλεία. Και αυτά θα παρουσιάσουμε τη Δευτέρα μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Δημοσιογράφος: Είπατε ότι όσο δεν ανακοινώνονται οι εκλογές τόσο το πράγμα φυλλορροεί. Παρά ταύτα τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός φαύλου παλαιοκομματισμού μέσα στη Βουλή. Ψηφίζονται τροπολογίες σε νομοσχέδια που έρχονται την τελευταία στιγμή και τις περισσότερες φορές ψηφίζονται σωρηδόν πράγματα τα οποία είναι τακτοποιήσεις της τελευταίας στιγμής όπως με τους τίτλους ιδιοκτησίας στη Θράκη που γράφεται ότι εσείς επιτύχατε..

Ντόρα Μπακογιάννη: Υπάρχουν σκανδαλώδεις τροπολογίες και υπάρχουν και τροπολογίες που έρχονται μέσα σε νομοσχέδια όπως ήταν αυτό του ΓΟΚ. Το νομοσχέδιο του ΓΟΚ ήταν ένα πλήρες νομοσχέδιο που αντιμετώπιζε ακριβώς τέτοια θέματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ένα ευρύτατο νομοσχέδιο, για τις χρήσεις γης, για πάρα πολλά θέματα, το οποίο ήρθε κανονικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι αλήθεια ότι υπήρχαν δύο άρθρα μέσα, δηλαδή η μία ήταν τροπολογία, το άλλο ήταν άρθρο το οποίο ρύθμιζε θέματα τα οποία έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είχαν λυθεί διότι είχαν μείνει ανοιχτά από προηγούμενο νομοσχέδιο. Τι είναι αυτό; Εκεί που το κράτος έχει τη ευθύνη για τη μη ύπαρξη τίτλων, δεν μπορεί κανένας να ζητά ύπαρξη τίτλων που το ίδιο το κράτος δεν είχε δώσει.
Μέσα λοιπόν στη γενική λογική που ψηφίζονται οι νόμοι, τους είχε ξεφύγει ότι υπάρχουν περιοχές που δεν είχαν οι άνθρωποι τίτλους. Τους ζητούσαμε λοιπόν ως ελληνικό κράτος κάτι το οποίο ήταν αδύνατο να έχουν. Το ίδιο έγινε και με την τροπολογία με τα τεμένη. Εκεί χρειάστηκε να πάω και η ίδια την τελευταία στιγμή, διότι κινδύνευε να ψηφιστεί κάτι το οποίο αν θέλετε από ανθρώπους, αν θέλετε καλοπροαίρετους, εγώ δεν λέω ότι είχαν κάποια κακή πρόθεση, αλλά που δεν ξέρουν ιδιαιτερότητες της Θράκης ζητούσαν πράγματα τα οποία η Θράκη ήταν αδύνατο να δώσει. Παραδείγματος χάρη τίτλους ιδιοκτησίας τεμένους που έχει κτιστεί το 1580. Που να τους βρεις; Δεν υπάρχουν. Άρα υπάρχουν δύο κατηγορίες. Τα σωστά, τα οποία έρχονται μέσα στο νομοσχέδιο που έχει έρθει, που συζητείται η τροπολογία που έχουν έρθει για το θέμα και οι «μαιμούδες» τροπολογίες που προστίθενται σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, μιλάς πχ για το ΓΟΚ και υπάρχει τροπολογία για την καρέτα-καρέτα.
Αυτό δεν έχει καμία λογική, μπαίνει στη λογική την προεκλογική των δύο κομμάτων. Αυτό το έχει στηλιτεύσει η Δημοκρατική Συμμαχία και το πιο ανησυχητικό και γι’ αυτό επιμένω τόσο πολύ είναι ότι μεταρρυθμίσεις που ψηφίσαμε πριν από τρεις μήνες στη βουλή έρχονται τώρα και αμφισβητούνται και πάνε να αλλάξουνε με τροπολογία, όπως πχ αυτή του υπουργείου Παιδείας. Εδώ εφιστώ την προσοχή σε όλους ότι αλίμονο, έστω και ένας μήνας προεκλογική περίοδος είναι αρκετός για να τινάξει το πρόγραμμα στον αέρα μιας χώρας, της οποίας οι πολίτες έχουν κάνει τόσες θυσίες για να μπορέσει να μπει στο δρόμο της ανόρθωσης.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια