Τζημερό-ΜΑΝΙΑ!


Ο Θάνος Τζήμερος είναι σίγουρα ένας ικανός άνθρωπος. Άρχικα ήθελα να μεταχειριστώ τον όρο ευφυής όμως κάποια λάθη του μετά τις 6/5 δε μου επέτρεψαν να κάνω χρήση του.
Και είναι ικανός διότι από το μηδέν, δίχως να τον γνωρίζει κανένας, έφερε κάτι καινούριο. Καινούριο στο όνομα, καινούριο στο στήσιμο, καινούριο στις αντιλήψεις. Νέες ιδέες, νέες πρακτικά, φρέσκα πρόσωπα. Πολιτική χωρίς πολιτικούς! Δημιουργία ξανά
λοιπόν! Έχω δε την αίσθηση ότι το όνομα και μόνο, είναι αρκετό από μόνο του ώστε να εμπνευσθεί κανείς και να θελήσει να μετάσχει.

του Στρατή Μαζίδη
Διαφημιστής γαρ, η τέχνη του είναι να παίρνει κάτι από το μηδέν και να το εκτοξεύει.
Το υγιές που φαινόταν να αποπνέει κατέστησε ικανό να διαδοθεί το εγχείρημα από μόνο του σε σημείο ώστε σιγά σιγά τα ΜΜΕ να το προσέξουν και να το προβάλλουν. Ίσως βέβαια όχι μόνο για αυτό.
Η ΔΗΞΑ απέσπασε ένα πολύ καλό ποσοστό και ο αρχηγός το βράδυ της 6ης Μαΐου φιλοξενήθηκε στα τηλεοπτικά στούντιο δίνοντας άριστη εικόνα στον τηλεθεατή όταν τον έβλεπε με απλό, κοφτό και καθαρό λόγο να “χειρουργεί” τόσο όμορφα τον κο Προκόπη Παυλόπουλο.
Η εντύπωση δε της βραδιάς, την οποία είχαμε αποτυπώσει στα σχόλιά μας εκείνη τη νύχτα για όσους θυμούνται, ήταν πως η Δημιουργία Ξανά λογικά θα κατάφερνε την είσοδό της στην επόμενη βουλή.
Και κάπου εκεί άρχισαν τα φαλτσοσφυρίγματα καθώς και η ανάδευση του κοντινού παρελθόντος.
Η εκλογική του επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν όλοι πάνω του. Αρκετά είδαμε και διαβάσαμε στα blogs. Θα σταθώ όμως σε αυτά που προσωπικά αξιολογώ ως πολύ σημαντικά.
> Η επιστολή του στην αυτού εξοχότητα Merkel έχει διπλή ανάγνωση. Ο κος Τζήμερος μπορεί μέσα σε αυτή να λέει πολλές και δυνατές αλήθειες. Όμως όλα τα αυτά τα “ευχαριστούμε” δεν είναι λίγο δουλοπρεπή; Ποιον ευχαριστεί; Αυτούς που αιματοκύλισαν τη χώρα, την κατέκλεψαν και της χρωστούν δεκάδες δις ευρώ; Αυτούς που τη δάνειζαν για να της πωλούν υποβρύχια, φρεγάτες, τζιπ και κούρσες; Επιπρόσθετα το διαολόστελμα της Ελλάδας με το πέπλο “αν ήμουν στη θέση σας” φανερώνει ένα μίσος προς τη χώρα και τους Ελληνες. Μπορεί ο λαός να είναι για πολλές φάπες με τα όσα εγκληματικά λάθη διέπραξε από το 1974, αλλά δεν είναι για διαολόστελμα. Κι επίσης σε τι διαφέρει αυτή η επιστολή από το διασυρμό της χώρας τόσο από τη ΝΔ όταν ανέλαβε την εξουσία όσο και από το δίδυμο Γιώργου Παπανδρέου-Γιώργου Παπακωνσταντίνου;
> Η άποψή του για τη λαθρομετανάστευση και το πως θα περιοριστεί, έχει ενδιαφέρον γιατί είναι πρωτότυπη. Να τους πληρώνουμε ακόμη πιο λίγο ώστε όταν επικοινωνούν με την πατρίδα τους να περιγράφουν την κόλαση που ζουν. Θα μπορούσαμε ακόμη αντί μεροκάματου να τους δίναμε μια φέτα ψωμί και ένα κουτάκι μαρμελάδα.  Όσοι διαβάζετε τη freepen ξέρετε καλά την άποψή μας για τη λαθρομετανάστευση και το πως όλοι όσοι μπήκαν παράνομα, πρέπει να φύγουν. Η πρόταση όμως του κου Τζήμερου είναι αρκετά επικίνδυνη για όλους μας:
- οι μεν Έλληνες θα καταστούν ακόμη περισσότερο μη ανταγωνιστικοί (για όσους είναι φυσικά διαθέσιμοι για χειρονακτικές εργασίες)
- οι δε ήδη εξαθλιωμένοι λαθρομετανάστες θα οδηγηθούν σε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία και το μίσος τους για τους εκμεταλλευτές Έλληνες θα εκτοξευθεί στα ήψη. Ας σκεφθούμε λίγο που θα φτάσει η εγκληματικότητα και το πως εμείς θα αντιδρούσαμε απέναντι σε ένα λαό δυνάστη. Επικίνδυνοι πειραματισμοί που ακόμη κι αν είχαν πιθανότητα να πετύχουν, θα χρειαζόταν αρκετός καιρός για να αποδώσουν.
Βέβαια τα παραπάνω αντανακλούν τις προσωπικές του απόψεις, τις οποίες έχει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράσει, να εκθέσει στην κοινωνία και να επιβραβευθεί ή αποδοκιμαστεί για αυτές.
Το βασικότερο μείον του κου Τζήμερου είναι τα πλήγματα αξιοπιστίας που ο ίδιος επιφέρει στον εαυτό του.  Ο άνθρωπος που διατυμπάνιζε το “πολιτική χωρίς πολιτικούς” έκανε ήδη τον πρώτο του συμβιβασμό. Συνεργάζεται με έναν πολιτικό, το Στέφανο Μάνο και τη Δράση ακριβώς όπως είπε για να εισέλθει στη Βουλή, την οποία εκτιμώ ότι ενώ είχε σίγουρη πλέον την έβαλε σε περιπέτειες ακριβώς με αυτές του τις επιλογές.
Και ίσως ο κος Μάνος να έχει πει αρκετά σωστά πράγματα, υπήρξε όμως αποτελεσματικός; Διετέλεσε υπουργός μιας κυβέρνησης που οι δείκτες χειροτέρευσαν ακόμη περισσότερο, πέρασε και από τα δύο μεγάλα κόμματα (τα οποία σήμερα θεωρεί ως υπεύθυνα της καταστροφής) ενώ όλοι γνωρίζουν την κατάληξη της Αλλατίνης.
Μάλιστα, για όσους δέχονται τις δημοσκοπήσεις, μπορούν να συγκρίνουν τις μετρήσεις μετά τις 6/5 μόνο για τη ΔΗΞΑ με τις σημερινές ώστε να δουν αν αποτυπώνονται ορισμένα πράγματα και πόσο τελικά αποδίδουν τέτοιες συνεργασίες.
Τέλος ο ίδιος καλούσε τα κόμματα των πολιτικών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μα αφού υποτίθεται πως όλοι αυτοί επέφεραν τέτοια πλήγματα στη χώρα ώστε να πρέπει να τη δημιουργήσουμε ξανά, πώς τώρα τους καλούμε να συγκυβερνήσουν; Υποτίθεται ότι αυτών η παρουσία σε ανάγκασε να κατέλθεις στην πολιτική, πως τώρα τους εμπιστεύεσαι να κυβερνήσουν και να εφαρμόσουν κάτι το οποίο ειρήσθω εν παρόδω το 60% του εκλογικού σώματος αποδοκίμασε;
Οι επιλογές αυτές του κου Τζήμερου φανερώνουν δύο πράγματα. Είτε ότι απλώς χρησιμοποιούσε έξυπνα συνθήματα / διαφημιστικά σλόγκαν δίχως να τα εννοεί, είτε ότι πολύ εύκολα αλλάζει θέσεις σε βασικά ζητήματα αρχών και συμβιβάζεται.
Και στη διαφήμιση μπορεί η αλλαγή θέσεων και ρότας όχι μόνο να περνά αλλά να θεωρείται στρατηγικό πλεονέκτημα. Στην πολιτική όμως όχι. Ή καλύτερα, όχι πλέον…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια