Στην αποψινή εκπομπή της ΄΄Αγροτικής Ανάπτυξης΄΄ φιλοξενείται ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας κύριος Χρήστος Τράντης. Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (Ι.Π.Α.Δ.Μ.) ιδρύθηκε το 2006 και είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός (Μ.Κ.Ο.) και ταυτόχρονα μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα την πόλη της Κοζάνης.
Πυλώνες δραστηριοποίησης του Ινστιτούτου είναι η Ανάπτυξη, ο Πολιτισμός και το Περιβάλλον. Οι άνθρωποι του διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε να στηρίξουν και να υλοποιήσουν αντίστοιχα προγράμματα. Με μέθοδο, σωστό προγραμματισμό και επιστημονική τεκμηρίωση, το Ινστιτούτο, προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη προς κάθε κατεύθυνση συμβάλλοντας στην ποικιλότροπη ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας. Αντλεί καθημερινά, τεχνογνωσία και εμπειρία, την οποία μεταφέρει στους ενδιαφερόμενους παρέχοντάς τους στήριξη στο έργο τους. Είναι δε ανοιχτό σε όλους όσους ενστερνίζονται τους σκοπούς του και μοιράζονται μαζί το όραμά του. Και φυσικά πέραν των γενικών στοχεύσεων του Ινστιτούτου, που θα μας αναπτύξει ο κ. Τράντης η συζήτησή μας θα περιστραφεί γύρω από τοGoji berry ή το Μούρο της Ευτυχίας. To Γκότζι Μπέρρυ (Goji berry), είναι ένας θάμνος ο οποίος παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: τοLycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Αναφέρεται στις κινέζικες λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Τα είδη του γκότζι είναι βαθύρριζα, φυλλοβόλα, πολυετή, με ξυλώδη κορμό το ύψος του οποίου φτάνουν έως και 5-6 μέτρα. Οι καρποί του μοιάζουν με μούρα. Το Goji berry είναι ένα βαθύ κόκκινο αποξηραμένο φρούτο περίπου στο μέγεθος της σταφίδας και έχει μια πολύ απαλή γεύση. Μια καλή ημερήσια δόση Goji berries είναι 10-30 γραμμάρια και μπορούν να ληφθούν με διάφορους τρόπους. Η γεύση των καρπών του γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Διάφορα προϊόντα μπορούν να γίνουν από το Γκότζι, όπως χυμοί, μπισκότα, γλυκίσματα κλπ. Οι Κινέζοι παρασκευάζουν επίσης κρασί από Γκότζι. Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του. Αποτελεί δε εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται«υπερτροφή»: πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωΐας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενικά υγεία.
Πυλώνες δραστηριοποίησης του Ινστιτούτου είναι η Ανάπτυξη, ο Πολιτισμός και το Περιβάλλον. Οι άνθρωποι του διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε να στηρίξουν και να υλοποιήσουν αντίστοιχα προγράμματα. Με μέθοδο, σωστό προγραμματισμό και επιστημονική τεκμηρίωση, το Ινστιτούτο, προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη προς κάθε κατεύθυνση συμβάλλοντας στην ποικιλότροπη ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας. Αντλεί καθημερινά, τεχνογνωσία και εμπειρία, την οποία μεταφέρει στους ενδιαφερόμενους παρέχοντάς τους στήριξη στο έργο τους. Είναι δε ανοιχτό σε όλους όσους ενστερνίζονται τους σκοπούς του και μοιράζονται μαζί το όραμά του. Και φυσικά πέραν των γενικών στοχεύσεων του Ινστιτούτου, που θα μας αναπτύξει ο κ. Τράντης η συζήτησή μας θα περιστραφεί γύρω από τοGoji berry ή το Μούρο της Ευτυχίας. To Γκότζι Μπέρρυ (Goji berry), είναι ένας θάμνος ο οποίος παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: τοLycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Αναφέρεται στις κινέζικες λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών. Τα είδη του γκότζι είναι βαθύρριζα, φυλλοβόλα, πολυετή, με ξυλώδη κορμό το ύψος του οποίου φτάνουν έως και 5-6 μέτρα. Οι καρποί του μοιάζουν με μούρα. Το Goji berry είναι ένα βαθύ κόκκινο αποξηραμένο φρούτο περίπου στο μέγεθος της σταφίδας και έχει μια πολύ απαλή γεύση. Μια καλή ημερήσια δόση Goji berries είναι 10-30 γραμμάρια και μπορούν να ληφθούν με διάφορους τρόπους. Η γεύση των καρπών του γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Διάφορα προϊόντα μπορούν να γίνουν από το Γκότζι, όπως χυμοί, μπισκότα, γλυκίσματα κλπ. Οι Κινέζοι παρασκευάζουν επίσης κρασί από Γκότζι. Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του. Αποτελεί δε εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται«υπερτροφή»: πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωΐας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενικά υγεία.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου