«Ε…όχι και να κλείσει η ΕΡΤ» (μέρος 1ο)

Του Θανάση Νικολαΐδη 
 «ΕΝ αρχή  ην» ΕΙΡ. Με τη μαγεία του  ραδιοφώνου και εκφωνητές σοβαρούς, ορθοφωνικούς και μορφωμένους.  Χωρίς τα (σημερινά) «ρε Γιώργο»  και «άκου Νίκο» που διαμορφώνουν  συμπεριφορές νεοελλήνων της μαγκιάς και μαθητόκοσμου της…Πενταήμερης.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ η «εισβολή»  της Τηλεόρασης (ΕΙΡΤ), καθυστερημένα (με τα τεχνικά δεδομένα της Ψωροκώσταινας), ωστόσο, βίαια και άναρχα. Γυάλισε  το μάτι της εξουσίας, γούρλωσαν  τα μάτια τους οι πολιτικοί-να μια  ακόμα δεξαμενή για βόλεμα «ημετέρων». Κι άρχισαν να πέφτουν οι διορισμοί σαν το χαλάζι. Με ζευγάρια που εξασφάλισαν τη ζωή τους, με βίλα μετά…πισινών και με αστρονομικά εφάπαξ.
ΗΡΘΕ η Χούντα κι είχε στα χέρια της ένα ισχυρό εργαλείο (ΥΕΝΕΔ) που συνυπήρξε με την ΕΡΤ ως το ’87, για να μας προκύψει η ΕΡΤ (με την ΕΡΤ2 να γίνεται ΝΕΤ) και με την ΕΤ3. Και, βέβαια, οι διορισμοί δεν σταμάτησαν-μόνο που διευρύνθηκε το «ιδεολογικό» φάσμα των βολεμένων.
ΤΕΛΟΣ(;) η μονοκρατορία της  δεξιάς, τέλος και η αναμονή  αντιφρονούντων στον προθάλαμο. Το ΠΑΣΟΚ των Άκηδων και ο…σημίτειος «εκσυγχρονισμός» εξακολούθησαν να βλέπουν σαν ανθόκηπο με άνθη και γαϊδουράγκαθα τον δημόσιο φορέα της εθνικής μας τηλοψίας και συνέχισαν (με μειωμένους ρυθμούς) τη…δεντροφύτευση. Και τα υπόλοιπα κόμματα; Είδαν το «πτυελοδοχείο» και αηδίασαν; Τους διορισμούς και βγήκαν στους δρόμους; Τίποτα, η ζωή κύλισε, για να βρεθούμε στο σημερινό σταυροδρόμι.
ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ την  «τρισυπόστατη» ΕΡΤ; Το ερώτημα τίθεται  επί…τρισυπόστατης κυβέρνησης κι εμείς  σπεύδουμε να διατυπώσουμε την άρνησή μας με ένα τεράστιο ΟΧΙ. Δεν την καταργείς! Και, βέβαια, συμπληρώνουμε ό,τι ειπώθηκε μέχρι τώρα απ’ την πλειοψηφία των κομμάτων, φορέων, πολιτικών και πολιτών. Να περιοριστούν οι δαπάνες, να μειωθεί ο αριθμός των «εργαζομένων» ανάμεσα σε εργαζόμενους, κι εδώ θα σταθούμε.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ, τυχαία μιαν ολιγόλεπτη εκπομπή-παραγωγή της ΕΡΤ (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3). Και, βέβαια, θα’  ναι ποιότητας (ιδίως εκείνη της  ΕΤ3), ασφαλώς με την άνεση του  χρήματος και τη σοβαρότητα των δημιουργών της, ωστόσο, θα κουραστούμε διαβάζοντας τη λίστα που ακολουθεί, με τα ονόματα των «εργασθέντων». Μακρόσυρτη, που μας θυμίζει πόσοι και πόσες άρμεξαν το δημόσιο για παραγωγή μερικών λεπτών της ώρας, με πολλά λεφτά στη τσέπη. Χώρια οι χρηματοβόρες εξωτερικές παραγωγές και οι «εσωτερικές» των επιτήδειων με τις ανοικονόμητες αμοιβές, χώρια οι (κάποιοι/ες) περίεργα και ύποπτα χρυσοπληρωμένοι δημοσιογράφοι.
ΔΕΝ προτάθηκε  έλεγχος από κάποιο κόμμα, δεν  έγιναν ερωτήσεις και επερωτήσεις  μιας και το διευρυμένο φάσμα των  διορισμένων συμπεριέλαβε και…αντιφρονούντες της αριστεράς και της «αριστεράς» με κάθε καρυδιάς καρύδι…
(Αύριο η συνέχεια)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια