ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΣΕΕ-ΟΤΟΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν σήμερα ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης Α.Σαμαρά σχετικά με την εξαίρεση συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στην ανακεφαλαίωση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η ΓΣΕΕ και η ΟΤΟΕ θα εξαντλήσουν κάθε αγωνιστικό και δικαστικό μέσο για την αποτροπή της παράνομης αυτής απόφασης.
 Γενική Συνομοσπονδία Εργατών  Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.)

Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Τ.Ο.Ε.)

Θδ/ζχ/280513



Προς 
Τον Πρόεδρο  της Κυβέρνησης
κ. Α. Σαμαρά


Κοινοποίηση:
  • Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα
  • Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Γ.Σ.Ε.Ε. ΚΑΙ Ο.Τ.Ο.Ε.

ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ  ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ
 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ  ΤΑΜΕΙΩΝ

Μετά το κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Tαμείων, που ήταν υποχρεωτικά κατατεθειμένα σε κρατικά ομόλογα, αποκαλύπτεται νέο σχέδιο υφαρπαγής περιουσιακών τους στοιχείων με αναγκαστική δραστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους στις μεγάλες ελληνικές Τράπεζες, οι οποίες προβαίνουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και ανακεφαλαιοποίηση.
Τα Δ.Σ. των ταμείων (πχ Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. με εξουσιοδότηση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και το Ι.Κ.Α. και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης κ.α.) είχαν λάβει αποφάσεις συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών, με την ιδιότητα των παλαιών μετόχων, ως μονόδρομο για τη διατήρηση της αξίας των μετοχών τους. Ελάχιστα πριν την επικείμενη εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής στην α.μ.κ. της ALPHA BANK, που χρονικά προηγείται των υπολοίπων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, στην οποία το Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. και το Τ.Α.Π.Ι.Λ.Τ. κατέχουν σημαντικό αριθμό μετοχών, με έκπληξη και δικαιολογημένη αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε εντελώς αιφνιδιαστικά το περιεχόμενο επιστολής του Υπουργού Οικονομικών στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, όχι όμως και στα Ταμεία, ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση, που υπαγορεύθηκε από τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, για τη μη συμμετοχή των Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, με τη δικαιολογία ότι τα Ταμεία θεωρούνται φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Κατά πληροφορίες ήδη και  η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κοινοποίησε  στα Ταμεία, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, εξαιρετικά επείγον έγγραφο για τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς την τρόικα να αποκλεισθούν τα Ταμεία από το δικαίωμα προτιμήσεως για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών και στα δικαιώματα κτήσης μετοχών.
Τα δικαιώματα των μετόχων και  εν προκειμένω των ασφαλιστικών Ταμείων είναι πλήρως κατοχυρωμένα από το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο και δεν επιδέχονται επιλεκτικό αποκλεισμό και παρεκκλίσεις ούτε από τη Διοίκηση ούτε καν από τον εθνικό νομοθέτη.
Αποφάσεις τέτοιου είδους είναι  παράνομες, ποινικά κολάσιμες γι’  αυτούς που θα τις επιβάλλουν και  θεμελιώνουν αστική ευθύνη προς αποζημίωση.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Ο.Τ.Ο.Ε. θα εξαντλήσουν κάθε αγωνιστικό και δικαστικό μέσο για την αποτροπή αποκλεισμού των Ταμείων από την άσκηση των προτιμησιακών μετοχικών δικαιωμάτων τους στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών για την προστασία της περιουσιακής αξίας των μετοχών, που έχουν επενδυθεί στις Τράπεζες, περιουσία των ασφαλισμένων που δεν εκχωρείται, δεν απαλλοτριώνεται, δεν χαρίζεται.

Για τη Γ.Σ.Ε.Ε.
         Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας




Γιάννης Παναγόπουλος                Νικόλαος Κιουτσούκης

                           Για την Ο.Τ.Ο.Ε.
       Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας




            Σταύρος Κούκος                     Αχιλλέας Μυλωνόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια