Πρόταση επανάληψης της Διαβούλευσης Α΄Φάσης Κυκλοφοριακής Μελέτης λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων

Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, δημοσιογράφοι, bloggers και ενεργοί πολίτες,

Με αφορμή τη διαβούλευση με το πέρας της Α’ Φάσης της Κυκλοφοριακής Μελέτης Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιήθηκε στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου Έβρου την Τρίτη 24/2/2015 στις 18:30, παίρνω το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί σας, με αρκετά ΜΜΕ (τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, blogs) και τους θεσμικούς των οποίων έχω/βρήκα τα email (αρκετά τα αντέγραψα από τη mailing list του Γραφείου Τύπου του Δήμου).

Ο κ. δήμαρχος εξέφρασε δημόσια τα παράπονά του για την αδιαφορία των ΜΜΕ και των πολιτών για την εκδήλωση.

Ευθύνονται όμως πραγματικά οι φορείς, οι δημοσιογράφοι, τα μέσα και οι δημότες ή όχι;

Προσωπικά δεν είχα καμία ενημέρωση μέχρι το πρωί της Τρίτης που (ευτυχώς) ενημερώθηκα από υπηρεσιακό παράγοντα. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του ΤΕΕ Θράκης και λίγοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Λαμπάκη (είχαν λίγο πριν ολοκληρώσει συγκέντρωση της παράταξής τους απέναντι, στο δημαρχείο) μαζί με τον οικοδεσπότη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Τοψίδη (δείτε ανάρτησή μου με φωτογραφίες εδώ: https://www.pamemprosta.org/2015/02/25/%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%85%cf%80%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%cf%87%ce%b8%ce%b5%cf%83/)

Ήθελα να σας παρακαλέσω να με ενημερώσετε εάν είχατε ενημέρωση μέσω email, τηλεφώνου ή προφορικά για τη συγκεκριμένη πολύ σημαντική εκδήλωση.

Ειδικά για τους συναδέλφους στο ΘράκηΝΕΤ και επειδή η κάμερα του σταθμού τους ήταν η μόνη που παρευρέθηκε, ήθελα να ρωτήσω πότε και από ποιόν ενημερώθηκε ο σταθμός. (https://www.youtube.com/watch?v=eX_y0hknUlI)

Οι συνάδελφοι της Δέλτα Τηλεόρασης, ενημερωθήκατε και δεν παραστήκατε; Αν ναι, πώς; Λάβατε email; Τηλέφωνο;

Οι συνάδελφοι μηχανικοί του ΤΕΕ Θράκης στην Αλεξανδρούπολη ενημερωθήκατε με ποιον τρόπο;

Παρατήρησε κανείς την ανάρτηση της πρόσκλησης στις 19/2/2015 στην ιστοσελίδα-ντροπή του δήμου μας; http://www.alexpolis.gr/default.asp?static=101&id=4156

Η διαβούλευση μπορεί να ονομάζεται έτσι μόνο όταν οι διοργανωτές επιθυμούν πραγματικά και επιτυγχάνουν τη συμμετοχή των φορέων και των πολιτών, δίνοντας δημοσιότητα στο γεγονός με κάθε διαθέσιμο μέσο (τηλεόραση, ραδιόφωνο, ιστοσελίδες) και όχι μέσω μίας απλής καταχώρησης σε μία δημοτική ιστοσελίδα-χάος. Οι εισηγητές-μελετητές και οι υπηρεσιακοί απέδειξαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή μέσων και πολιτών (αφού έκαναν κάποιοες προσπάθειες ενημέρωσης αποστέλλοντας λίγα email οι δεύτεροι και μοιράζοντας τις εισηγήσεις τους για διάχυση της πληροφορίας οι πρώτοι). Το ίδιο δεν ισχύει για τη δημοτική αρχή. Από αμέλεια ή όχι, δεν φαίνεται να έχει εκδοθεί δελτίο τύπου για τη διαβούλευση ούτε δόθηκε η απαραίτητη δημοσιότητα.

Πιστεύω πως η διαβούλευση αυτή πρέπει να επαναληφθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 7-8/3/2015, μετά το πέρας της προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων από τους συνδημότες και τους φορείς στις 28/2/2015, στο δημοτικό θέατρο και αφού δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και ιστοσελίδες με στόχο την αυξημένη παρουσία και το διάλογο. Από μια τέτοια κίνηση μόνο οφέλη για τους μελετητές και την υπηρεσία θα υπάρξουν. Εξάλλου μετά τη λήξη της ανοικτής διαβούλευσης αυτής της φάσης το θέμα δε θα ξανασυζητηθεί δημόσια παρά μόνο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπου και θα ληφθούν οι πολιτικές, επί το πλείστον, αποφάσεις για την κατεύθυνση που θα πάρει η κυκλοφοριακή μελέτη από πλευράς πεζοδρομήσεων, μονοδρομήσεων, επανασχεδιασμού των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών, των ποδηλατοδρόμων και της δημιουργίας χώρων στάθμευσης.


Πασχάλης Δρακόπουλος
Διαχειριστής pamemprosta.org
ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα στο Δήμο Aλεξανδρούπολης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια