Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΦΛΟΡΙΝΤΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία, για πρώτη φορά ελληνική Κυβέρνηση, τίμησε στον Άγιο Αυγουστίνο Φλόριντας, την πρώτη ομάδα Ελλήνων μεταναστών στην Αμερικανική ήπειρο, καθώς εκεί αποβιβάστηκαν το 1768, οι περισσότεροι προερχόμενοι από την Κορώνη Μεσσηνίας.


Εκεί όπου ο Έλληνας Ιωάννης Γιαννόπουλος λίγα χρόνια αργότερα, το 1773, έχτιζε και το πρώτο ελληνικό σχολείο, που έμελλε να ήταν και το πρώτο σχολείο του αμερικανικού κράτους.


Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε σε αυτές τις εκδηλώσεις ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, προσκεκλημένος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (HANC), που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία.


«Εδώ, στον Άγιο Αυγουστίνο, έφτασαν με Αγγλικά εμπορικά πλοία, οι πρώτοι 400 Έλληνες οι οποίοι έμελλε να είναι και  η σπορά των Ελλήνων μεταναστών που σιγά - σιγά απλώθηκε σε όλες τις μετέπειτα Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η πρώτη πόλη του μετέπειτα κράτους των ΗΠΑ. Και εδώ, Έλληνες ήταν που έκαναν και το πρώτο σχολείο στην Βορειοαμερικανική Ήπειρο.



Η Ελλάδα τιμά με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση αυτό το άλλοτε «ψαροχώρι» που σήμερα έχει γίνει μία πόλη «ιστορικό μνημείο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα θα προτείνω 2 πράγματα:


-Στην Βουλή των Ελλήνων να στείλει Διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της, για να καταδειχθεί, ότι όλος ο πολιτικός κόσμος, όλα τα Κόμματα, ξέρουν να τιμούν τις ιστορικές ρίζες της Ομογένειας και τις δεύτερες Πατρίδες τους.


-Στον Δήμαρχο Κορώνης να προτείνει την αδελφοποίηση του Δήμου του με τον Δήμο του Αγίου Αυγουστίνου, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πρώτων εποίκων -  μεταναστών ήταν από τη δική του περιοχή, από τα χώματα της Μάνης. Για το θέμα αυτό θα ενημερώσω και τους αρμόδιους τομεάρχες Κομμάτων, που είμαι βέβαιος, ότι θα συναινέσουν σε αυτό το «προσκύνημα» της ελληνικής πολιτείας δια των εκπροσώπων της».


Αυτό δήλωσε μετά τα τέλος της επίσκεψης στον Άγιο Αυγουστίνο ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, τον οποίο στην εκεί επίσκεψή του, συνόδευε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα Φλόριντας Αδαμαντία Κλώτσα.


Στις εκδηλώσεις μετείχαν ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (HANC) Βασίλης Ματαράγκας, ο πρώην πρόεδρος Παύλος Κοτρώτσιος, μέλη του HANC από όλες τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.


Στον Άγιο Αυγουστίνο, την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε η Δήμαρχος της πόλης Nancy Shaver, η οποία τόνισε ότι είναι εξαιρετική τιμή για την ιστορικότερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, για πρώτη φορά να έρχεται για «προσκύνημα» εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους, όπως και οργανωμένη ομάδα Ομογενών, και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μέλη του HANC.


Τόνισε μάλιστα, ότι είναι «πολύ περήφανη που Έλληνες μετανάστες ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης αυτής της παραθαλάσσιας αμερικανικής πόλης», εκδηλώνοντας τη θερμή της υποστήριξη στην ιδέα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο Άγιος Αυγουστίνος να αδελφοποιηθεί με την Κορώνη. Η επίσκεψη στο Άγιο Αυγουστίνο έκλεισε με ένα μικρό τρισάγιο στην εκκλησιά του Αγίου Φωτίου, που ιδρύθηκε στο χώρο, όπου οι Έλληνες μετανάστες μαζευόντουσαν κάθε Κυριακή για να εκπληρώσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα. Το τρισάγιο έκανε ο Επίσκοπος Ξάνθου κ Δημήτριος.


Στεφάνι κατατέθηκε στο παλαιό κοιμητήριο της πόλης στον τάφο του Ιωάννη Γιαννόπουλου, ιδρυτή του πρώτου ελληνικού αλλά και παναμερικανικού σχολείου, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, στο οποίο και ξεναγήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία.


«Θέλω να ευχαριστήσω το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Πρόεδρο Βασίλη Ματαράγκα, που είχε αυτή τη θαυμάσια πρωτοβουλία, καλύπτοντας όλα τα έξοδα του ταξιδιού, προκειμένου  - όπως προανέφερα - να πράξουμε, ως ελληνική Πολιτεία, το αυτονόητο». κατέληξε στις δηλώσεις του ο Τερενς Κουίκ.

Ο Τέρενς Κουίκ προσκλήθηκε για ομιλία και στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει νεότερο Δελτίο Τύπου.