Σημεία από την ενημέρωση της Ολ. Γεροβασίλη στους πολιτικούς συντάκτες

Για τους αγρότες
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μια από τις βασικές της προτεραιότητες παρά τις δεδομένες δυσκολίες και περιορισμούς είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών.
Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων, παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό επισημαίνοντας ότι επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με τα σημερινό καθεστώς, για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το 90% του συνόλου των αγροτών. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιβαρυνθούν αναλογικά, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση.
Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, για τη στήριξη των πιο αδύναμων και των νέων αγροτών, την άρση των πελατειακών στρεβλώσεων που χαρακτήρισαν τις προηγούμενες δεκαετίες και την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

Για τις εκπροσωπήσεις των αγροτών: ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα που έφτασαν είτε στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό. Στη συνέχεια, όμως, κάποιοι αγρότες διαφώνησαν. Το πρόβλημα αντιπροσώπευσης δεν το διαχειριζόμαστε εμείς. Είχαν κληθεί σε συνομιλίες οι εκπρόσωποι των μπλόκων και όχι θεσμικοί φορείς. Η θεσμική συζήτηση είναι ένα άλλο ζήτημα. Το μπλόκο της Νίκαιας δεν έχει στείλει αίτημα ούτε εκπρόσωπος ήρθε.

Διαπραγματεύσεις
Οι επαφές σε επίπεδο κλιμακίων συνεχίζονται. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συγκλίνουν ικανοποιητικά. Χρειάζεται να διευκρινιστεί η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπογραμμίζεται ότι από ευρωπαϊκής πλευράς, σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο θεσμών έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα η ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση.

Προσφυγικό
Η πρακτική χωρών μελών της ΕΕ σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας όπως το Προσφυγικό, είναι πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτο να έρχεται σε αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.
Το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς υπάρχουν ζητήματα με τα οποία δε συμφωνεί η Τουρκία. Οι αντιρρήσεις προβάλλονται στις συζητήσεις για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου ενώ στην σύνοδο των Υπουργών Άμυνας που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είχε συμφωνήσει. Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει εξαιτίας των αυξημένων προσφυγικών ροών, όσο δύσκολη και αν είναι.  Επισημαίνουμε ότι ο περιορισμός των προσφυγικών ροών, δεν έχει καμία σχέση με κλείσιμό των συνόρων. Το γεγονός αυτό διατυπώνεται ρητά και στο Σχέδιο Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την αναφορά στην ακεραιότητα του χώρου της Συνθήκης Σένγκεν.  

Λίστα Μπόργιανς
Από τις πρόσφατες αποκαλύψεις προκύπτει με σαφήνεια ότι το 2012 η τότε κυβέρνηση απέρριψε πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, για συνεργασία και παροχή στοιχείων που σχετίζονται με φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος. Το γεγονός αυτό, στο οποίο εμπλέκεται αποδεδειγμένα ο διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, έχει ιδιαίτερη σημασία και αναδεικνύει ότι ο απαράδεκτος χειρισμός έγινε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Οι ισχυρισμοί ότι κατά την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε λίστα Ελλήνων καταθετών είναι προφανώς και προδήλως παραπλανητικοί. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ήταν CD μεγαλοκαταθετών φοροφυγάδων που είχε αποκτήσει το γερμανικό κρατίδιο. Αρκεί  μια απλή ματιά στο τηλεαντιγράφημα της 8ης Οκτωβρίου 2012.
Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα ώστε ο εξονυχιστικός έλεγχος να αποδώσει καρπούς οικονομικούς και ποινικούς αλλά και να διερευνήσει το θέμα της απαράδεκτης άρνησης της Κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μέχρι τέλους. Πολύ σύντομα θα υπάρξει πολιτική συνέχεια. 

Για το κύκλωμα εκβιασμού
Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση του κυκλώματος εκβιασμού, που αποκαλύφθηκε εχτές και σχετίζεται με κρατική διαφήμιση.
Ένας εξάλλου εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι πολιτικό στέλεχος που σχετίζεται με πολλούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της Νέας Δημοκρατίας ενώ φέρεται να είναι διορισμένους σε κυβερνητικές θέσεις και πολιτικά γραφεία και στελεχών της ΝΔ. Περιμένουμε λοιπόν από την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα όπως πολιτικά και ηθικά απαιτείται.
Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολύνει τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής  σε όλη της την έκταση και να αποκαλυφθούν όλοι όσοι εμπλέκονται, με οποιονδήποτε τρόπο, στους εκβιασμούς.
Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει την αταλάντευτη κυβερνητική επιλογή να μπει επιτέλους μια τάξη και να τεθούν κανόνες διαφάνειας στην κατανομή κονδυλίων για τη διαφήμιση Οργανισμών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα στο διαδίκτυο.
Επιβεβαιώνει την βούλησή μας να χτυπήσουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά με κάθε τρόπο. Όσοι επί δεκαετίες πλούτισαν στην πλάτη του ελληνικού λαού έχουν επιτέλους λόγους να φοβούνται γιατί η χώρα έχει ήδη γυρίσει σελίδα.