Νέα κυκλοφορία από την FM Records: Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου - "Ελλάς Πολιτική Κρατούμενη"

Μετά από 3 χρόνια ηχογραφήσεων οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες/στιχουργοί Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου επιστρέφουν με ένα νέο 2-πλό album που ταράζει τα νερά, με τίτλο «ΕΛΛΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ», το οποίο κυκλοφορεί από την ανεξάρτητη δισκογραφική FM Records. Ο πολιτικός δίσκος που περίμεναν όλοι, έγινε πραγματικότητα. Μια τεράστια παραγωγή με στιβαρούς στίχους, συγκλονιστικές αφηγήσεις και απαράμιλλες μουσικές συνθέσεις, κατά βάση λαϊκές/έντεχνες, αλλά με διάχυτα τα σύγχρονα, συμφωνικά, αρχαϊκά και βυζαντινά στοιχεία, που δένουν αρμονικά, και στοιχειοθετούν ένα υπέροχο μουσικό άκουσμα.

Ένα έργο που ζυμώθηκε στα χρόνια της κρίσης και των καίριων κοινωνικο-πολιτικών συγκυριών, ξεπηδώντας μέσα από την καθημερινότητα, αφουγκράζεται τις βαθύτερες κοινωνικές ανησυχίες, και μιλά για όλους τους Έλληνες. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της εποχής μας, καθώς απεικονίζει σαν φωτογραφία και αποτυπώνει όσα βιώνουν οι Έλληνες αυτή την δύσκολη περίοδο. Από την ανεργία και τις αυτοκτονίες, ως την παραπληροφόρηση, την διαφθορά, την αδικία, την λιτότητα, τα όνειρα που έμειναν πίσω, τις αγωνίες που βιώνουμε όλοι, αλλά και το μαρτύριο που υφίσταται η μητέρα-Ελλάδα. Ένας ειλικρινής σχολιασμός που προβληματίζει, εκφράζει, αλλά και γεμίζει τις ψυχές ελπίδα και αγωνιστικότητα.

Το γεμάτο συμβολισμούς εξώφυλλό του κοσμεί ένας πίνακας της Μάγδας Ράπτη, που απεικονίζει την Ελλάδα ως δέσμια, με δεσμά οικονομικά, που την ψυχή της κατατρώγουν οι Άρπυιες.
Ήδη δύο τραγούδια του δίσκου «ΕΛΛΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του τελικού του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης στο Nashville στις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο θεσμό για τους συνθέτες παγκοσμίως. Και όχι άδικα, αφού ο συγκεκριμένος δίσκος είναι πολύ προσεγμένος συνθετικά, και λυρικά, ενώ συνδυάζει με μοναδικό τρόπο λαϊκή, συμφωνική και παραδοσιακή μουσική, με χρώματα και ρυθμούς από όλη την Ελλάδα.

Οι Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου, ανεβάζουν έναν πήχη ψηλότερα την ελληνική μουσική του σήμερα, με το όραμα και το ανεξάντλητο ταλέντο τους, παίρνοντας τη σκυτάλη των παλαιότερων σπουδαίων δημιουργών, εξυψώνοντας για ακόμα μια φορά το ελληνικό τραγούδι στο διεθνές μουσικό στερέωμα.

Δεν είναι τυχαίο που πολλά από τα τραγούδια του δίσκου γνωρίζουν ήδη μεγάλη εξάπλωση μέσα από τα social media, καθότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυνατό έργο, με ιδιαίτερη διάδοση κυρίως στη νεολαία. Δίνει όμως και μηνύματα ελπίδας και αλληλεγγύης, και όντως είναι ένας ενωτικός κρίκος για τους Έλληνες του σήμερα, ένα έργο που αξίζει τελικώς να φυλαχτεί σε κάθε δισκοθήκη για τις επόμενες γενιές.

Συμμετέχουν 9 ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος Πορτογάλος και φιλέλληνας τραγουδοποιός Luis Gonzaga, η σπουδαία ερμηνεύτρια Νάντια Καραγιάννη(όπου στον δίσκο καταθέτει κάποιες από τις συγκλονιστικότερες ερμηνείες της καριέρας της), οι άξιοι και υπερταλαντούχοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς ερμηνευτών Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, Σωτήρης Ψυλλάκης και Γιώργος Λάσκαρις, ο ξακουστός Πόντιος τραγουδιστής Δημήτρης Καρασαββίδης(σε μια ανατρεπτική ερμηνεία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα), και ο γνωστός ρεμπέτης Γιώργος Ράπτης, που υπογραμμίζει τον λαϊκό χαρακτήρα του έργου. Τα κείμενα αφηγείται με μοναδική εκφραστικότητα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου.

Στο μπουζούκι και πάλι ο διάσημος δεξιοτέχνης Γιώργος Ξενοκώστας, στα βιολιά ο ανεπανάληπτος Ικαριώτης βιολιστής Νίκος Φάκαρος και ο λαοφιλής Πόντιος λυράρης Κώστας Αγέρης, στα κρουστά συμμετέχει η δυναμική Νάνσυ Αγγελάκη, ενώ στο σαξόφωνο ο έξοχος Νίκος Κουλούρης. Στο λαούτο ο Γιώργος Κωνσταντάκης, στις κιθάρες και στο πιάνο ο υπέροχος Δημήτρης Τσινιδέλος, ενώ ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, εκτός από ερμηνευτής, χαρίζει και δύο απολαυστικές πιανιστικές εκτελέσεις σε δύο τραγούδια του δίσκου.

Το συλλεκτικό 2-πλό νέο album «ΕΛΛΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» των μουσικοσυνθετριών/στιχουργών Ιωάννας&Αρετής Σπανομάρκου, κυκλοφορεί από την FM Records.
. . .

. . .

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ – Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου

Η Ιωάννα και η Αρετή Σπανομάρκου είναι μουσικοσυνθέτριες και στιχουργοί. Συνθέτουν από νεαρή ηλικία, με εξ ολοκλήρου δική τους μουσική και ευρηματικούς στίχους.
Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 5 albums από την FM Records, εκ των οποίων τα 3 είναι σε δική τους σύνθεση και στίχο. Όπως πάντα, τα έργα τους είναι γεμάτα ελληνικά χρώματα, σε έναν ταιριαστό συνδυασμό έντεχνης/λαϊκής, παραδοσιακής, ρεμπέτικης, σύγχρονης αλλά και κλασικής μουσικής, καθιστώντας τις συνθέσεις τους αναγνωρίσιμες με το ιδιαίτερο στυλ τους, με το οποίο γεννιέται ένα καινούριο είδος, το νέο-λαϊκό τραγούδι. Έχοντας φέρει περισσότερες από 5 σημαντικότατες διεθνείς διακρίσεις με τις συνθέσεις τους, οι αδελφές Σπανομάρκου θεωρούνται από τις πιο αξιόλογες νέες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Παράλληλα, παρότι στη δισκογραφία τους έχουν συνεργαστεί και με πολύ γνωστούς καταξιωμένους τραγουδιστές, επιδιώκουν πάντα να συστήνουν στο κοινό και νέους ερμηνευτές, νέες φωνές που εκφράζουν με ιδιαίτερο λαϊκότροπο λυρισμό τις εμπνεύσεις τους, ενώ μάλιστα επιλέγουν και μοναδικούς νεότερους δεξιοτέχνες μουσικούς, αναδεικνύοντας μέσα από τη δράση τους αυτή, την νέα γενιά καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια δίνουν επίσης έναν έντονο αγώνα για να στηριχθεί και να επιστρέψει το μπουζούκι στην εγχώρια αλλά και την διεθνή δισκογραφία αλλά και στα ραδιοφωνικά προγράμματα.

Πέρα από την πλούσια συνθετική και στιχουργική τους δραστηριότητα, οι αδελφές Σπανομάρκου, έχουν κάνει και εξαιρετικές παραγωγές και σκηνοθεσίες βιντεοκλίπ, σε δικά τους τραγούδια, όπως το «Ακόμα Μια Μέρα», «Το Τραγούδι του Χρεωμένου», «Μπάλος Μαστίχα», αλλά και άλλων καλλιτεχνών, όπως τα «Σαν Καημοι της Μικρασίας», «Να Έμνε Ένα Πετούμενο», και «Αυτή η Γή Έχει Φωνή» σε συνεργασία με τον Χρήστο Παπαδόπουλο.

Δισκογραφία & Ορχήστρα

Τον Απρίλιο του 2012 κυκλοφόρησαν το CD-Single τους «ΕΝΑ»  με 4 τραγούδια, το οποίο παρέμεινε στην κορυφή των best-sellers του «Public» στην κατηγορία Singles για 6 συνεχόμενους μήνες, μέσα από τον οποίο ξεχώρισε η μεγάλη επιτυχία "Φοιτητή-φοιτητή", που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τη νεολαία. Το πλήρες Album τους «ΔΥΟ» με συνολικά 13 τραγούδια, κυκλοφόρησε στις αρχές του 2013, με τη συμμετοχή 11 ερμηνευτών, φέρνοντας και αυτό επιτυχία με πολλά τραγούδια του, ενώ απέσπασε και 3 διεθνείς διακρίσεις. Στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης στο Nashville στις ΗΠΑ, έφτασαν στους ημιτελικούς ανάμεσα από 20.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, τα τραγούδια τους "ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ&ΩΡΑΙΑ» το 2013, και το «ΟΙ ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ ΑΝΘΙΖΟΥΝ» το 2014, ενώ το "ΣΥΡΤΑΚΙ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ" ανακηρύχθηκε ως ένας από τους μεγάλους νικητές του Τελικού το 2013 στην κατηγορία ορχηστρικών συνθέσεων, λαμβάνοντας μάλιστα "Τιμητική Μνεία". Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης, είναι ο σημαντικότερος διαγωνισμός για τους μουσικοσυνθέτες σε όλο τον κόσμο, καθώς η κριτική επιτροπή του περιλαμβάνει μουσικούς-θρύλους, αλλά και τους προέδρους των μεγαλύτερων δισκογραφικών διεθνώς.

Το 2013 ίδρυσαν την «Ορχήστρα Α&Ι Σπανομάρκου» με την οποία ξεκίνησαν την περιοδεία του δίσκου, ανεβάζοντας παράλληλα έως και σήμερα επιτυχημένες μουσικές παραστάσεις και αφιερώματα σε θέατρα και μουσικές σκηνές («Ρόδο Αμάραντο», «Στης Γειτονιάς τον Ουρανό», «90 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης»), με τη δική τους επιμέλεια προγράμματος και διεύθυνση, όπου συμμετέχουν οι ερμηνευτές και συντελεστές των δίσκων τους, αλλά και εξαιρετικά ταλαντούχοι μουσικοί.

Το 2013 οι Αρετή&Ιωάννα Σπανομάρκου κυκλοφόρησαν ακόμα ένα album, με 40 επανεκτελέσεις τραγουδιών του Ελληνικού Κινηματογράφου από την λαϊκή ορχήστρα τους με τίτλο «40 Greek Movie Songs, by Spanomarkou Orchestra», ενώ το 2014 κυκλοφόρησαν ακόμα ένα live album με ζωντανές ηχογραφήσεις από τις συναυλίες τους με τίτλο «Mikis Theodorakis: 90th Anniversary Concert, by Spanomarkou Orchestra». Όλα τους τα album είναι διαθέσιμα και ψηφιακά.

Το 2015 η Ιωάννα η Αρετή Σπανομάρκου, έγραψαν μουσική για δύο ελληνικές ταινίες («The Locksmith-Ο Κλειδαράς» του Μίλτου Χρηστίδη, η οποία συνεχίζει να βραβεύεται στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, και «Dream Of A Shadow» του Νικήτα Μπάλλα που θα κυκλοφορήσει φέτος σε Ελλάδα και Αυστραλία).

Την Άνοιξη του 2016, οι Αρετή&Ιωάννα Σπανομάρκου κυκλοφόρησαν το νέο τους album με τίτλο «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» με πολλά νέα τραγούδια και αφηγήσεις για την κρίση και την τρέχουσα κοινωνικο-πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα,σε δική τους μουσική και στίχους, εκ των οποίων κάποια σε έντεχνο-λαϊκό ύφος, και άλλα σε έναν εξαιρετικό συνδυασμό παραδοσιακής, λαϊκής και συμφωνικής μουσικής. Δύο από τα τραγούδια του δίσκου αυτού μάλιστα, το «ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ» και το συρτάκι «ΠΛΗΘΩΡΑ» έλαβαν διακρίσεις στους ημιτελικούς του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης ISC, στην κατηγορία World Music, κάνοντάς μας για ακόμα μια φορά εθνικά υπερήφανους.

Η δημιουργική τους δράση συνεχίζεται, και αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα ένα νέο album με ορχηστρικές συνθέσεις.
. . .

. . .

Tracklisting:

1. Εδώ λαός – Νάντια Καραγιάννη
2. Βράζουν τα μέσα μου – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
3. Ποντικότρυπα – Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
4. Presente – Luis Gonzaga
5. Αναβρασμός στη γειτονιά – Δημήτρης Καρασαββίδης
6. Για λίγες σταγόνες ευτυχίας – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
7. Βαρέθηκα την παραπληροφόρηση – Σωτήρης Ψυλλάκης
8. Τι κοινωνία είναι αυτή – Γιώργος Ράπτης
9. Γι’αυτόν τον άνθρωπο – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
10. Πληθώρα – Ορχηστρικό
11. Μήνυμα αυτοκτονίας – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
12. Ήταν τρελός – Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
13. Φιλαργυρία – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
14. Άπληστος – Γιώργος Λάσκαρις
15. Ελλάς πολιτική κρατούμενη – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
16. Άρπυιες – Σωτήρης Ψυλλάκης
17. Τα πουλιά – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
18. Προσεύχεται η μάνα σπίτι – Νάντια Καραγιάννη
19. Υφαρπαγή ονείρων – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
20. Ήλιε μου αληθινέ – Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
21. Η κρίση - Επίλογος – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
22. Κύριος του εαυτού μου (Senhor de mim) – Αρετή Σπανομάρκου και Ιωάννα Σπανομάρκου
 . . .
Μάθετε περισσότερα για τις Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου και το "Ελλάς πολιτική κρατούμενη":