KKE: Την Πέμπτη 26 Μάη και ώρα 10 θα συζητηθεί η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής και αφορά τους αγρότες του Δήμου Σουφλίου


Την Πέμπτη  26 Μάη και ώρα 10 το πρωί θα συζητηθεί στη Βουλή η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσε  προς τους  Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης -Τροφίμων  και  Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης  ο   Βουλευτής του ΚΚΕ  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ και που αφορά τα χωράφια  του  Καλλικρατικού  Δήμου Σουφλίου που κατέστρεψαν οι πλημμύρες του 2015 και τους αγρότες που παραμένουν χωρίς αποζημιώσεις.


Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

Θέμα: Χωρίς αποζημιώσεις και εισόδημα οι αγρότες του Δήμου Σουφλίου της Π.Ε. Έβρου, λόγω των καταστροφών από τις πλημμύρες το 2015.

Πλήρως αγανακτισμένοι είναι πλέον οι αγρότες του Δήμου Σουφλίου, οι οποίοι έχουν απομείνει χωρίς χωράφια και χωρίς εισόδημα. Τα χωράφια τους, περίπου 5.000 στρέμματα, καταστράφηκαν από μεγάλα ρήγματα και απανωτές «στρώσεις» άγονης άμμου, που προκλήθηκαν από πλημμύρες τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015. Επιπλέον καταστράφηκε και ένα μεγάλο μέρος του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.
Παρά το γεγονός ότι από την καταστροφή έχουν περάσει 15 μήνες, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι καταστροφές υφίστανται και τα χωράφια παραμένουν ακαλλιέργητα καθώς δεν είναι δυνατή η καλλιέργεια τους, ενώ οι αγρότες παραμένουν χωρίς εισόδημα για τα έτη 2015 και 2016.
Να θυμίσουμε ότι τους μήνες αυτούς, οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής του Έβρου είχαν υποστεί σοβαρότατες ζημιές κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα η στάθμη του ποταμού Έβρου ανέβηκε πάνω από το όριο συναγερμού, με αποτέλεσμα να σπάσουν αναχώματα και το νερό να εισέλθει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλημμύρισαν σπίτια αλλά και χωριά κάποια από τα οποία εκκενώθηκαν λόγω των ορμητικών νερών, σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν λειτούργησαν. Παράλληλα μεγάλες ζημιές είχαν σημειωθεί σε αγροτικές υποδομές και στο ζωικό κεφάλαιο.
Να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διαβεβαίωνε σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ (αρ. πρωτ. 68/13.02.2015), ότι θα προχωρούσε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών. Όμως μέχρι και σήμερα οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν λάβει αποζημίωση, αντίθετα οι ίδιοι «πληρώνουν» πολύ ακριβά τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής, της μη διάθεσης των απαραίτητων πόρων για τον σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία φυσικά δεν είναι επιλέξιμα και από τα ΕΣΠΑ αφού και οι ευρωκοινωνικοί πόροι είναι για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
  • Την εξασφάλιση πλήρους αποζημίωσης των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες, από τον ΕΛΓΑ.
  • Την πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στο αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο καθώς και την αποκατάσταση όλων των χωραφιών ώστε να γίνουν και πάλι καλλιεργήσιμα.
  • Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στο Ν. Έβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής