«Η στάση ορισμένων αξιωματούχων έναντι της Ελλάδας δείχνει ότι κάποιοι αντιλαμβάνονται την Ευρώπη ως ‘γερμανικό τσιφλίκι’ » , τονίζει μιλώντας στο...
«Χωνί» , ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «αν κάποιος είναι απομονωμένος σήμερα στην Ευρώπη, αυτός είναι ο κ. Σόιμπλε και όχι η ελληνική κυβέρνηση» .
Ολόκληρη η συνέντευξη του Κ. Πουλάκη :
-Πόσο «νερό στο κρασί της» είναι διατεθειμένη να βάλει η κυβέρνηση ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα ότι από την πλευρά της έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία και αναμένει το ίδιο να κάνουν και οι εταίροι μας. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ούτε να υποχρεωθούμε σε κάτι πέραν όσων έχουμε ήδη δεσμευτεί το περασμένο καλοκαίρι. Άλλωστε, υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση έχει αποκρούσει και την περασμένη άνοιξη, πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τις ίδιες παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που και τότε ζητούσε 3,6 δις μέτρα.
-Θεωρείτε πως το σενάριο περί Grexit είναι υπαρκτό για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;
Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ο κ. Σόιμπλε ή οποιοσδήποτε άλλος. Είναι, άλλωστε, προφανές εδώ και καιρό ότι η στάση ορισμένων αξιωματούχων έναντι της Ελλάδας, υπαγορεύεται είτε από ιδεολογική εμμονή στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό είτε από προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις τους στο εσωτερικό των χωρών τους. Μία στάση που είναι ανεύθυνη πρωτίστως εναντίον της ίδιας της σταθερότητας και της συνοχής της Ένωσης, καθώς δεν σέβεται τις αρχές και τους κανόνες βάσει των οποίων αυτή λειτουργεί, αλλά αντιλαμβάνεται την Ευρώπη ως γερμανικό «τσιφλίκι».
Ευτυχώς, θα έλεγα, το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας τηρεί τελείως διαφορετική στάση. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι απέναντι στην πρόσφατη μονομερή προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να θέσει βέτο στα κοινωνικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, διαμορφώθηκε μία ευρύτατη στήριξη στην Ελλάδα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πράσινων, αλλά και με τις παρεμβάσεις του γάλλου προέδρου κ. Ολάντ, του γάλλου ΥΠΟΙΚ κ. Σαπέν, του ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών κ. Μοσκοβισί, του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Πιτέλα, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς κ.λπ. Συνεπώς, έχω τη γνώμη ότι αν κάποιος είναι απομονωμένος σήμερα στην Ευρώπη αυτός είναι ο κ. Σόιμπλε και όχι η ελληνική κυβέρνηση.
-Μετά την πρόσφατη εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για παροχή βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τη στήριξη των νησιωτών μας με τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ, να περιμένουμε κι άλλες αποφάσεις υπέρ των αδυνάτων;
Είναι δεδομένο. Άλλωστε, έχουμε δεσμευτεί – και έχουμε πετύχει να περιλαμβάνεται και στη συμφωνία με τους δανειστές – πως αν η χώρα υπερκαλύπτει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, όπως πετύχαμε φέτος, το επιπλέον θα διανέμεται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα στοιχείο που μπορεί πέρυσι το καλοκαίρι, μέσα στον καταιγισμό των εξελίξεων, να πέρασε «στα ψιλά», έχει όμως μεγάλη αξία. Για πρώτη φορά οι πολίτες βλέπουν πως ό,τι εξοικονομούμε από την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας δεν πάει ολόκληρο στο «βαρέλι» του χρέους, αλλά επιστρέφει στους ίδιους, και μάλιστα σε μία αναδιανεμητική λογική.
Όσο βελτιώνεται, λοιπόν, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θα διευρύνονται και τα μέτρα υπέρ των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Και αυτό είναι η βασική μας, αν θέλετε, διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς παλεύουμε να βγούμε από την κρίση με την ελληνική κοινωνία όρθια.
-Πώς σχολιάζετε τη στάση της ΝΔ στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων;
Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη συνασπιζόταν, όπως ανέφερα, στο πλευρό της Ελλάδας, υπερασπιζόμενη το αυτονόητο δικαίωμα μίας χώρας που παραμένει κυρίαρχη να υλοποιεί πολιτικές στήριξης των πιο αδύναμων πολιτών της, ειδικά μάλιστα όταν δεν παραβιάζει όσα έχει συμφωνήσει σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παραμείνει ο μόνος και ο πιο πιστός υποστηρικτής του κ. Σόιμπλε, πηγαίνοντας κόντρα στην ελληνική κοινωνία.
Δυστυχώς, η επιλογή να ψηφίσει «παρών» στα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων δεν είναι μία μεμονωμένη άτυχη στιγμή της ΝΔ. Τόσο η πρόσφατη δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα κάνει όλα όσα της ζητούν οι δανειστές και κάτι παραπάνω, όπως και όσα έχει πει κατά καιρούς τόσο ο πρόεδρος όσο και άλλα κεντρικά στελέχη της ΝΔ, είναι ενδεικτικά της απόλυτης ταύτισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους σκληρότερους κύκλους των δανειστών. Αποδεικνύεται αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, ότι αν για το ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο ήταν μία αναγκαστική και προσωρινή υποχώρηση, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το μνημόνιο διαρκείας. Κεντρικό σύνθημα του κ. Μητσοτάκη είναι, τελικά, το «βάστα Σόιμπλε».
-«Διαβάζετε» εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις δημοσκοπήσεις. Αν αφήσουμε εκτός τα αποτελέσματα για την πρόθεση ψήφου, σε ποια στοιχεία των μετρήσεων πρέπει να επικεντρώσουμε;
Ένα σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, στοιχείο είναι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Το προς τα πού θα στραφεί αυτό το 25-35% του εκλογικού σώματος θα παίξει, όπως αντιλαμβάνεστε, καθοριστικό ρόλο.
Όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφοφόρους οι οποίοι εύλογα προβληματίζονται μετά το συμβιβασμό στον οποίο υποχρεώθηκε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, δεν μετατοπίζονται όμως προς άλλα κόμματα. Δίνουν ακόμα, όχι ακριβώς τη στήριξη, αλλά οπωσδήποτε την ανοχή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θα κρίνουν ανάλογα με το πώς θα κυβερνήσει και το κατά πόσο θα καταφέρει να υλοποιήσει – εκτός από τη συμφωνία – και πτυχές του δικού του προγράμματος.
Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι – όπως δείχνουν οι δείκτες της συσπείρωσης, αλλά και της διαχρονικής εξέλιξης της πρόθεσης ψήφου – η Νέα Δημοκρατία και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν εξαντλήσει τα εκλογικά τους περιθώρια και δεν εμφανίζουν περαιτέρω δυναμική.
Βάσει όλων αυτών, έχω τη γνώμη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά δεδομένο. Άλλωστε, βρισκόμαστε ακόμα δυόμιση χρόνια πριν τις εκλογές, επομένως θα μεσολαβήσουν πολλές πολιτικές εξελίξεις μέχρι τότε.
-Αυτές τις ημέρες διεξάγεται το συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Τι αντιτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωπαϊκή Αριστερά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η Ευρώπη;
Η Ευρώπη σήμερα κλυδωνίζεται, όπως δείχνουν τα πρόσφατα δημοψηφίσματα στη Βρετανία και την Ιταλία, αλλά και η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες (Γαλλία, Αυστρία κ.ά.).
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά συνολικά είχαν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για τους κινδύνους που κρύβει η γενικευμένη δυσαρέσκεια που αισθάνονται οι πολίτες απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική εντός Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε ως μία κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών λαών να συμβιώσουν με ειρήνη και αλληλεγγύη μεταξύ τους, ως μία εγγύηση σταθερότητας και, κυρίως, ευημερίας, σήμερα τείνει να μετατραπεί στο αντίθετο.
Γι’ αυτό, άλλωστε, η προσπάθειά μας είναι σήμερα να διαμορφώσουμε μία ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συμμαχία που θα πετύχει την αλλαγή πορείας της Ευρώπης. Που θα διεκδικήσει και θα επιβάλλει, αν θέλετε, τον τερματισμό της λιτότητας και την υλοποίηση πολιτικών που θα προάγουν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την κοινωνική προστασία και της δίκαιη ανάπτυξη, ενώ θα σέβονται και θα διευρύνουν τα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων.
-Έχετε δηλώσει ότι επιδιώκετε τη «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα και να βελτιώσουν τη λειτουργία δήμων – περιφερειών;
Οι προτάσεις μας κινούνται κυρίως γύρω από τους εξής άξονες : πρώτον, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συλλογικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α., δεύτερον, την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο και, τρίτον, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που οφείλει να παίξει η αυτοδιοίκηση στον οικονομικό και κοινωνικό στόχο της δίκαιης ανάπτυξης.
Πρόκειται για εκτεταμένες αλλαγές για την αναλυτική παρουσίαση των οποίων θα χρειαζόταν μία ολόκληρη συνέντευξη. Θα ήθελα, ωστόσο, να επισημάνω δύο στοιχεία. Πρώτον – σε αντίθεση με την εικόνα που επιχειρείται να διαμορφωθεί – η μεταρρύθμιση που προωθούμε περιλαμβάνει μεν και αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με καθιέρωση της απλής αναλογικής, σε καμία όμως περίπτωση δεν εξαντλείται σε αυτό. Και δεύτερον, προκειμένου να μην υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, όλη η μεταρρύθμιση συζητείται στο πλαίσιο ειδικής επιτροπής του Υπουργείου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε καταλήξει σε μία συνεκτική πρόταση που θα λειτουργήσει προωθητικά για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας...
left.gr
«Χωνί» , ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «αν κάποιος είναι απομονωμένος σήμερα στην Ευρώπη, αυτός είναι ο κ. Σόιμπλε και όχι η ελληνική κυβέρνηση» .
Ολόκληρη η συνέντευξη του Κ. Πουλάκη :
-Πόσο «νερό στο κρασί της» είναι διατεθειμένη να βάλει η κυβέρνηση ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα ότι από την πλευρά της έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία και αναμένει το ίδιο να κάνουν και οι εταίροι μας. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ούτε να υποχρεωθούμε σε κάτι πέραν όσων έχουμε ήδη δεσμευτεί το περασμένο καλοκαίρι. Άλλωστε, υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση έχει αποκρούσει και την περασμένη άνοιξη, πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τις ίδιες παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που και τότε ζητούσε 3,6 δις μέτρα.
-Θεωρείτε πως το σενάριο περί Grexit είναι υπαρκτό για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;
Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ο κ. Σόιμπλε ή οποιοσδήποτε άλλος. Είναι, άλλωστε, προφανές εδώ και καιρό ότι η στάση ορισμένων αξιωματούχων έναντι της Ελλάδας, υπαγορεύεται είτε από ιδεολογική εμμονή στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό είτε από προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις τους στο εσωτερικό των χωρών τους. Μία στάση που είναι ανεύθυνη πρωτίστως εναντίον της ίδιας της σταθερότητας και της συνοχής της Ένωσης, καθώς δεν σέβεται τις αρχές και τους κανόνες βάσει των οποίων αυτή λειτουργεί, αλλά αντιλαμβάνεται την Ευρώπη ως γερμανικό «τσιφλίκι».
Ευτυχώς, θα έλεγα, το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας τηρεί τελείως διαφορετική στάση. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι απέναντι στην πρόσφατη μονομερή προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να θέσει βέτο στα κοινωνικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, διαμορφώθηκε μία ευρύτατη στήριξη στην Ελλάδα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πράσινων, αλλά και με τις παρεμβάσεις του γάλλου προέδρου κ. Ολάντ, του γάλλου ΥΠΟΙΚ κ. Σαπέν, του ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών κ. Μοσκοβισί, του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Πιτέλα, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς κ.λπ. Συνεπώς, έχω τη γνώμη ότι αν κάποιος είναι απομονωμένος σήμερα στην Ευρώπη αυτός είναι ο κ. Σόιμπλε και όχι η ελληνική κυβέρνηση.
-Μετά την πρόσφατη εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για παροχή βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τη στήριξη των νησιωτών μας με τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ, να περιμένουμε κι άλλες αποφάσεις υπέρ των αδυνάτων;
Είναι δεδομένο. Άλλωστε, έχουμε δεσμευτεί – και έχουμε πετύχει να περιλαμβάνεται και στη συμφωνία με τους δανειστές – πως αν η χώρα υπερκαλύπτει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, όπως πετύχαμε φέτος, το επιπλέον θα διανέμεται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα στοιχείο που μπορεί πέρυσι το καλοκαίρι, μέσα στον καταιγισμό των εξελίξεων, να πέρασε «στα ψιλά», έχει όμως μεγάλη αξία. Για πρώτη φορά οι πολίτες βλέπουν πως ό,τι εξοικονομούμε από την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας δεν πάει ολόκληρο στο «βαρέλι» του χρέους, αλλά επιστρέφει στους ίδιους, και μάλιστα σε μία αναδιανεμητική λογική.
Όσο βελτιώνεται, λοιπόν, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θα διευρύνονται και τα μέτρα υπέρ των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Και αυτό είναι η βασική μας, αν θέλετε, διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς παλεύουμε να βγούμε από την κρίση με την ελληνική κοινωνία όρθια.
-Πώς σχολιάζετε τη στάση της ΝΔ στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων;
Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη συνασπιζόταν, όπως ανέφερα, στο πλευρό της Ελλάδας, υπερασπιζόμενη το αυτονόητο δικαίωμα μίας χώρας που παραμένει κυρίαρχη να υλοποιεί πολιτικές στήριξης των πιο αδύναμων πολιτών της, ειδικά μάλιστα όταν δεν παραβιάζει όσα έχει συμφωνήσει σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παραμείνει ο μόνος και ο πιο πιστός υποστηρικτής του κ. Σόιμπλε, πηγαίνοντας κόντρα στην ελληνική κοινωνία.
Δυστυχώς, η επιλογή να ψηφίσει «παρών» στα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων δεν είναι μία μεμονωμένη άτυχη στιγμή της ΝΔ. Τόσο η πρόσφατη δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα κάνει όλα όσα της ζητούν οι δανειστές και κάτι παραπάνω, όπως και όσα έχει πει κατά καιρούς τόσο ο πρόεδρος όσο και άλλα κεντρικά στελέχη της ΝΔ, είναι ενδεικτικά της απόλυτης ταύτισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους σκληρότερους κύκλους των δανειστών. Αποδεικνύεται αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, ότι αν για το ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο ήταν μία αναγκαστική και προσωρινή υποχώρηση, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το μνημόνιο διαρκείας. Κεντρικό σύνθημα του κ. Μητσοτάκη είναι, τελικά, το «βάστα Σόιμπλε».
-«Διαβάζετε» εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις δημοσκοπήσεις. Αν αφήσουμε εκτός τα αποτελέσματα για την πρόθεση ψήφου, σε ποια στοιχεία των μετρήσεων πρέπει να επικεντρώσουμε;
Ένα σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, στοιχείο είναι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Το προς τα πού θα στραφεί αυτό το 25-35% του εκλογικού σώματος θα παίξει, όπως αντιλαμβάνεστε, καθοριστικό ρόλο.
Όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφοφόρους οι οποίοι εύλογα προβληματίζονται μετά το συμβιβασμό στον οποίο υποχρεώθηκε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, δεν μετατοπίζονται όμως προς άλλα κόμματα. Δίνουν ακόμα, όχι ακριβώς τη στήριξη, αλλά οπωσδήποτε την ανοχή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θα κρίνουν ανάλογα με το πώς θα κυβερνήσει και το κατά πόσο θα καταφέρει να υλοποιήσει – εκτός από τη συμφωνία – και πτυχές του δικού του προγράμματος.
Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι – όπως δείχνουν οι δείκτες της συσπείρωσης, αλλά και της διαχρονικής εξέλιξης της πρόθεσης ψήφου – η Νέα Δημοκρατία και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν εξαντλήσει τα εκλογικά τους περιθώρια και δεν εμφανίζουν περαιτέρω δυναμική.
Βάσει όλων αυτών, έχω τη γνώμη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά δεδομένο. Άλλωστε, βρισκόμαστε ακόμα δυόμιση χρόνια πριν τις εκλογές, επομένως θα μεσολαβήσουν πολλές πολιτικές εξελίξεις μέχρι τότε.
-Αυτές τις ημέρες διεξάγεται το συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Τι αντιτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωπαϊκή Αριστερά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η Ευρώπη;
Η Ευρώπη σήμερα κλυδωνίζεται, όπως δείχνουν τα πρόσφατα δημοψηφίσματα στη Βρετανία και την Ιταλία, αλλά και η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες (Γαλλία, Αυστρία κ.ά.).
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά συνολικά είχαν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για τους κινδύνους που κρύβει η γενικευμένη δυσαρέσκεια που αισθάνονται οι πολίτες απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική εντός Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε ως μία κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών λαών να συμβιώσουν με ειρήνη και αλληλεγγύη μεταξύ τους, ως μία εγγύηση σταθερότητας και, κυρίως, ευημερίας, σήμερα τείνει να μετατραπεί στο αντίθετο.
Γι’ αυτό, άλλωστε, η προσπάθειά μας είναι σήμερα να διαμορφώσουμε μία ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συμμαχία που θα πετύχει την αλλαγή πορείας της Ευρώπης. Που θα διεκδικήσει και θα επιβάλλει, αν θέλετε, τον τερματισμό της λιτότητας και την υλοποίηση πολιτικών που θα προάγουν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την κοινωνική προστασία και της δίκαιη ανάπτυξη, ενώ θα σέβονται και θα διευρύνουν τα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων.
-Έχετε δηλώσει ότι επιδιώκετε τη «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα και να βελτιώσουν τη λειτουργία δήμων – περιφερειών;
Οι προτάσεις μας κινούνται κυρίως γύρω από τους εξής άξονες : πρώτον, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συλλογικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α., δεύτερον, την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο και, τρίτον, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που οφείλει να παίξει η αυτοδιοίκηση στον οικονομικό και κοινωνικό στόχο της δίκαιης ανάπτυξης.
Πρόκειται για εκτεταμένες αλλαγές για την αναλυτική παρουσίαση των οποίων θα χρειαζόταν μία ολόκληρη συνέντευξη. Θα ήθελα, ωστόσο, να επισημάνω δύο στοιχεία. Πρώτον – σε αντίθεση με την εικόνα που επιχειρείται να διαμορφωθεί – η μεταρρύθμιση που προωθούμε περιλαμβάνει μεν και αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με καθιέρωση της απλής αναλογικής, σε καμία όμως περίπτωση δεν εξαντλείται σε αυτό. Και δεύτερον, προκειμένου να μην υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, όλη η μεταρρύθμιση συζητείται στο πλαίσιο ειδικής επιτροπής του Υπουργείου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε καταλήξει σε μία συνεκτική πρόταση που θα λειτουργήσει προωθητικά για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας...
left.gr