Τα 21 ψέµατα του Κυριάκου Μητσοτάκη (θέλει και... «συµφωνίες αλήθειας», ο κακόµοιρος)

Ψέµατα υπάρχουν πολλά. Σαν αυτά του Κυριάκου, όµως, κανένα. Ο άνθρωπος όχι µόνο παρερµηνεύει τα στοιχεία, 
τα διαστρεβλώνει τελείως!

Και έτσι, η οµιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισµό δίκαια µπορεί να χαρακτηριστεί 
ως ένα µνηµείο λαϊκισµού και καταστροφολογίας, ικανή να θυµίζει για πάντα... από τι γλίτωσε ο ελληνικός λαός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισµό, έκανε κάτι εξαιρετικό. Πρότεινε στους Ελληνες να συγκρίνουν το 2016 µε το 2014, που στη Ν∆ το θεωρούν ως το απόλυτα successful έτος τους. «Τέλεια», φωνάξαµε Στο ΧΩΝΙ!!! Και εµείς το ίδιο κάνουµε, ΟΛΟ το 2016!!!Η διαφορά µας µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι εκείνος λέει ψέµατα ενώ εµείς την αλήθεια. Και για να την αποδείξουµε αυτή τη ρηµάδα την αλήθεια, δηµοσιεύουµε δίπλα σε κάθε µία (ψευδή) ενότητα και το αντίστοιχο επίσηµο στοιχείο (ή χρήσιµες λεπτοµέρειες για να εντοπιστεί), προκειµένου να µπορεί ο κάθε αναγνώστης να δει την αλήθεια µε τα µάτια του. Και έτσι να µπορεί να κρίνει µόνος του, αποκοµµένος από την προπαγάνδα των καναλιών.

245pinokio 43
ΨΕΜΑ 1 - Για τη ζημιά της οικονομίας

«Η οπισθοδρόµηση της χώρας αυτά τα δύο χρόνια δεν έχει προηγούµενο. Από τη Μεταπολίτευση και µετά, καµία εκλεγµένη κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει στην πατρίδα µας τόσο µεγάλη ζηµιά σε τόσο σύντοµο χρόνο».
Απάντηση: Πρώτα, να κάνουµε την απαραίτητη διευκρίνιση. Ποιος τολµά να µιλά για «οπισθοδρόµηση»; Η Ν∆ που µαζί µε το ΠΑΣΟΚ ξέσκισαν την ελληνική οικονοµία; Που επί των ηµερών τους, οι άνθρωποι αυτοκτονούσαν, έτρωγαν από τα σκουπίδια και είχαµε... κάθε γειτονιά και ένα συσσίτιο; Οι άνθρωποι που πήγαν την ανεργία από το 7% στο 27%;

Οι άνθρωποι που ευθύνονται για τη συρρίκνωση κατά 25% της ελληνικής οικονοµίας (2010–2014);

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ, κανένα πρόγραµµα του ∆ΝΤ σε καµία χώρα του κόσµου δεν προκάλεσε τόσο µεγάλη ζηµιά σε µια οικονοµία, όσο τα δύο πρώτα βάρβαρα µνηµόνια στην Ελλάδα! H Ν∆ και το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τη µεγαλύτερη εθνική καταστροφή, που έχει καταγραφεί στην οικονοµική ιστορία των «προγραµµάτων διάσωσης» παγκοσµίως.

Γιατί είναι αυτοί που υπέγραφαν άνευ κόπων και βασάνων όλα τα παρανοϊκά προγράµµατα του ∆ΝΤ, που έκανε µονίµως λάθος στους πολλαπλασιαστές της ύφεσης, κατακρεουργώντας το ελληνικό ΑΕΠ. Τότε που είχαµε έκρηξη της ανθρωπιστικής κρίσης! Και όµως! Mιλούν αυτοί, που όχι µόνο τα υπέγραψαν όλα αυτά αλλά τα έβρισκαν και «λογικά»!!!

Θυµάστε τον Αδωνι να υποστηρίζει ότι τα δύο πρώτα µνηµόνια έχουν λογική; Ακόµη το κάνει! Ακόµη και αφού παραδέχθηκε τα λάθη του το ίδιο το ∆ΝΤ! Είναι ο Αντι-πρόεδρος του Κυριάκου, να θυµίσουµε! Ε, λοιπόν, έχει πλάκα να µιλούν αυτοί! (Οµως, πέρα από το θράσος τους...).

Η αλήθεια είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυβερνούν δύο χρόνια, το 2015 και το 2016. Το 2016 (φέτος δηλαδή) θα κλείσει µε ανάπτυξη. Τόσο το δεύτερο (+0,3%) όσο και το τρίτο τρίµηνο (+0,5%) έχουν κλείσει µε θετικό πρόσηµο και το αυτό αναµένεται και για το τελευταίο. Να τονίσουµε, µάλιστα, ότι οι εκτιµήσεις της Κοµισιόν µιλούσαν για ύφεση το 2016. Οµως, η ελληνική οικονοµία, που ΜΟΝΙΜΩΣ διαψεύδει τις εκτιµήσεις της Κοµισιόν (προς το καλύτερο) µε ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, θα βγάλει ανάπτυξη. Η τάση άλλωστε είναι αυξητική.

Αναφορικά µε το 2015, τώρα, παρά τα όσα λέγονται από τα συστηµικά µίντια, η αλήθεια είναι ότι ΜΟΝΟ ένα τρίµηνο είχαµε ύφεση, το τρίτο (Ιούλιος–Αύγουστος–Σεπτέµβριος), στην πιο δύσκολη καµπή της κυβέρνησης.

Τότε, δηλαδή που είχαν κλείσει οι τράπεζες και είχαν επιβληθεί capital controls, ενώ είχαµε και δύο εκλογικές αναµετρήσεις (εθνικού χαρακτήρα και κοµβικής σηµασίας) µέσα σε τρεις καλοκαιρινούς µήνες! Τότε, που οι διεθνείς αναλυτές έκαναν λόγο ακόµη και για διψήφια ύφεση, δεδοµένου ότι είχαν συγκεντρωθεί όλες οι κακές συγκυρίες µαζί! Ωστόσο κατεγράφη ένα -1,5%.

Οταν για παράδειγµα, µε Σαµαρά το 2013, που ήταν και η πρώτη χρονιά του success story, το πρώτο τρίµηνο είχαµε ύφεση -2% (µεγαλύτερη δηλαδή)!

Οµως, η πιο ενδιαφέρουσα σύγκριση είναι η επόµενη, αναφορικά µε την αντίδραση της ελληνικής οικονοµίας!

✓ 
Οταν ο Σαµαράς έγραψε ύφεση -2% το πρώτο τρίµηνο του 2013, το δεύτερο τρίµηνο ανέκαµψε, «γράφοντας» ανάπτυξη... +0,1%!!!

✓ 
Οταν ο Τσίπρας έγραψε ύφεση -1,5% το τρίτο τρίµηνο του 2015, το τέταρτο τρίµηνο ανέκαµψε, «γράφοντας» ανάπτυξη... +1,2%!!!

24612

∆ηλαδή, όταν ο ελληνικός λαός σιγουρεύτηκε ότι στην εξουσία θα παραµείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ (το Σεπτέµβριο του 2015) όλη η ζηµιά του προηγούµενου τριµήνου απορροφήθηκε αµέσως! Και έτσι το έτος έκλεισε µε σχεδόν µηδενική ύφεση (-0,2%). Αρα, µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ:

✓ Το 2015 έκλεισε µε οριακή ύφεση (-0,2%) και...

✓ το 2016 θα κλείσει µε οριακή ανάπτυξη (+0,3%).

∆ηλαδή, συνολικά τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το πρόσηµο είναι θετικό! Τα πέντε προηγούµενα χρόνια, µε Ν∆–ΠΑΣΟΚ, πάλι... όχι! Το ακριβώς αντίθετο συνέβη! Μια ολική κανονική καταστροφή!


ΨΕΜΑ 2 - Για την ανάπτυξη

«Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πήραν µια οικονοµία σε ανάπτυξη και τη γύρισαν ξανά σε ύφεση».

Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ παρέλαβε µια οικονοµία στο χείλος του γκρεµού! Γιατί µπορεί να βγήκε στο τέλος του γαλάζιου 2014 ένα οριακά θετικό πρόσηµο (ανάπτυξη +0,2%), όµως η κρίσιµη λεπτοµέρεια είναι ότι η κυβέρνηση Σαµαρά –λίγο πριν φύγει- «έκαψε» ό,τι µπορούσε στην οικονοµία, αφήνοντας ένα εγκληµατικό -1,4% (ύφεση) το τέταρτο τρίµηνο!

Με την τάση καθαρά υφεσιακή, λοιπόν, ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Και ποιο είναι το αποτέλεσµά της το πρώτο τρίµηνο του 2015; +0,7%! 

24613


∆ηλαδή...

✓Το τελευταίο τρίµηνο της Ν∆ είχαµε ύφεση -1,4%.

✓Το πρώτο τρίµηνο του ΣΥΡΙΖΑ είχαµε ανάπτυξη +0,7%.

Τώρα, ξαναδιαβάστε την ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα σας φανεί καλύτερη από την πρώτη φορά.


ΨΕΜΑ 3 - Για το πρωτογενές πλεόνασμα

«Το 2014, η χώρα πέτυχε για 2η συνεχόµενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασµα. Υψηλότερο από το 2015, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έλαβε πολλά δισ. ευρώ επιπλέον µέτρα λιτότητας».

Απάντηση: Ο άνθρωπος λέει ψέµατα. Ψέµατα τόσο χοντρά και χυδαία, που σε κάνει να απορείς για δύο πράγµατα: Πώς τολµά ο ίδιος να το κάνει; Πώς είναι δυνατόν να τον αφήνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές να τα λέει!!!

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, πάντως. Η Ν∆ όχι µόνο δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει για τα οικονοµικά της αποτελέσµατα το 2014 αλλά µάλλον κάποια στιγµή θα έπρεπε να λογοδοτήσει για αυτά. Οσον αφορά δε την ανωτέρω δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο παρατηρητής των στοιχείων ανακαλύπτει δύο τροµερά ψέµατα και ένα πιπεράτο σχόλιο. Ας ασχοληθούµε µε τα ψέµατα, µόνο...

Το πρώτο ψέµα είναι ότι «το 2014, η χώρα πέτυχε για 2η συνεχόµενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασµα». Εδώ έχουµε την εφαρµογή της λαϊκής ρήσης «η µισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέµα». Γιατί η ολοκληρωµένη αλήθεια είναι ότι...

✓ 
Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσµατος για το 2014 ήταν 4,939 δισ.

✓ 
Το αποτέλεσµα της κυβέρνησης Σαµαρά ήταν 1,872 δισ.

✓ 
Η διαφορά (που καλύπτεται µε νέα µέτρα λιτότητας) είναι -3,067 δισ.

24614

Για να αντιληφθούµε τα µεγέθη, να θυµίσουµε ότι οι παρεµβάσεις του Τσίπρα στο ασφαλιστικό, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ τους, φτάνουν τα 1,8 δισ. (1% επί του ΑΕΠ)! Και ΜΟΝΟ ο Σαµαράς ΜΟΝΟ το 2014 είχε αφήσει τρύπα 3 δισ.! ∆ηλαδή... τρύπα 1,5 ασφαλιστικού (και βάλε) δηµιούργησε η αποτυχία Σαµαρά, ΜΟΝΟ σε µια χρονιά και µάλιστα την πιο πετυχηµένη του!!!

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι όταν ένας πολιτικός ανακοινώνει στον ελληνικό λαό ότι η οικονοµία έβγαλε πρωτογενές πλεόνασµα, τότε του δίνει να καταλάβει ότι δεν δηµιουργήθηκε δηµοσιονοµικό κενό και άρα δεν χρειάζονται νέα µέτρα λιτότητας. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, ωστόσο, θα έπρεπε να ληφθούν πάρα πολλά νέα µέτρα λιτότητας, µιας και δηµιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό!

Τόσο τεράστιο όσο και το επόµενο ψέµα του Κυριάκου, ότι δήθεν το πρωτογενές πλεόνασµα του 2014 είναι µεγαλύτερο του 2015! Σύµφωνα µε τα δελτία εκτέλεσης προϋπολογισµού:

✓ 
Η κυβέρνηση Ν∆ έβγαλε πρωτογενές πλεόνασµα το 2014... 1,872 δισ.

✓ 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε πρωτογενές πλεόνασµα το 2015... 2,270 δισ.

Και φυσικά, η διαφορά των δύο αποτελεσµάτων δεν είναι ΜΟΝΟ τα 400 εκατοµµύρια ευρώ, που τα χωρίζουν. Η τεράστια διαφορά µεταξύ των δυο αυτών αριθµών είναι ότι το αποτέλεσµα της Ν∆ δηµιούργησε ένα τεράστιο δηµοσιονοµικό κενό (µιας και ο Σαµαράς είχε δεσµευθεί σε τεράστιους στόχους πρωτογενούς πλεονάσµατος), ενώ αντίθετα το αποτέλεσµα του ΣΥΡΙΖΑ δεν δηµιούργησε κανένα, γιατί πέρασε µε ευκολία πάνω από τον πολύ πιο χαµηλό στόχο της νέας συµφωνίας (-0,25% για το 2015)!

Για αυτό και το αποτέλεσµα του Τσίπρα είναι πραγµατικό πρωτογενές πλεόνασµα ενώ το άλλο του Σαµαρά είναι... πλεόνασµα µαϊµού!


ΨΕΜΑ 4 - Για τη φορολογία
«Το 2014, είχαµε µειώσεις φορολογικών συντελεστών χωρίς τη σύµφωνη γνώµη της τρόικας.
● Μειώθηκε ο Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23% στο 13%,
● 30% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης,
● 30% η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης,
● 5% οι ασφαλιστικές εισφορές».

Απάντηση: Η φορολογία είναι κάτι που επικαλείται συχνά πυκνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οτι η Ν∆ είχε µειώσει κάποιους φορολογικούς συντελεστές αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τους αύξησε όλους. Εδώ µπορούν να δοθούν δύο βασικές απαντήσεις. Μια µακροσκελής και µια σύντοµη και περιεκτική. Ας ξεκινήσουµε από τη δεύτερη.
24615

✓ Σύµφωνα µε τον επίσηµο απολογισµό του κράτους (από το Ελεγκτικό Συνέδριο) το 2014 είχαµε αύξηση εσόδων άµεσης και έµµεσης φορολογίας κατά 3 δισ. ευρώ (σε σχέση µε το 2013). Συγκεκριµένα (απόδειξη ψεύδους 4):

▶ 
Αυξήθηκαν κατά 11,1% τα έσοδα από την άµεση φορολογία (+2,035 δισ. ευρώ).
▶ 
Αυξήθηκαν κατά 4% τα έσοδα από την έµµεση φορολογία (+934 εκατ. ευρώ).

✓ 
Σύµφωνα µε τον προϋπολογισµό του 2017, τα έσοδα από την άµεση και έµµεση φορολογία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριµένα:

▶ Θα αυξηθούν κατά 1,34 δισ. τα έσοδα από την έµµεση φορολογία.
▶ Θα µειωθούν κατά 250 εκατοµµύρια τα έσοδα από την άµεση φορολογία.

∆ηλαδή, η Ν∆ το 2014 είχε πάρει τα τριπλάσια λεφτά από τους πολίτες µέσω της φορολογίας. Μπορεί, βέβαια, κανείς να το πει και ανάποδα: Οτι ο Τσίπρας, µε τη συµφωνία του περσινού καλοκαιριού, υπο-τριπλασίασε τη φορολογία στη χώρα (άσχετα µε την πλιατσικολογία των καναλιών).

Και τώρα, η µακροσκελής απάντηση: Στο mail Χαρδούβελη, που εστάλη στο τέλος του 2014, (δηλαδή µετά από αυτά που λέει ο Κυριάκος), η Ν∆ δεσµευόταν στην τρόικα ότι, εφόσον παραµείνει στην εξουσία, το 2015:

■ Θα υιοθετήσει αµέσως πρόσθετα φορολογικά µέτρα σχετικά µε το ΦΠΑ και άλλους τοµείς, για να κλείσει το χάσµα.
■ Θα προχωρήσει «σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, έτσι ώστε να ευθυγραµµιστεί µε το ΦΠΑ στα εστιατόρια και στο catering».
■ Θα αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά, «αναθεωρώντας αυτά τα ειδικά καθεστώτα στο πλαίσιο της µεταρρύθµισης του ευρωπαϊκού ΦΠΑ».
■ Θα περικόψει (ή καταργήσει) κοινωνικές παροχές.
■ Θα παγώσει τις συντάξεις στο επίπεδο του 2015 για τα επόµενα έτη.
■ Θα περικόψει τα οικογενειακά επιδόµατα.
■ Θα κάνει πιο «στοχευµένο» το ΕΚΑΣ, δηλαδή θα το περικόψει και αυτό.
■ Θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης.
■ «Εκτός από τα νέα φορολογικά µέτρα» (δεσµευόταν επίσης ότι) θα λάβει και επιπλέον νέα φορολογικά µέτρα, τον Ιούνιο του 2015, προκειµένου να κλείσει το δηµοσιονοµικό κενό. Συγκεκριµένα, δεσµευόταν για:

▶ 
Αφαίρεση της έκπτωσης του 30% της εισφοράς αλληλεγγύης για τα έτη 2015 και 2016
▶ Επιβολή φόρου πολυτελείας
▶ 
Αύξηση της έµµεσης φορολογίας επί των οινοπνευµατωδών και των καπνικών.

Επίσης, στο τελεσίγραφο των θεσµών, που η Ν∆ φώναζε «ΝΑΙ», προεξάρχοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, προβλεπόταν:

■ Η επιβολή 23% ΦΠΑ στην εστίαση.
■ Η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά.
■ Η επιβολή προκαταβολής φόρου 100% στις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελµατίες.
■ Η κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για τους αγρότες.
∆ηλαδή, οι άνθρωποι, που τώρα εµφανίζονται πολέµιοι των φορολογιών µέτρων, όσο ήταν στην εξουσία έκαναν τον ακριβώς αντίθετο! Πρότειναν ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ νέα (και µετά και πάλι επιπλέον νέα) φορολογικά µέτρα λιτότητας στην τρόικα ή αποδεχόντουσαν αµέσως αυτά που πρότειναν οι δανειστές! (Κυρίως, όµως, τα πρότειναν από µόνοι τους)!!!

Τώρα, όσον αφορά τις υποτυπώδεις µειώσεις που έκαναν εντός του προεκλογικού 2014 (και τις οποίες υπόσχονταν στους δανειστές -στα κρυφά- να άρουν, αν τυχόν παρέµεναν στην εξουσία µετά τις εκλογές), ένα σχόλιο αξίζει µονάχα: Ντροπή.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ