4 μήνες φυλάκιση στον Δήμαρχο Ιάσμου

Ο Καδή Ισμέτ υποστήριξε στον «Χρόνο Κομοτηνής » ότι η μεταφορά των παιδιών του με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο γινόταν για οικονομία χρόνου
Ευχαρίστησε τους συναδέλφους του δημάρχους, που τον στήριξαν, ενώ άνοιξε την ομπρέλα του θέματος για να πει ότι οι δήμαρχοι έχουν κουραστεί
να πηγαίνουν στα δικαστήρια δι’ ασήμαντες αφορμές
Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε τελικά ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ για παράτυπη χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, με το οποίο μετέφερε τα παιδιά του στο σχολείο.  Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm το πρωί της Τρίτης 27 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η μεταφορά των παιδιών του με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο γινόταν για οικονομία χρόνου και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του δημάρχους, που τον στήριξαν, ενώ άνοιξε την ομπρέλα του θέματος για να πει ότι οι δήμαρχοι έχουν κουραστεί να πηγαίνουν στα δικαστήρια δι’ ασήμαντες αφορμές:
«Πρέπει να τονίσω ότι περίμενα από όλους να καταδικάσουν αυτό το συμβάν που έχω υποστεί εγώ και θέλω να ευχαριστήσω τον κο Λαμπάκη τον δήμαρχο Κομοτηνής τον κο Πετρίδη, τους μειονοτικούς δημάρχους κο Καπζά και κο Αμέτ Ριτβάν και τον κο Σταυρίδη τον δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών που συμπαραστάθηκαν σε εμένα σε αυτή την φάση. Ήταν αυτό ποινικό αδίκημα που χρειαζόταν αυτή η απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι σε ένα δήμαρχο;  Εγώ νομίζω όχι, αλλά ήταν στην κρίση του συγκεκριμένου εισαγγελέα, που θεώρησε ότι είναι σωστός ο τρόπος. Εγώ το καταδικάζω και πρέπει να ξέρουν όλοι ότι εμείς οι δήμαρχοι έχουμε βαρεθεί πια να πηγαίνουμε σε εισαγγελείς και στα δικαστήρια. Πολλές φορές αφήνουμε τις δουλειές μας και τρέχουμε στα δικαστήρια και χάνουμε χρόνο ενώ τρέχουν πάρα πολλά ζητήματα. Η χώρα βιώνει μια δύσκολη οικονομική κρίση και είναι κρίμα με μια απλή καταγγελία να τρέχουμε στα δικαστήρια. Τώρα όσο αφορά την χρήση του δημαρχιακού αυτοκινήτου πηγαίνω τα παιδιά μου στο σχολείο που είναι στον δρόμο μου για να πάω στον Δήμο. Έχω και επαγγελματικό χώρο στην Κομοτηνή και αφήνω τα παιδιά μου στο σχολείο και συνεχίζω στον Ίασμο και αυτό το κάνω για να μην χάνω χρόνο για να μην επιστρέψω γιατί είναι πολλές φορές και δύσκολα τα πράγματα δεν βρίσκουμε χώρο να παρκάρουμε. Θα κρίνει ο λαός και οι δημότες αν αυτό το αδίκημα ήταν τόσο σοβαρό, αλλά συντρέχουν και άλλοι λόγοι τους οποίους δεν θέλω να πω στον αέρα».
Ο κος Καδή Ισμέτ, αν και δεν είπε λεπτομέρειες, είπε ευθέως ότι πίσω από την καταγγελία κρύβονται αλλότριες δυνάμεις που απεργάζονται σχέδια εις βάρος του: «Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ας κρίνουν οι πολίτες.
Γενικώς τώρα τελευταία υπάρχει μια ανησυχία από πλευράς της αντιπολίτευσης στον δήμο Ιάσμου και είναι κάποιοι που ασχολούνται μόνο με καταγγελίες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν προς τα έξω ότι η δημοτική αρχή δεν λειτουργεί σωστά. Υπάρχει μια έντονη ανησυχία και εγώ αυτό το καταλαβαίνω γιατί γίνεται, γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως προσπαθούν να δείξουν κάποιοι προς τα έξω στον δήμο Ιάσμου. Ο δήμος Ιάσμου λειτουργεί σωστά και είναι μέσα στα νομικά πλαίσια και ό,τι και να κάνουν αυτό θα αποφανθεί σύντομα. Όλοι το ξέρουν ότι εμείς ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των δημοτών. Γίνονται προσωπικές επιθέσεις. Εμένα για παράδειγμα με κατήγγειλε ότι είμαι κάθε μέρα στο ιατρείο και δεν πατάω το πόδι μου στον Δήμο, αυτό τώρα είναι γελοίο. Όλοι ξέρουν ότι οι δήμοι έχουν «αδυνατίσει» πάρα πολύ και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δημοτών αυτό ήταν και το παράπονό μου στην σύσκεψη που κάναμε με τον κο Μητσοτάκη. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε αμέσως σε κάποια αιτήματα».
Όσο για το αποτέλεσμα της δίκης αυτό καθαυτό, προτίμησε να μην το σχολιάσει: «Αυτό τώρα για ποιο λόγο σας αφορά; Εμένα δεν με απασχολεί η δίκη, εγώ θέλω κάποια άλλα θέματα να δούμε σε αυτή την χώρα. Υπάρχει πίεση πάνω στους δημάρχους και αυτό πρέπει να δουν οι πολίτες. Εμείς οι δήμαρχοι δουλεύουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, είμαστε πάρα πολύ πιεσμένοι, μας έχουν φορτώσει πολλές αρμοδιότητες χωρίς να έχουμε τα απαραίτητα κονδύλια και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε πολλές φορές και μας τρέχουν απλοί πολίτες στα δικαστήρια. Αυτό πρέπει να τονίσετε. Αυτή την στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να ξέρουν όλοι οι πολίτες ότι στα δημοτικά συμβούλια οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν παίρνουν αποζημιώσεις, υπάρχουν αποστάσεις από 40-50 χιλιόμετρα και δεν πληρώνονται, υπάρχουν αντιδήμαρχοι που δεν παίρνουν μισθό. Υπάρχουν υπάλληλοι που πληρώνονται περισσότερα από τους δημάρχους. Αυτή είναι η ουσία αυτά πρέπει να συζητάτε, αυτά είναι τα προβλήματα. Η δίκη είναι θέμα δικαστηρίου…»
ΚΑΔΗ ΙΣΜΕΤ: «Ο ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ ΙΑΣΜΟΥ Α.Ε.»
Στην ίδια συνέντευξη, ο δήμαρχος Ιάσμου κατέθεσε και το σχόλιο του για την συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την επιχείρηση «Κονιάματα Ιάσμου Α.Ε.» για να πει ότι προσφορότερη λύση είναι μάλλον η αποχώρηση του Δήμου από το εταιρικό σχήμα: «Τα Κονιάματα είναι μια εταιρεία που είχε ιδρυθεί το 2002 μεταξύ της δημοτικής επιχείρησης του τότε καποδιστριακού δήμου Ιάσμου και ενός ιδιώτη επιχειρηματία. Αυτή η εταιρεία τώρα υπολειτουργεί. Εμείς πλέον δεν έχουμε δικαίωμα να συμμετέχουμε σε μια τέτοια επιχείρηση με μετοχές 40%. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Πριν 5-6 μήνες είχαμε φέρει ξανά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, είχε γίνει εκτίμηση από ορκωτούς λογιστές των μετοχών και τότε είπαμε ότι πρέπει να ελέγξουμε πάλι να γίνει ξανά η εκτίμηση των μετοχών. Έγινε για δεύτερη φορά εκτίμηση των μετοχών και σε αυτή την φάση είμαστε αναγκασμένοι να αποφασίσουμε ή να αγοράσουμε εμείς το 60% των μετοχών, αλλά για να αγοράσουμε εμείς πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα άτομα και την εμπειρία ώστε να μπορέσει ο δήμος να λειτουργήσει τα Κονιάματα, το οποίο δεν το έχουμε. Γι’ αυτό πήραμε απόφαση να αποχωρήσει η δημοτική επιχείρηση του δήμου από αυτή την επιχείρηση. Εφόσον βρεθεί κάποιος να την λειτουργήσει, πράγμα το οποίο μας συμφέρει γιατί η πρώτη ύλη θα αγοραστεί από τον δήμο… Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε πουλώντας τις μετοχές μας».
Δήμος Μπακιρτζάκης
www.xronos.gr