Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι οι αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο
«Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο τα στατιστικά αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όλους όσους έκαναν θυσίες στο όνομα της Ευρώπης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λίγο πριν τη συνάντησή τους.
«Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει σχέδιο και γενναίες αποφάσεις ώστε να μην επιτρέψουμε να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και ισχυρό σήμα ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι πρέπει «να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ότι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα ενημερώσει την Γερμανίδα καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως είπε, είναι εξαιρετικά θετικά οι προβλέψεις της οικονομίας καθώς προβλέπεται 2,7% ανάπτυξη για το 2017 και 3,1% για το 2018.
Όσον αφορά το προσφυγικό, αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής και προβλέπει την επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία αλλά και των μετεγκαταστάσεων, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα εξεταστεί ο τρόπος στήριξης των ελληνικών νησιών «που σηκώνουν παρά τις οικονομικές δυσκολίες ένα μεγάλο βάρος που αναλογεί στην Ευρώπη».
Σχετικά με το το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα έχει ενεργό ρόλο και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης.
Επανέλαβε την ελληνική θέση για λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο.
Αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες μετά το πραξικόπημα το οποίο και χαρακτήρισε «αποτρόπαιο».
Υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις «της διόγκωσης του εθνικισμού», ενώ αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε όποια αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της πολυεπίπεδης συνεργασίας και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά με πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων.
Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι οι αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο. Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ακόμη, η Μέρκελ σημείωσε ότι οι συζητήσεις Ελλάδας - Γερμανίας δεν ήταν πάντα εύκολες, ωστόσο υπήρξαν πάντοτε ειλικρινείς, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα.
Αναφέρθηκε στο εύρος της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στις «καλές και στενές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε την πρόθεση να γίνουν περισσότερο από τις δύο πλευρές στον τομέα της έρευνας.