ΣΤΕ: Προσφυγή κατά των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων

Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις της ηγεσίας της ΕΛΑΣ που αφορούν την έκδοση νέου τύπου υπηρεσιακών ταυτοτήτων του προσωπικού, ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ ένας υπαρχιφύλακας και ένας αρχιφύλακας. Υποστηρίζουν ότι ο νέος τύπος ταυτότητας περιέχει τσιπ με προσωπικά δεδομένα που δεν διαβάζονται δια γυμνού οφθαλμού, αλλά μόνο με την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας και υποστηρίζουν ότι η έκδοση θα έπρεπε να είχε καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα και να είχε προηγηθεί η συγκατάθεση των αστυνομικών για να συμπεριληφθούν στις ταυτότητες τα προσωπικά τους δεδομένα.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ένας αρχιφύλακας και ένας υπαρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του Αρχηγού και Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ με τις οποίες καθορίστηκε ο νέος τύπος των υπηρεσιακών ταυτοτήτων του
αστυνομικού προσωπικού.
Όπως υποστηρίζουν, οι νέες ταυτότητες οι οποίες έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας περιέχουν, πλέον των αναγνωρίσιμων δια γυμνού οφθαλμού στοιχείων, και στοιχεία τα οποία μπορούν να διαβαστούν μόνο υπό την επίδραση υπεριώδους φωτός, ενώ στην οπίσθια όψη υπάρχει μηχανικά αναγνώσιμη ζώνη MRZ.
Σύμφωνα με τους δύο αστυνομικούς ο τύπος των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων έπρεπε να καθοριστεί με προεδρικό Διάταγμα και με αποφάσεις του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ.
Οι ένστολοι αναφέρουν επίσης ότι όσα προσωπικά στοιχεία περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες είναι σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές, όπως είναι αυτή της αρχής της αναλογικότητας και η πρόβλεψη του άρθρου 43 που παρόμοια θέματα πρέπει να νομοθετούνται μόνο με Προεδρικά Διατάγματα.
Εξ' άλλου, σημειώνουν ότι δεν έχουν παραχωρήσει την συγκατάθεσή τους για την εγγραφή προσωπικών στοιχείων στις νέες υπηρεσιακές ταυτότητες, ενώ θέτουν και ζήτημα προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια