O έφορος του τμήματος στίβου του Εθνικού Κώστας Πατερόπουλος μας
δήλωσε για τους επερχόμενους αγώνες του Σαββάτου : «Για μας στο Εθνικό, οι αγώνες αυτοί είναι η ετήσια υποχρέωση μας, προς την νεολαία της περιοχής της Αλεξ/πολης. Λέω περιοχής διότι από την εμπειρία, μας έρχονται παιδιά και από Φέρες(που διατηρούμε τμήμα), Λουτρά, Μάκρη κ.α. Όταν μιλάω δε για υποχρέωση, μιλώ για την κοινωνική διάσταση του θέματος αθλητισμός, δηλαδή την υποχρέωση των αθλητικών σωματείων να προάγουν τον αθλητισμό στην κοινωνία με
εκδηλώσεις, ημερίδες, ενημέρωση.
Οι φθινοπωρινοί μας αγώνες γίνονται για 2η χρονιά και όπως και άλλες μας δραστηριότητες, προσπαθούμε να γίνει κι αυτή θεσμός. Πέρυσι συμμετείχαν 350 παιδιά, φέτος ίσως έχουμε και καλύτερα νούμερα. Θα παίξει ρόλο κι ο καιρός.
Στους αγώνες θα συμμετάσχουν χωρισμένα σε κατηγορίες φυσικά, παιδιά από Α’Δημοτικού, μέχρι και Γ’ Γυμνασίου και φυσικά θα δοθούν μετάλλια και διπλώματα στους νικητές. Η μεγαλύτερη φυσικά επιτυχία θα είναι η μαζικότητα της συμμετοχής, μιας και το παιδί ψάχνει ευκαιρίες να κινηθεί, να αγωνισθεί, να συμμετέχει και φυσικά να διακριθεί. Όμως η διάκριση δεν είναι αυτοσκοπός στις μικρές ηλικίες, μιας και κάποια παιδιά ήδη γυμνάζονται και άρα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τα υπόλοιπα που έχουν πιο «παρθένους» οργανισμούς.
Ο αγώνας αυτός, όπως και όλες οι δραστηριότητες του Εθνικού αυτό το διάστημα γίνεται στα πλαίσια του εορτασμού των 85 χρόνων ιστορίας του συλλόγου, ενώ όπως και πέρυσι το πρωτάθλημα αυτό θα έχει το όνομα ενός παλιού πρωταθλητή του Εθνικού, που δεν είναι πια στη ζωή. Πέρυσι ήταν το όνομα του Φώτη Κοσμά, φέτος του Νίκου Αυτοσμίδου του πρωταθλητή στα σπριντ του Εθνικού, ο οποίος έφυγε από την ζωή ακριβώς πριν ένα χρόνο. Διαβάζοντας το βιογραφικό του καταλαβαίνουμε για το ψηλό αγωνιστικό του επίπεδο.
Νομίζω ότι το παρελθόν των μεγάλων συλλόγων πρέπει να προβάλλεται για να υπάρχει συνέχεια. Η νέα γενιά πρέπει να έχει πρότυπα, αλλά και η προηγούμενη γενιά πρέπει να νοιώθει ζεστασιά και ότι δεν πετιέται μόλις εγκαταλείψει τους στίβους. Ο Εθνικός δίνει μεγάλη βαρύτητα στο τελευταίο και ετοιμάζουμε και άλλες δράσεις για αυτό. Κλείνοντας να θυμίσω το ραντεβού στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου στο
Φώτης Κοσμάς. Όλα τα παιδιά του Καλλικρατικού μας Δήμου είναι προσκεκλημένα. Μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα αγώνισμα (ταχύτητα, μήκος, ρίψη και 600μ) εκείνη τη στιγμή ή να περάσουν τα απογεύματα 5-6 και να το δηλώσουν στην γραμματεία μας στο στάδιο. Κύριε Πανταζίδη ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για το βήμα ενημέρωσης που μας προσφέρετε.
Κι αν μου επιτρέπεται ο Εθνικός παραμένει για πολλές δεκαετίες η πιο μεγάλη και ζεστή αθλητική αγκαλιά. Ενώνει ουσιασιαστικά τρεις γενιές που φόρεσαν την μπλε φανέλα. Τον παππού, τον υιό και τον εγγονό».
Ποιος ήταν ο Ν. Αυτοσμίδης
Ήταν ένας από τους σημαντικούς αθλητές της παλιάς φρουράς του Εθνικού.
Διέπρεψε τόσο στον αγωνιστικό στίβο, όσο και στον στίβο της ζωής, κύριος με το ήθος του και τις αξίες του για την οικογένεια και τον αθλητισμό. Ανιδιοτελής, προσέφερε μόνο στον αθλητισμό της πόλης του, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει τις διακρίσεις του προς ιδίων όφελος.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1950 και ως έφηβος έκανε το πρώτο ρεκόρ σπάζοντας το φράγμα των 11 δευτερολέπτων στα 100 μέτρα, πετυχαίνοντας 10¨9 το 1953 στους Ελληνοτουρκικούς αγώνες και συνέχισε με 22 δευτερόλεπτα στα 200 μέτρα οπότε και πέτυχε ρεκόρ Βορείου Ελλάδος.
Τότε οι ειδικοί είπαν ότι ένας μεγάλος σπρίντερ γεννήθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα σε συνθήκες της τότε εποχής, χωρίς καμιά επιστημονική φροντίδα και φυσικά με το διάδρομο από καρβουνίδη.
Νικητής σε Πανελληνίους, Βαλκανικούς, Μεσογειακούς και σε Νατοϊκούς στρατιωτικούς αγώνες. Ήταν επόμενο να έχει προτάσεις από τις μεγάλες ομάδες του κέντρου, αλλά από τότε έδειξε την ανιδιοτέλεια που τον χαρακτήριζε και αρνήθηκε.
Θέλοντας να κάνει γνωστό τον Εθνικό, τον σύλλογο που γαλουχήθηκε και ανδρώθηκε, καθώς και την γενέτειρα του Αλεξ/πολη.
Συνέχισε την παρουσία του στα γήπεδα ως κριτής στίβου και οι περισσότεροι από εμάς τον γνωρίσαμε ως αφέτη και με την ιδιότητα του αυτή, συμμετείχε σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις. Διατέλεσε ως παράγοντας στο συμβούλιο του Εθνικού και προσέφερε ως έφορος σε διάφορα τμήματα.
Ένας μεγάλος αγωνιστής, τόσο μέσα στα γήπεδα όσο και έξω απ’ αυτά.
Αγωνίστηκε μέχρι τέλους.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου