ΣΥΡΙΖΑ: Η ΔΕΗ είναι μόνο η αρχή...

Πολλαπλά ικανοποιημένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από την προχθεσινή, πρώτη συνάντηση για τη ΔΕΗ. Και είναι ικανοποιημένος εν πρώτοις, γιατί, χάρη στην πρωτοβουλία που ανέλαβε, πέτυχε να αναδείξει ένα θέμα που η κυβέρνηση επεχείρησε να το περάσει (από τη Βουλή) στα... μουλωχτά και αφού προηγουμένως είχε κλείσει την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Επιπλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιούται να δηλώνει ευχαριστημένο από την ανταπόκριση της οποίας έτυχε η πρωτοβουλία του: ευρύτατο φάσμα πολιτικών δυνάμεων, από διαφορετικές αφετηρίες ασφαλώς, βρέθηκαν στο "Τιτάνια" και ένωσαν τις φωνές τους με τον ΣΥΡΙΖΑ στον κοινό στόχο της αποτροπής πώλησης της ΔΕΗ.

Αλλά και γι' αυτούς που δεν ήλθαν, τη ΔΗΜ.ΑΡ. εν προκειμένω, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απογοητευμένα υπό την έννοια ότι η επιστολή του γραμματέα της Κ.Ο. Δημήτρη Αναγνωστάκη ήταν το πρώτο σημαντικό -όπως το αξιολογούσαν- θετικό βήμα, αφότου τα στελέχη που σήμερα συγκροτούν τη ΔΗΜ.ΑΡ. αποχωρούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αυτονόητη, επίσης, η μεγάλη ικανοποίηση και από το εύρος συμμετοχής της κοινωνίας, φορέων και συλλογικοτήτων, στην εκδήλωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι δυναμώνει το μέτωπο αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική και στα νομοσχέδια που θα φέρει μέσα στο καλοκαίρι (αποκαλούμενη «μικρή ΔΕΗ», αιγιαλοί, ασφαλιστικό κ.ά.). Τυχόν δε διαφοροποιήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας θα ήταν, πράγματι, καλοδεχούμενες.

Παράλληλα μάλιστα με την προσπάθεια αυτή -χωρίς δηλαδή να ταυτίζονται μεταξύ τους η μία με την άλλη πολιτική δράση-, είναι σε εξέλιξη και μια ακόμη: η επώαση και η διαμόρφωση των όρων για τη σύνθεση του μπλοκ εκείνου των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα αποτρέψει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, κυρίως όμως θα μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα στη βάση ενός πραγματικά προοδευτικού προγράμματος.


Η αλήθεια για τη ΔΕΗ

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναδείκνυαν την ίδια ώρα τις αδυναμίες της πολιτικής της κυβέρνησης μέσα από παλαιότερες δηλώσεις του ίδιου του Αντ. Σαμαρά, επίσης του Αρθ. Ζερβού, παραθέτοντας συγχρόνως και τη διεθνή εμπειρία από την απελευθέρωση ενέργειας.

Πρώτα απ' όλα ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που παραδεχόταν άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι στις μνημονιακές υποχρεώσεις, θύμιζαν τα ίδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενώ και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός παραδεχόταν μιλώντας για τη διεθνή εμπειρία από την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος ότι «με την απελευθέρωση έχουμε δει αύξηση τιμολογίων» και μάλιστα σε όλες τις χώρες που είχε υπόψη του, εκτός από τη Μ. Βρετανία, όπου στην αρχή αυξήθηκαν αρκετά, μετά μειώθηκαν κάπως.

Επιπλέον επικαλούνταν ένα παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» (17.11.2007), σύμφωνα με το οποίο «στη Νορβηγία το 2000 ένα μέσο νοικοκυριό πλήρωνε 0.0720 Ευρώ την κιλοβατώρα, αλλά επτά χρόνια αργότερα πλήρωνε 89% περισσότερο. Αντιστοίχως στη Σουηδία 71% αύξηση, στην Ιρλανδία 84%, στην Δανία 63% και στη Φινλανδία 36%».

Έχοντας αυτήν την εμπειρία, «στις σκανδιναβικές χώρες τα δίκτυα ανήκουν πλέον σε ανεξάρτητες αλλά 100% κρατικές επιχειρήσεις, των οποίων οι μετοχές ανήκουν είτε στο υπουργείο Οικονομικών είτε στα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία. Η κρατική ιδιοκτησία των δικτύων μεταφοράς είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Τα δίκτυα μεταφοράς είναι κρατικά και στις περισσότερες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία), με ή χωρίς συνταγματική κατοχύρωση».

Στη Γερμανία, εξάλλου, αφού «προηγήθηκε μια δεκαετία εφαρμογής του δίπολου ιδιωτικοποιήσεις / ανταγωνισμός, τμήματα του Τομέα Ενέργειας ανακτώνται σήμερα από την Τ.Α.». Ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία, αλλά και στους δύο μεγαλύτερους διαχειριστές του γερμανικού συστήματος, «τα δίκτυα ανήκουν σε επιχειρήσεις που είναι θυγατρικές καθετοποιημένων εταιριών και οι οποίες τελούν υπό άμεσο κρατικό έλεγχο (υπουργείο Οικονομικών ή Τοπική Αυτοδιοίκηση) σε ποσοστό άνω του 90%».

Και πού εν τέλει εκποιούνται τα δίκτυα; Στις χώρες, όπου «κηδεμονεύονται από δανειστές και από Μνημόνια που επιτυγχάνουν επί τέσσερα χρόνια τη συνεχή αύξηση των δημόσιων χρεών και παίρνουν όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα μεγεθύνονται στο διηνεκές. Γι' αυτό απαιτούν να ξεπουληθούν τα πάντα!» αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά μάς γυρίζει στη δεκαετία του '50».
avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια