Χαμένο το παιχνίδι της παραγραφής για την ΕΤΕ στην υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής

Του Ελευθέριου Ρήνου
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής είναι αυτό της παραγραφής. Η Εθνική Τράπεζα και η νομική ομάδα της έχουν οχυρωθεί πίσω από την υποτιθέμενη παραγραφή, μια και θεωρούν πως οποιοδήποτε έγκλημα ή απάτη στον ελλαδικό χώρο παραγράφεται μετά την πάροδο κάποιων ετών. Για το λόγο αυτό, η τράπεζα δεν αποδέχεται τις όποιες ευθύνες της στο σκάνδαλο της απορÏ �όφησης της Τράπεζας Ανατολής και της μη αποπληρωμής των μετόχων της τελευταίας.

Τα νομικά επιχειρήματα των δύο πλευρών είναι δεδομένα. Από τη μία πλευρά η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει ότι η εκκαθάριση τελείωσε, με όποιον τρόπο κι αν έγινε αυτό, και επομένως όλα τα αγωγικά δικαιώματα των κατόχων μετοχών της Τράπεζας Ανατολής έχουν δήθεν χαθεί. Από την άλλη, η πλευρά των μετόχων υποστηρίζει ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και για αυτό το λόγο δεν έχει ξεκινήσει καν να μετράει ο χρόνος παραγραφής. Για να αρχίσει να τρέχει η περίοδος παραγραφής, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκα θάριση.

Αν με οποιοδήποτε τρόπο οι μέτοχοι της Τράπεζας Ανατολής αποδείξουν ότι η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα και παρατείνεται αυτόματα κάθε χρόνο, μέχρι η Εθνική Τράπεζα να ανακοινώσει επίσημα τη λήξη της, τότε θα είναι δεδομένο πως η πλευρά της τράπεζας θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και θα γίνει στόχος εκατοντάδων αγωγών. Για το λόγο αυτό, το θέμα της παραγραφής και το πότε ξεκινάει αυτή, είναι ουσιαστικό για την εξέλιξη και τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

ΟΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση μιας ανώνυμης εταιρείας θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμενες υποχρεωτικές δημοσιεύσεις, ώστε να ενημερωθεί το κοινό και οι μέτοχοι της εταιρείας, σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας και να προστατέψουν τα συμφέροντα τους. Η νομοθεσία ήταν σαφής και ξεκάθαρη από το 1930, γιατί στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του νόμου “περί ανωνύμων εταιρειών”, πολλές εταιρείες εξαφανίζονταν χωρίς να υπάρχει λογοδοσία και οι μέτοχοι έχαναν τα λεφτά τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξη είχε τεθεί το θέμα της παραγραφής στο δικηγόρο κ. Ιωάννη Καραμιχάλη και η ερώτηση ήταν “αν μπορεί η Εθνική Τράπεζα να υποστηρίξει ότι η αξίωση των μετόχων να αποζημιωθούν έχει παραγραφεί μετά από 80 χρόνια”.

Η απάντηση του ήταν αποστομωτική: “Η αξίωση των μετόχων δεν έχει παραγραφεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://banquedorient.org/web/?p=3834

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια