Τα δίνει όλα στην τρόικα

Η κυβέρνηση επισπεύδει τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων, αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση

Του Μπάμπη Αγρολάμπου


Για μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από τη ΔΕΗ, ετοιμάζεται η κυβέρνηση καθώς την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για την κατάτμηση και πώληση του ενός τρίτου της επιχείρησης. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, περιμένει την τελική εισήγηση του υπουργού Γ. Μανιάτη μέχρι τη Δευτέρα και αν δεν υπάρξει εμπλοκή από την Ε.Ε. για τις αλλαγές επί του κειμένου, έχει αποφασίσει να επισπεύσει όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες έως την άφιξη της τρόικας στις 9-10 Ιουλίου.



Μεθαύριο στο Euroworking Group θα υποβληθεί το χρονοδιάγραμμα των δράσεων της κυβέρνησης που περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των προαπαιτούμενων, μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Η απόφαση της επίσπευσης εκτιμάται ότι θα καλμάρει τις πιέσεις που περιμένει το οικονομικό επιτελείο από τους εκπροσώπους των δανειστών και θα δοθεί αμέσως η πρώτη από τις δύο δόσεις που εκκρεμούν 1 συν 1 δισ. ευρώ. Στο μέγαρο Μαξίμου αναμένεται την προσεχή εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της J.P. Morgan, J. Dimon, για συνομιλίες με τον Αντ. Σαμαρά, τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα και εκπροσώπους των τραπεζών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι η έκδοση νέου ομολόγου, μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, χωρίς να αποκλείεται αυτή η κίνηση να επισπευσθεί ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή με την τρόικα.



Το κακό σενάριο



Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ώστε ο δρόμος για την τελική συζήτηση για το χρέος να είναι ανοιχτός το φθινόπωρο. Οι βασικές ρυθμίσεις ήδη έχουν μπει στο τραπέζι και αφορούν τη μετάθεση των χρεολυσίων και τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Το κακό σενάριο για την κυβέρνηση είναι μεταθέσει η τρόικα την τελική αξιολόγηση και να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες η διευθέτηση. Γι’ αυτό και στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζουν νέα έκδοση ομολόγου, ώστε να προλάβουν μια νέα συζήτηση ανάμεσα στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιμήκυνση του προγράμματος επιτήρησης ή την υποβολή ενός νέου.



Ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο συμφωνούν ότι το φθινόπωρο πρέπει να κλείσουν οι λογαριασμοί με τους εταίρους για το χρέος, ώστε η κυβέρνηση να έχει μπροστά της καθαρό το εσωτερικό τοπίο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τα νέα προαπαιτούμενα που έχει να περάσει η κυβέρνηση δεν διαμορφώνουν όρους κοινοβουλευτικής διεύρυνσης, από την άλλη όμως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, «δεν διαμορφώνουν ούτε όρους παλλαϊκού μετώπου, όπως επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση». Εν τούτοις, στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός εάν θα πρέπει το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» να συζητηθεί τώρα στη Βουλή ή να πάει στο τελευταίο θερινό τμήμα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.



Στην τελευταία συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο πρωθυπουργός απάντησε και για τις αντιδράσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει «να υπαγορεύουν τα συνδικάτα την πορεία μας». Ωστόσο το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων μέσα στην τουριστική περίοδο δημιουργεί αντίρροπες πιέσεις στην κυβέρνηση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια