Χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων αλλά... κομμένα δανεικά για τα κόμματα

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα
Έλεγχο σε κόμματα αλλά και στα πόθεν έσχες πολιτικών, ακόμη και της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την Αρχή Καταπολέμησης «μαύρου χρήματος» προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, που είναι ένα από τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου έναντι της τρόικας.

Στο σχέδιο, σύμφωνα με την Καθημερινή, προβλέπεται η... μονιμοποίηση της, λόγω μνημονίου, μειωμένης χρηματοδότησης προς τα κόμματα, τα οποία ωστόσο θα μπορούν πλέον να προσδοκούν στην λήψη άμεσων χορηγιών, και μάλιστα σημαντικού ύψους, από ιδιώτες αλλά, πλέον, και από επιχειρήσεις! Όμως, το σύνολο των ενισχύσεων θα πρέπει να είναι ονομαστικές, ενώ η λίστα των υποστηρικτών κάθε κόμματος θα πρέπει να αναρτάται σε ειδική σελίδα στο διαδίκτυο, μαζί με τα έσοδα – έξοδα κάθε κόμματος και τα πόθεν έσχες των κοινοβουλευτικών ή κυβερνητικών στελεχών τους.

Ως προς τα δάνεια, με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση, αυτά ουσιαστικά κόβονται για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που είναι ήδη υπερχρεωμένα στις τράπεζες. Κι αυτό διότι προβλέπεται ότι δεν μπορεί να δοθεί δάνειο με εγγύηση το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, πέραν του έτους, και συνεπώς τα δύο αυτά κόμματα (σ.σ. που ήδη σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης παρακρατείται από τις τράπεζες) δεν θα μπορούν να πάρουν δάνειο με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

-ο ορισμός Εισαγγελέα Πρωτοδικών που θα επικουρεί την Αρχή και θα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την ποινική δίωξη των παραβατών.

-ο υπολογισμός της κρατικής χρηματοδότησης βάσει των πραγματικών εσόδων που είχε το κράτος το προηγούμενο έτος και όχι βάσει των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού

-η αύξηση στα όρια «χορηγιών» από ιδιώτες που σήμερα είναι 15.000 ευρώ για κόμματα και 3.000 ευρώ για υποψηφίους

-η αποκλειστική διακίνηση χρημάτων από κόμματα και υποψήφιους μέσω τραπεζικών λογαριασμών που θα ανοιχθούν σε τράπεζες με έδρα την Ελλάδα και οι οποίοι, προφανώς, θα ελέγχονται από την Αρχή.

-η τήρηση βιβλίων τρίτης κατηγορίας από κόμματα και αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς

-η απαγόρευση χορήγησης εισιτηρίων στους ετεροδημότες

-η επέκταση του χρόνου εποπτείας των προεκλογικών δαπανών σε 6 μήνες, αντί της τυπικής προεκλογικής περιόδου (περίπου 28 ημερών) που ίσχυε μέχρι σήμερα.
matrix24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια