Ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα οι 48ωρες απεργίες των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενάντια στο ξεπούλημα της Επιχείρησης, μέσω το νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ». Αυτήν την ώρα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συμβολικό αποκλεισμό, στα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης, στον οδό Χαλκοκονδύλη.
Παράλληλα, προετοιμάζονται για το μεγάλο παναττικό συλλαλητήριο, στις 7 το απόγευμα, στο ίδιο σημείο. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη πλατεία Συντάγματος, η οποία θα καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών, στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, αντιπροσωπεία των οποίων, τελικά, σήμερα, δε θα μεταβεί στην Πάτρα για τη δίκη με τις «ματωμένες φράουλες, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, λόγω υποχρεώσεών τους στην Αθήνα.
Σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό παναττικό συλλαλητήριο έχει καλέσει η ΑΔΕΔΥ, το ΜΕΤΑ, καθώς και πλήθος άλλων φορέων και Σωματείων. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η σιωπή της πλειοψηφούσας παράταξης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ) την ώρα που η ΔΑΚΕ κάνει λόγο για «σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας» και συμφωνεί με την πρόταση για δημοψήφισμα.
«Η διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ αποτελεί έγκλημα διαρκείας, αφού παραδίδει το στρατηγικό κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες, εκποιεί μισοτιμής το δημόσιο πλούτο στα διεθνές κεφάλαιο και καταδικάζει μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού να στερείται ενός βασικού κοινωνικού αγαθού, του ηλεκτρικού ρεύματος! Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ, αποτελεί παλλαϊκό καθήκον και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σ' αυτή, γι' αυτό και η πάλη για την μη ψήφιση του σχεδίου νόμου, που εκποιεί και διαλύει τη ΔΕΗ, αποτελεί πρώτιστο καθήκον αυτή την περίοδο για το σύνολο των εργαζομένων», αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση το ΜΕΤΑ.
Οι συνδικαλιστές είχαν διαμηνύσει ότι προτίθενται να θέσουν εκτός λειτουργίας μονάδες παραγωγής και ορυχεία αλλά και ότι θα προχωρήσουν σε κατάληψη διοικητικών κτηρίων της εταιρεία. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, 13 θερμοηλεκτρικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) συνολικής ισχύος 2.700 MW έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της απεργίας.
Πηγή: ergasianet.gr/
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου