Διαπιστώνουμε ότι αβλεψίες της Πολιτείας προκάλεσαν μια σειρά καταστάσεων προσωπικού αδιεξόδου σε νέους ανθρώπους, οι οποίες προέκυψαν από την κατάργηση της δυνατότητας συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις εις βάρος των κατόχων απολυτηρίων λυκείου του 2012 σε ποσοστό 10% των εισακτέων στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τόσο επειδή οι συνθήκες άνισης μεταχείρισης των τελευταίων σε σχέση με τους αποφοίτους άλλων ακαδημαϊκών ετών, όσον αφορά σε μεταγραφές και όπως επισημάνθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής με επιστολές προσώπων που υπέστησαν την εν λόγω αδικία. Είναι γεγονός ότι υπάρχει σωρεία προβληματικών περιπτώσεων που αφορούν, είτε σε απώλεια δικαιωμάτων εισαγωγής σε σχολές λόγω “διπλά επιτυχόντων”, είτε σε χαμηλή βαθμολόγηση λόγω ακαταλληλότητας των θεμάτων προς εξέταση, είτε σε προσδοκία ότι η δυνατότητα αξιοποίησης της διαδικασίας εισόδου με ποσοστό 10% θα παρατεινόταν, μια διορθωτική επέμβαση από τον Υπουργό Παιδείας προς χορήγηση μιας εύλογης παράτασης του μέτρου σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα 2ετίας ή 3ετίας έγινε αισθητά απούσα.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει:
«Είναι λυπηρό που επελέγη από τη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας η ξαφνική διακοπή του δικαιώματος να αξιοποιήσουν την είσοδο σε Σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της απόλυτης προτίμησής τους σωρεία δικαιούχων μαθητών, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Η αδιαλλαξία αυτή, σε συνάρτηση με τη μη εφαρμογή των κανόνων ισότητας στη μεταχείριση των μαθητών, αποκαλύπτει την προκλητική προχειρότητα σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στις μεθόδους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πίσω από την επίδειξη αυτής της αδιαφορίας, πάλι, δεν μπορεί κανείς να μη διακρίνει την έλλειψη ενδιαφέροντος για την ομαλή ένταξη των μαθητών στα Πανεπιστήμια & ΤΕΙ της χώρας δικής τους επιλογής. Διαφαίνεται ότι απώτερος σκοπός της έλλειψης ενδιαφέροντος να εξυπηρετηθούν οι προσδοκίες των μαθητών ήταν το να μην αποδυναμωθούν Σχολές που προέκυψαν χωρίς καταγραφή της “προτιμησιακής ζήτησης” από τις ανάγκες της Αγοράς εργασίας, ούσες δημιουργημένες μόνο και μόνο για να βολευτούν κάποιοι “ημέτεροι” σε θέσεις καθηγητών & διδακτόρων ή να εξυπηρετηθούν ορισμένα ισχυρά τοπικά συμφέροντα».
Για το ίδιο θέμα μίλησε η Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Νεολαίας Ελίνα Αναγνωστοπούλου όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε:
η πρόεδρος της ΧΡΙ.Ν.Ε. Ελίνα Αναγνωστοπούλου
«Σε μια περίοδο που η νεολαία ψάχνει κίνητρα για να μείνει στον τόπο μας και να βρει διέξοδο στην αναζήτηση επαγγελματικής αποκατάστασης, όφειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει λιγότερο επιπόλαια, σεβόμενη το δικαίωμα των μαθητών να εξαντλούν τις δυνατότητες καταφυγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της επιλογής τους. Χάθηκε η ευκαιρία να αποδείξει το σύστημα της Παιδείας μας ότι ακόμα και οι πιο ελάχιστοι κόποι επιβραβεύονται στον τόπο που γέννησε το αγαθό της μόρφωσης & το προσέφερε στην ανθρωπότητα».
Εξ’ άλλου, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε: «το “ότι δεν κοστίζει τίποτα για τα Δημόσια Οικονομικά” αυτή η διορθωτική κίνηση, είναι περίτρανη απόδειξη ότι τα μικροπολιτικά συμφέροντα βαραίνουν περισσότερο στην προτίμηση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας από την ηθική δικαίωση των κόπων των Ελλήνων. Μήπως το τελευταίο, όμως, αποδεικνύει έναν άλλο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό κάποιων οικονομικών επιτηρητών μας για το μέλλον αυτού του τόπου;»
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου