Σαμαράς: «Αν έρθει ο Τσίπρας, στις τράπεζες δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ»

Ο Αντώνης Σαμαράς προσήλθε αιφνιδίως χθες το βράδυ στη Βουλή για να φρενάρει την εκλογολογία των τελευταίων ημερών και να αναδείξει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα μία ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. 
Στην προσπάθειά του ωστόσο να αναδείξει αυτές τις συνέπειες υπερέβη τα εσκαμμένα: δεν θα γίνουν εκλογές, αλλά εάν γίνουν, με βάση όσα είπε ο κ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες – φέρεται να είπε στους βουλευτές της ΝΔ, με τους οποίους συνομίλησε «φιλικά» στο εντευκτήριο της Βουλής. Φράση που από πολλούς χαρακτηρίσθηκε «κινδυνολογική» επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έλλειψη ψυχραιμίας μετά τις εξαγγελίες-υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, τα δημοσκοπικά μηνύματα και τα διαλυτικά φαινόμενα που παρατηρούνται στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων. Κατά τους ψύχραιμους και των δύο επιτελείων, ωστόσο, «η διαχείριση της κρίσης δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που να εκπέμπει πανικό», αλλά με επιχειρήματα για την κυβερνητική προσπάθεια, για τις συνέπειες των πρόωρων εκλογών (με ή χωρίς αφορμή την Προεδρική εκλογή) και για τον παροχολογικό χαρακτήρα των δεσμεύσεων του αντιπάλου… 
«Όποιος μιλάει για εκλογές»… Η «αγωνία» του πρωθυπουργού να ανατάξει το ηθικό των βουλευτών του και να στείλει το μήνυμα «ξεχάστε τις εκλογές» έγινε εμφανής από το γεγονός ότι η προσέλευσή του στη Βουλή δεν συνδέθηκε με κάποια συνεδρίαση στην οποία έπρεπε ή ήθελε να είναι παρών. Αντιθέτως, έφτασε στο κτίριο ενώ είχε ήδη ολοκληρωθεί η ειδική συνεδρίαση για την επέτειο από την Γενοκτονία των Ποντίων και κατευθύνθηκε αμέσως στο εντευκτήριο για να μιλήσει «χαλαρά» με τους βουλευτές της ΝΔ που ήταν ήδη εκεί. Βλέποντας δε, τους δημοσιογράφους στην είσοδο προέβη στην επίσημη δήλωση: «όποιος μιλάει για εκλογές αυτή την στιγμή είτε δεν ξέρει από πολιτική είτε δεν θέλει το συμφέρον του τόπου είτε εξυπηρετεί δικά του συμφέροντα», είπε. Στη συζήτηση με τους βουλευτές φέρεται να απάντησε θετικά στην ερώτηση του Γιάννη Μιχελάκη εάν η διαπραγμάτευση για το χρέος θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Στην παρατήρηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου “εάν συμβεί αυτό, ακόμη και εκλογές να γίνουν θα πάμε σ΄αυτές με άλλον αέρα”, ο κ.Σαμαράς φέρεται να επέμεινε στην αρχική δήλωση: “ξεχάστε τις εκλογές”. 
Σύγχυση από το “δεν μπορώ να απαντήσω” της Σ. Βούλτεψη 
Η έλλειψη καθαρής “γραμμής” πάντως σε σχέση με το αν γίνεται συζήτηση για εκλογές, αναδείχθηκε νωρίτερα χθες από την απάντηση που έδωσε η Σοφία Βούλτεψη (στο ραδιόφωνο του Alpha) για το αν η κυβέρνηση συζητά αλλαγές στον εκλογικό νόμο – και, κυρίως, εάν συζητά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στο σχετικό ερώτημα (και πολλάκις διατυπωμένο) η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει κάτι σχετικά μ΄αυτό το θέμα» και “δεν είμαι σε θέση να σας δώσω απάντηση”. Η …μη απάντηση της κ.Βούλτεψη προκάλεσε νέο μπέρδεμα στους κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς στελέχη του Μαξίμου διαβεβαίωναν προχθές το βράδυ ότι “δεν γίνεται δεκτή” η πρόταση του Ευ.Βενιζέλου για αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους. Από την πλευρά της Χ.Τρικούπη, επιπλέον, επισημαίνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί “αργότερα” διότι αυτή τη στιγμή προέχει η επιτυχής έκβαση της “μεγάλης” διαπραγμάτευσης με την τρόικα και η Προεδρική εκλογή… Οπερ, η σύγχυση παραμένει.
arouraios.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια