Επιτέλους μία ξεχωριστή εκδήλωση στο Τυχερό!

Της Γιάννας Χατζηπέμου 
Ζωντανή, ουσιαστική και υποδειγματική. Έχουμε τη φήμη των Ζωνιανών του Βορρά και όχι τυχαία! Διακινητές και «βαποράκια» κυκλοφορούν ανάμεσά μας, συναλλάσσονται και συνδιαλέγονται μαζί μας, κάθε μέρα!

Φαντάζουν ως μάγκες στα μάτια της νέας γενιάς, αφού εμφανίζονται ευυπόληπτοι, ευκατάστατοι, κοινωνικά αποδεκτοί και ποινικά άτρωτοι. Παιδιά και νέοι, αναλώνουν τα πιο ενεργητικά τους χρόνια στην αδράνεια και την εικονική πραγματικότητα! Ακόμη χειρότερα και πιο επικίνδυνα, στην εύκολη διέξοδο της εξάρτησης, της παραίσθησης και της παρανομίας. Γυναίκες και ηλικιωμένοι, βουλιάζουν στην επανάληψη της τηλεόρασης και τη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους.

Μέσα σε ένα ασφυκτικό σκηνικό επαρχιακού μαρασμού και οικονομικής κατάρρευσης, η άθληση, είναι λύση και πρότυπος τρόπος ζωής! Δεν κοστίζει στην τσέπη μας και μας ανταμείβει αδρά! Είναι φυσική και πνευματική ευεξία! Είναι δύναμη ψυχής και ναι! η άθληση είναι πάθος και λαχτάρα για την ίδια τη ζωή! Γι'αυτό η εκδήλωση της 24ης Αυγούστου στο Τυχερό, με τους αγώνες δρόμου και τη δυναμική συμμετοχή ετερόκλητων αθλητών κάθε ηλικίας, ήταν μία χαρμόσυνη και ελπιδοφόρα εκδήλωση! Γιατί κατάφερε να μας κινητοποιήσει, και να στείλει μήνυμα ανάτασης σε όλους μας. Γιατί μας ξύπνησε από το λήθαργο και μας θύμισε τα αγαθά της υγείας, της αλληλεγγύης και της δύναμης.
Ο αθλητισμός στο Τυχερό, σπάνια έβρισκε επενδυτική υποστήριξη τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και από τα αθλητικά σωματεία.

Στον αντίποδα, βρισκόταν πάντα οι «πολιτιστικές»κατ'ευφημισμόν εκδηλώσεις, οι οποίες ειδικά σήμερα, αντί να συρρικνώνονται και να αναβαθμίζονται ποιοτικά, πολλαπλασιάζονται γελοιωδώς, ως ένδειξη αυτοδυναμίας και υπεροχής στην καλλικρατική μας παρακμή (Να θυμίσω ότι οι ψευδαισθήσεις ανέκαθεν κόστιζαν στο Τυχερό!)

Τα χρόνια περνούν και οι καιροί αλλάζουν! Πότε θα γίνουμε λίγο σοφότεροι? Πότε θα τελειώσουμε με τα κλαρίνα, τα μπουζούκια, τα πυροτεχνήματα και την Παπαρίζου? Τα ταμεία δεν αντέχουν, τα ήθη βαλτώνουν, ο πολιτισμός δεν προάγεται, ο εθελοντισμός παρεξηγείται ως έννοια και τελικά, δημιουργούμε γενιές ανθρώπων που πιστεύουν στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι. Στη φιγούρα και όχι στην ποιότητα.Στη διασκέδαση και όχι στην ψυχαγωγία. Δημιουργούμε γενιές ανεύθυνων πολιτών,που επιμένουν στα «πανηγύρια», ενώ στα σοβαρά ζητήματα, μαθαίνουν να μεταθέτουν ευθύνες στην εξουσία, παραγνωρίζοντας τις δικές τους ευθύνες και αγνοώντας τη δική τους εξουσία!

Η πρόσφατη εκδήλωση αθλητισμού και άσκησης, με τη δόκιμη ονομασία 1ος Αγώνας Δρόμου Τυχερού, έρχεται να απαντήσει σαν κεραυνός, ακριβώς σ'αυτή τη μαζική παρεξήγηση της έννοιας του πολιτισμού, του εθελοντισμού και της καθημερινής ποιότητας στη ζωή μας.

Πέρα και έξω από τα οργανωτικά κενά και λάθη της πρώτης διοργάνωσης, ταπεινά εκτιμώ ότι αυτή η εκδήλωση, μπορεί σε βάθος χρόνου:
- Να διαδίδει και να προωθεί την άσκηση και τον αθλητισμό ως τρόπο ζωής για όλες τις ηλικίες!
- Να προβάλλει τουριστικά τις γνωστές ή και ανεξερεύνητες ειδυλλιακές και ενδιαφέρουσες διαδρομές των χωριών μας, όπως είναι οι Λίμνες του Τυχερού, το Φράγμα της Λύρας, οι Εκκλησιές μας, τα Απολιθωμένα ευρήματα στους φυσικούς τους χώρους, το Δάσος της Λευκίμης και οπωσδήποτε ο ποταμός Έβρος!
- Να διδάσκει τον πραγματικό εθελοντισμό και την ανιδιοτελή ενασχόληση με τα κοινά!
- Να αποκαλύπτει και να αναδεικνύει αθλητικά ταλέντα της περιοχής
και φυσικά
- Να ενισχύει και να ζωντανεύει την κεντρική, πολύπαθη, τοπική αγορά της οδού Νίκης.

Ναι! Αξίζουν χίλια μπράβο στους διοργανωτές και όλους τους δηλωμένους ή αφανείς εθελοντές, γιατί μας χάρισαν μία από τις πιο ζωντανές, χαρούμενες και ουσιώδεις εκδηλώσεις των τελευταίων ετών! Χίλια μπράβο αξίζουν όμως και στους συμμετέχοντες!Αυτούς που προσπάθησαν, που αγωνίστηκαν, αυτούς που τερμάτισαν, αυτούς που πρώτευσαν, αυτούς τους μικρούς, μεγάλους, ημέτερους και υμέτερους, με ειδικές ανάγκες, αλλά με περίσσευμα ψυχικής δύναμης! Όλους αυτούς που μας έδειξαν τον τρόπο και τον δρόμο.

Συγχαρητήρια σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά! Είμαστε όλοι νικητές! Γιώργο Μπαμπαλιά, Πέτρο Λούδο, τα καταφέρατε! Μέχρι την επόμενη διοργάνωση, μας πείσατε να ξεχυθούμε στα γήπεδα, τις αλάνες, τις φυσικές διαδρομές και τα σοκάκια του χωριού μας, να τρέξουμε, να περπατήσουμε, να αθληθούμε, να πιστέψουμε στον εαυτό μας και τις δυνατότητές του! Citius, Altius,Fortius! Και εις άλλα,με υγεία!


Γιάννα Χατζηπέμου
αντί δελτίου τύπου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια