Όλα τα σενάρια που εξυφαίνονται στο Μαξίμου για τις πρόωρες εκλογές

Σενάρια επί σεναρίων εξυφαίνονται τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Ιπποκράτους για τον αν η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και κυρίως για το λόγο που θα πρέπει να προβληθεί ως αιτιολογία.
Παρά το γεγονός ότι συγκυβερνούν Σαμαράς και Βενιζέλος, έχουν διαφορετικές στοχεύσεις για το μέλλον, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να επιθυμεί, αν μη τι άλλο να συγκρατήσει τα ποσοστά του κόμματος του, τουλάχιστον στα επίπεδα των ευρωεκλογών, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει, πέρα από ένα «αξιοπρεπές» ποσοστό, να ενδυναμώσει με άλλους τρόπους την ύπαρξη του κόμματος στην επόμενη Βουλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να προτιμά ακόμη και τώρα την αποφυγή πρόωρων εκλογών και συνεχίζει να ελπίζει για ένα μη αρνητικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο επειδή γνωρίζει ότι η πολιτική δεν είναι η τέχνη του επιθυμητού αλλά η τέχνη του εφικτού, έχει στο συρτάρι του Μαξίμου και άλλα σενάρια.
Αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων , όπως προαναφέρθηκε δεν είναι απογοητευτικό, τότε ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ελπίζοντας ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, αλλά και κάποιοι άλλοι ανεξάρτητοι θα στηρίξουν την επιλογή τους, μετά την όποια μη αρνητική ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Και έτσι θα απομακρυνθούν οι εθνικές εκλογές.
Αν όμως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι αρνητικό, τότε το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι η προσφυγή στις κάλπες, χωρίς ωστόσο να έχει ριφθεί ο κύβος.
Το σενάριο πάντως, «δουλεύεται» από τη κυβέρνηση εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Η πρώτη πρόβα έγινε στη ΔΕΘ, όπου το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να παρουσιάσει μια μεγάλη συγκέντρωση στο Βελλίδειο στην ομιλία του πρωθυπουργού, για να πετύχει συσπείρωση των οπαδών του.
Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να τους εκθέσει την κατάσταση, αλλά και να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξει να προετοιμάσει το έδαφος για μια ενδεχόμενη αποτυχία στην διαπραγμάτευση με την τρόικα και να δει τις αντιδράσεις τόσο των εκπροσώπων των εργαζομένων όσο και των επιχειρηματιών.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων και την περίπτωση λήψης μονομερών αποφάσεων από την κυβέρνηση ακόμη και αν απαιτηθεί μετωπική σύγκρουση με την τρόικα, ελπίζοντας σε μια δέσμευση των εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων ότι θα στηρίξουν και την επιλογή του αυτή, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσει την έγκριση του ελληνικού λαού, προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί και το σενάριο να επιχειρηθεί η παραμονή στην εξουσία έως την ψήφιση του προϋπολογισμού ή ακόμη και έως τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αν υπερκεραστεί ο σκόπελος του προϋπολογισμού, αλλά και των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκληθούν από μια μεγάλη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ , ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ως κύριο μέλημα του να μην αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το παραπαίον κόμμα του, ώστε, όποτε και αν γίνουν εκλογές, να μπορέσει να παίξει κάποιο ρόλο.
Αυτός είναι και ο λόγος που έθεσε και ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε να κερδίσει όσο πιο πολλές έδρες μπορεί το ΠΑΣΟΚ.
Για το θέμα όμως, δεν έχει την ίδια άποψη η Νέα Δημοκρατία, που ελπίζει ακόμη για νίκη στις εκλογές.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα σενάρια εξυφαίνονται μεν, αλλά η κυβέρνηση βαδίζει μέρα με την ημέρα, και θα δράσει ανάλογα με τις εξελίξεις.
tribune.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια