ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ και θεσμικούς φορείς του Ν. Έβρου με αντικείμενο την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου επί της οδού Δήμητρας στην Αλεξανδρούπολη
Την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 μετά από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου επί της οδού Δήμητρας στην Αλεξανδρούπολη.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης, η κα Ελένη Δημούδη και ο κ. Κωνσταντίνος Εξακουστός, ο Αστυνομικός Διευθυντής, κ. Παναγιώτης Κουτούζος, ο εκπρόσωπος του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης, κ. Θεοδωρακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Έβρου, κ. Ιωάννης Ζαμπούκης και ο Πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων, κ. Δημήτριος Τσάκας. Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου, κα Νατάσα Γκαρά και ο βουλευτής ΝΔ Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης δήλωσαν το παρόν στη συνάντηση δια των εκπροσώπων τους ενώ οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου κ.κ. Δημήτριος Ρίζος και Γεώργιος Καΐσας με επιστολή που απέστειλαν στο Δήμαρχο δήλωσαν αδυναμία να παραβρεθούν λόγω υποχρεώσεών τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επίσης, στη συνάντηση παραβρέθηκαν μηχανικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την ευαισθησία που επέδειξε με την προσέλευσή του στην Αλεξανδρούπολη και την επιθυμία του από την αρχή να συμπλεύσει στην επίλυση αυτού του ζητήματος, χαρακτήρισε ως πραγματικά δύσκολο εγχείρημα την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου επί της οδού Δήμητρας, το οποίο καλύπτει έκταση 15.500 τ.μ., αναγνωρίζοντας τις δυσχέρειες που προκύπτουν από το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, δήλωσε όμως αισιόδοξος καθώς  η σημερινή συνάντηση απέδειξε ότι η σύσσωμη η θεσμική κοινωνία στηρίζει την προσπάθεια αξιοποίησης του κτιρίου που ως κύριο στόχο έχει την αποσυμφόρηση του κέντρου με τη μεταστέγαση υπηρεσιών, μεταξύ αυτών της Αστυνομικής Διεύθυνσης και των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Ν. Έβρου και ενδεχομένως του Δικαστικού Μεγάρου, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών, την εξοικονόμηση πόρων από τα μισθώματα που αντιστοιχούν στα κτίρια που στεγάζεται σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση και η Αντιπεριφέρεια Έβρου ( 9.800 ευρώ και 12.000 ευρώ αντίστοιχα) και κυρίως η αναβάθμιση της περιοχής πέριξ της οδού Δήμητρας. Μάλιστα με πρωτοβουλία του Δήμου Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια ανασχεδιασμού της πόλης μέσω της εκπόνησης της μελέτης του Γ.Π.Σ., το οποίο είναι σε εξέλιξη, έχει ήδη μελετηθεί και η τροποποίηση της χρήσης του κτιριακού συγκροτήματος από νοσοκομείο σε χώρο στέγασης δημόσιων διοικητικών υπηρεσιών, καθώς οι σκέψεις για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος έχουν τεθεί στις Υπηρεσίες του Δήμου για σχεδιασμό της πόλης προ διετίας.
Με το πέρας της συνάντησης αποφασίστηκε η ανάθεση σε ομάδα μηχανικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Αντιπεριφέρειας Ν. Έβρου της αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του κτιριακού συμπλέγματος, η ανάθεση της μελέτης στατικότητας των κτιρίων σε εξωτερικό φορέα, κατά πάσα πιθανότητα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η καταγραφή των επιμέρους αναγκών από πλευράς των υπηρεσιών που ενδεχομένως θα μετεγκατασταθούν στο κτίριο και η σύνταξη ενός ενδεικτικού προϋπολογισμού προκειμένου να ελεγχθεί η πιο συμφέρουσα λύση από αυτή της ενδεχόμενης κατεδάφισης και ανέγερσης ενός νέου κτιρίου.
Ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα με τεράστια δυσκολία, η επίλυση του οποίου ωστόσο, κρίνεται αναγκαία καθώς θα πρέπει με προσεκτικούς χειρισμούς να αξιοποιηθεί η ύπαρξη του δημόσιου αυτού κτιρίου που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού, εξοικονομώντας πόρους και εγκαταλείποντας τακτικές του παρελθόντος πάντα προς όφελος της κοινωνίας, ενώ η κα Γκαρά και ο κ. Δημοσχάκης δια των εκπροσώπων τους δήλωσαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή του Δημάρχου και την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν την προσπάθεια μέχρι την ανεύρεση οριστικής λύσης.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί η εκ νέου παρέμβαση της κας Γκαρά, μέσω της οποίας εξεδήλωσε την πρόθεσή της να διερευνήσει την εμπλοκή των τριών υπουργείων ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιριακού συγκροτήματος και να αποστείλει στο γραφείο του Δημάρχου τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, την οποία ο κ. Λαμπάκης υποδέχτηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκτίμηση.