Ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ


Λίγο μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή, ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε  το νέο ΕΣΥ, το οποίο προκύπτει από την αναδιάταξη των μονάδων του.
Από το νέο υγειονομικό χάρτη, το υπουργείο υγείας εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν 75 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ ως το τέλος του 2014 το ποσό, που συνολικά θα κερδίσει το κράτος, θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.


Ο υπουργός τόνισε ότι οι συνενώσεις των νοσοκομείων θα γίνουν πράξη άμεσα, καθώς μέχρι τις 20 Ιουλίου, με κοινή υπουργική απόφασή του με τον υπουργό Οικονομικών, θα προχωρήσουν οι αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων.
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, από τα 133 Νοσοκομεία-ΔΣ-Διοικητές, πάμε σε 83 Νοσοκομεία-ΔΣ-Διοικητές και εξήγησε ότι σε καθένα από τα υπόλοιπα 50 Νοσοκομεία (που διασυνδέονται με τα 83), τοποθετείται Αναπληρωτής Διοικητής και Συμβούλιο Διοίκησης Διοικητικών στελεχών των Νοσοκομείων αυτών, οι οποίοι θα αναφέρονται στα 83 ΔΣ-Διοικητές. Οι Διοικητές - Αναπληρωτές Διοικητές από 175 μειώνονται σε 144.

Επισήμανε ότι σήμερα από 46.000 οργανικές κλίνες, λειτουργούν οι 36.000 περίπου, με κάλυψη 70% για να συμπληρώσει ότι οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, δηλαδή μείωση 10% με βάση το μεσοπρόθεσμο, με κάλυψη 80%, όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Επίσης, από τις σχεδόν 2.000 κλινικές μονάδες, συνενώνονται 330 και μεταφέρονται περίπου 40, έτσι ώστε 1.670 κλινικές μονάδες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε όλα τα Νοσοκομεία. Ανάλογες προτάσεις αναμένονται και στους εργαστηριακούς - απεικονιστικούς τομείς, με στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε Νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό, κ.λπ.) στα κύρια Νοσοκομεία.
Όσον αφορά τις μεταθέσεις γιατρών, τόνισε ότι μόλις για 600 από τους 21.000 κλινικούς γιατρούς θα υπάρξει αναγκαιότητα μετακίνησης εντός των ορίων του Νομού, αλλά και άλλων 80 γιατρών, που θα χρειαστούν για κάλυψη ελλείψεων σε Νοσοκομεία.
Συνολικά, σε όλη τη χώρα συνενώνονται 92 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας σε 22 Οργανισμούς Κοινωνικής Φροντίδας. Οι υφιστάμενες Μονάδες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως παραρτήματα του ενιαίου Οργανισμού με εξειδικευμένο αντικείμενο. Οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης ενσωματώνονται στον νέο φορέα.
Με βάση την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ, προβλέπεται ένα τουλάχιστον Κέντρο - Μονάδα Αποκατάστασης ανά Περιφέρεια, καθώς και Μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια Νοσοκομεία.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προχωρά στην ενοποίηση δημοσίων φορέων πρόνοιας σε όλη τη χώρα, με στόχο την επίτευξη οικονομίας κλίμακας, μείωση της γραφειοκρατίας, διεκπεραίωση ομοίων εργασιών με ταχύτερες διαδικασίες, καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και πόρων, καλύτερες υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους, χωρίς τα στεγανά κάθε μικρού φορέα.

Έτσι, σε κάθε Διοικητική Περιφέρεια θα υπάρχει ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για άτομα με Αναπηρία και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια