Απτόητη η Σούπερ Λίγκα από «στημένα» και διώξεις


Θρίαμβος του ισχυρού, θρίαμβος του Βαγγέλη Μαρινάκη στη συνεδρίαση του ΔΣ της Σούπερ Λίγκας. Σε μια εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο σείεται από τις αποκαλύψεις για «στήσιμο» αγώνων, ξέπλυμα χρήματος, παράνομες μεθοδεύσεις και συναλλαγές, βρόμικες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες, ουδείς από τους εκπροσώπους των ΠΑΕ τόλμησε να ζητήσει σήμερα την παραίτηση του προέδρου της διοργανώτριας αρχής. Οι δύο «δικέφαλοι» (ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) προτίμησαν να απουσιάσουν και κατ’ αυτόν τον τρόπο να μην πάρουν θέση, ενώ ο παριστάμενος στη συνεδρίαση Δημήτρης Γόντικας δεν αντέδρασε όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ρώτησε αν συμφωνεί κάποιος με την επιστολή της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, που ζήτησαν την παραίτησή του.


«Για λόγους ηθικής τάξης θα ήθελα κατευθείαν να θέσω ένα θέμα: Διάβασα και άκουσα ανακοινώσεις και δηλώσεις διαφόρων εκπροσώπων ΠΑΕ που με καλούν να υποβάλλω την παραίτησή μου. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ποιοι θέλουν να παραιτηθώ, να το αποφασίσουμε άμεσα, τώρα, πριν μπούμε στην κύρια διαδικασία», είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την έναρξη της συνεδρίασης, όπως αναφέρει η επίσημη τοποθέτησή του.
Απόντες ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, «τσιμουδιά» από ΠΑΟ, Άρη και Λάρισα
Από τη στιγμή που είχε τεθεί θέμα ακόμα και για πρόταση μομφής προκειμένου ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας να απομακρυνθεί από τη θέση του, θα περίμενε κανείς από ομάδες που είχαν εκφράσει τη δυσφορία τους προς το πρόσωπο του κ. Μαρινάκη να αντιδράσουν στη συγκεκριμένη πρότασή του, που έγινε στην έναρξη του ΔΣ. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν είπε το παραμικρό, ούτε καν η Άρης, η Λάρισα και ο Παναθηναϊκός, όπου έδωσαν το "παρών" και είχαν εκφράσει τη δυσφορία τους για τον κ. Μαρινάκη. Αντίθετα, στο ΔΣ δεν βρέθηκαν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, που με τον τρόπο αυτό προτίμησαν να μην πάρουν θέση. 
Ο δε Παναθηναϊκός, μάλιστα, είχε βγάλει και ανακοίνωση, πριν από 48 ώρες, ζητώντας άμεση παραίτηση του κ. Μαρινάκη, όμως ο προεδρεύων αντιπρόεδρος των «πρασίνων» Δημήτρης Γόντικας, που βρέθηκε στο ΔΣ, συμβιβάστηκε με το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας θα παραιτηθεί όταν επικυρωθεί η βαθμολογία: «Ο κ. Μαρινάκης έχει κάνει μία δήλωση που λέει ότι θα απέλθει όταν ολοκληρωθούν τα ζητήματα που άπτονται των βαθμολογιών», τόνισε χαρακτηριστικά αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης σε σχετική ερώτηση που του έγινε, ενώ μίλησε για δικαίωση (!) του Παναθηναϊκού.

Πρόταση για διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΟ
Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θεωρείο ότι θα βοηθήσουν τόσο στο οικονομικό κομμάτι το ποδόσφαιρο της χώρας, όσο και στις σχέσεις των ομάδων μεταξύ τους:
«Γιατί να μη διοργανώσει η ΕΠΟ το πρωτάθλημα της μεθεπόμενης περιόδου, ήτοι το 2012-2013; Αυτό βέβαια προϋποθέτει μελέτη και ανάλυση σε βάθος. Ο Συνεταιρισμός θα μπορούσε να παραμείνει μόνο για τη διαχείριση των τηλεοπτικών και χορηγικών δικαιωμάτων των Π.Α.Ε. και για την εκπροσώπηση των Π.Α.Ε. στην Ε.Π.Ο. Η Τακτική Γενική Συνέλευση που θα συμμετέχουμε όλοι,  θα γίνεται 4 φορές το χρόνο για να ενημερώνεται και να εγκρίνει τα πεπραγμένα. 
Το Δ.Σ. θα εκλέγεται από τις 16 ομάδες και θα είναι 5μελές χωρίς τα μέλη του να είναι απαραίτητα Πρόεδροι ή Αντιπρόεδροι ομάδων και η θητεία θα είναι τριετής. Ο πρόεδρος και ο Αναπληρωτής του ή ο γενικός διευθυντής θα έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του και θα εκπροσωπούν τον Συνεταιρισμό στην Ε.Π.Ο. Όλες οι άλλες δραστηριότητες (πρόγραμμα, παρατηρητές, πειθαρχικό, συμβόλαια, γραφείο τύπου, διεθνείς σχέσεις) θα μπορούσαν να πάνε στην Ε.Π.Ο. και να λειτουργούν σαν μία υπηρεσία. Τα χρήματα που θα πληρώνουμε στην Ε.Π.Ο. θα είναι πολύ λιγότερα. Η Ε.Π.Ο. έχει την υποστήριξη της UEFA, η Ε.Π.Ο. διαχειρίζεται τους διαιτητές ας έχει και τη διοργάνωση».
Από κει και πέρα, η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε:
1. Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της ΕΠΟ, η διοργανώτρια αποφάνθηκε ότι διατηρεί σε ισχύ την προηγούμενη απόφασή της επί των κριτηρίων αδειοδότησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Super League διευκρινίζει ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από το Δ.Σ. της ΕΠΟ, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο να αποφασίσει επί του θέματος. 
2. Αποφασίστηκε ότι στο επόμενο Δ.Σ., που ορίστηκε για τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, θα συζητηθεί το θέμα της επικύρωσης της Βαθμολογίας Πρωταθλήματος Super League ΟΠΑΠ. 
3. Επικυρώθηκαν οι Βαθμολογίες των Πρωταθλημάτων Υποδομής ΟΠΑΠ.

«Άκυρο» σε ΟΦΗ και Τρίκαλα
Το… σίριαλ με τα πλέι οφ της Β΄Εθνικής συνεχίζεται, καθώς η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει το αίτημα της UEFA και της ΕΠΟ, που πρότειναν να μην ισχύσουν για φέτος οι αδειοδοτήσεις στη δεύτερη κατηγορία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο ΟΦΗ και τα Τρίκαλα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πλέι οφ! Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, τον τελευταίο λόγο στην  υπόθεση αυτή θα την έχει η ΕΠΟ. 
Όπως είναι λογικό, η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στην πλευρά της Κρητικής ομάδας και μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Νίκος Μανταδάκης δήλωσε στον Sentra 103,3: «Τους είπα ότι με αυτή την απόφαση γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια την οδηγία της ΟΥΕΦΑ και με αυτόν τον τρόπο οδηγείτε την κατάσταση σε εμπλοκή».

Η θέση του Μαρινάκη για τα «στημένα»
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε θέση και για το σκάνδαλο με τα «στημένα» παιχνίδια, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δίνω τη συγκατάθεσή μου για το άνοιγμα των κλήσεων του κινητού μου, του σταθερού των γραφείων μου και του σπιτιού μου από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και σήμερα. Προτείνω να κάνουν το ίδιο όλοι όσοι διετέλεσαν ή διατελούν πρόεδροι στην ίδια περίοδο και προτείνω επίσης να πάρουμε ομόφωνη απόφαση. Σας κοιτάζω στα μάτια και σας ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω καμία εμπλοκή. Επίσης, δήλωσε αηδιασμένος από την καθημερινότητα που βιώνει με όλα αυτά που ακούγονται εις βάρος του και εις βάρος του πρωταθλήματος «από καφενειακούς διαλόγους που βγαίνουν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις».
Μίλησε για ανθρώπους που ρίχνουν λάσπη και θέλουν να ισοπεδώσουν το ποδόσφαιρο και που με αυτό τον τρόπο «απωθούν τους σοβαρούς επενδυτές. Δεν μπορούν σ’ αυτή την  δύσκολη για την χώρα περίοδο χωρίς ουσιαστική έρευνα να διασύρονται υπολήψεις ανθρώπων που πραγματικά έχουν την θέληση να προσφέρουν και στον αθλητισμό και στον τόπο».
Παράλληλα, στάθηκε συγκεκριμένα στην απόφασή του να μπει στο ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με τον Ολυμπιακό ότι «επενδύει εκατομμύρια σε ποδοσφαιριστές, σε προπονητή, σε υποδομές, σε οργάνωση για να μην χρειάζεται ο Ολυμπιακός  καμία εύνοια και καμία χάρη από κανέναν είτε είναι διαιτητής είτε θεσμικός παράγοντας. Αλλά δεν ήθελα και δεν θέλω και δεν πρόκειται ποτέ να θέλω, να αδικείται  ο Ολυμπιακός».
Επίσης, υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που κάποιος αποφασίσει να επενδύσει δεν θέλει να καταστρέψει αυτό στο οποίο επενδύει και «όταν επενδύω στον Ολυμπιακό, επενδύω στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για αυτό με πειράζει η υποκρισία. Με πειράζει που κάποιοι κάνουν τις παρθένες», είπε χαρακτηριστικά.
Σταύρος Ψωμιάδης
Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε και ο Σταύρος Ψωμιάδης, ο οποίος έχει μείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, έπειτα από την διαφαινόμενη εμπλοκή του στα «στημένα» παιχνίδια. Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του ΔΣ υποστήριξε και πάλι ότι είναι αθώος και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με όλα αυτά που ακούγονται, ενώ για το μέλλον της Καβάλας, τόνισε:
«Προέχει η αγωνιστική προετοιμασία της ομάδας. Θα κλείσουμε άμεσα προπονητή και θα κάνουμε μεταγραφές. Η Καβάλα συνεχίζει και δεν σταμάτησε ποτέ να κινείται, παρά το προσωπικό μου θέμα».

http://www.enet.gr/?i=news.el.a8lhtismos&id=288566

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια