Ως πότε θα ισχύει η άρρωστη σχέση Κράτους -Τραπεζών;

Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε πανηγυρικά την πώληση 28 ακινήτων του Ελληνικού δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο το κράτος μπορεί και παρουσιάζει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Όμως τα συγκεκριμένα ακίνητα θα ξαναμισθωθούν από το δημόσιο οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών αφού στα περισσότερα κτίρια στεγάζονται σήμερα κρατικές υπηρεσίες.
Οι αγοραστές των ακινήτων είναι δύο θυγατρικές εταιρείες Ελληνικών τραπεζών. Ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αφού κόντεψαν να χρεοκοπήσουν από τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης σήμερα επιβιώνουν χάρη στις τεράστιες χρηματοοικονομικές ενισχύσεις που έχουν λάβει από το ίδιο το κράτος. Και ενώ οι τράπεζες  δηλώνουν ανήμπορες να  χορηγήσουν δάνεια για την τόνωση της ρευστότητας της αγοράς, βρήκαν 260 εκ. Ευρώ για να αγοράσουν ακίνητα του Ελληνικού δημοσίου.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία διαπιστώνει ότι η παρέμβαση και διαπλοκή του Κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ελλάδα, σε βάρος των αρχών της ελεύθερης οικονομίας και του υγιούς ανταγωνισμού.
Πριν από το 2010 οι Ελληνικές τράπεζες ήταν οι καλύτεροι πελάτες των κρατικών ομολόγων. Σήμερα είναι οι μοναδικοί πελάτες των κρατικών ακινήτων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια