Ως εδώ, με την παρακολούθηση των πάντων από τις ΗΠΑ!

Δήλωση Ν. Χρυσόγελου για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά «με  την ανταλλαγή πληροφοριών και την παρακολούθηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας»
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, που με 280 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές, στις 23 Οκτωβρίου, καλεί για αναστολή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  για το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας» (TFTP), μετά την αποκάλυψη ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) υπέκλεπτε, μεταξύ άλλων, και τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ που διαχειρίζεται η βελγική εταιρεία SWIFT (εταιρεία που διαχειρίζεται διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές):
«Οι καταιγιστικές και συνεχείς αποκαλύψεις για την εκτεταμένη παρακολούθηση και υποκλοπή από τη NSA δεδομένων, συνομιλιών και ηλεκτρονικής επικοινωνίας εκατομμυρίων πολιτών καθώς και η παρακολούθηση τηλεφώνων πρωθυπουργών, των επικοινωνιών ή οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων θα πρέπει να αφυπνίσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Καταπατώνται βάναυσα όχι μόνο τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και η ίδια η συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ, που προβλέπει τη μεταβίβαση τραπεζικών δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών στο σύστημα των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας (TFTP) υπό συγκεκριμένους όρους. Το Ευρωκοινοβούλιο, με τους Πράσινους να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ζητάει να ανασταλεί η συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ. Με την απόφασή του αυτή  στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι ως «εδώ και μη παρέκει». Η συμφωνία είχε συναφθεί με βάση την καλή πίστη. Εφόσον οι αρχές των ΗΠΑ καταστρατηγούν τις διατάξεις του, η ΕΕ δεν μπορεί να  παραμένει παθητική. Αν θέλουμε να έχουμε μια υγιή σχέση με τις ΗΠΑ, στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους, οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να είναι δεσμευμένες στην υπεράσπιση βασικών αξιών της ΕΕ και των δικαιωμάτων των πολιτών. Μετά τις αποκαλύψεις πρέπει να λάβουν επιτέλους μια σαφή και ξεκάθαρη θέση για τις παραβιάσεις από την NSA βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να σταματήσουν την μαζική παρακολούθηση των πολιτών, που έγινε με τη συνεργασία σε πολλές περιπτώσεις, όπως φαίνεται, και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, όπως αποκάλυψε ο Εντ.  Σνόουντεν».
Ενημερωτικό σημείωμα
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί την απάντησή του σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) απέκτησε άμεση πρόσβαση στα συστήματα αρκετών ιδιωτικών επιχειρήσεων και κατάφερε να έχει άμεση πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά μηνύματα που αφορούσαν πληρωμές και αναφέρονταν σε μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών και συναφή δεδομένα από έναν πάροχο υπηρεσιών μηνυμάτων διεθνών χρηματοπιστωτικών πληρωμών, ο οποίος καλύπτεται από την συμφωνία.
Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχετικά με την επεξεργασία και τη διαβίβαση δεδομένων χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων από την Ε.Ε προς τις Η.Π.Α. για σκοπούς του προγράμματος παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2010. Σημειώνεται πως η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη Συμφωνία TFTP αποκλειστικά και μόνο λόγω της αυξημένης προστασίας που υποτίθεται ότι επιτυγχάνονταν σε σχέση με τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ και των δικαιωμάτων τους στην ιδιωτικότητα.
Με το ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει:  
-να διεξαχθεί μια ''πλήρης επιτόπια τεχνική έρευνα'' σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι αρχές των ΗΠΑ είχαν πρόσβαση χωρίς άδεια ή άνοιξαν πιθανές "κερκόπορτες" προς τους διακομιστές SWIFT. Τονίζεται επίσης πως οποιαδήποτε συμφωνία κοινής χρήσης δεδομένων με τις ΗΠΑ πρέπει να βασίζεται σε ένα συνεπές νομικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων που θα παρέχει δεσμευτικά από νομική άποψη πρότυπα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων περί περιορισμού του σκοπού, ελαχιστοποίησης των δεδομένων, πληροφοριών, πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής και μέσων προσφυγής.
- η ειδική εξέταση την οποία πραγματοποιεί η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη μαζική παρακολούθηση πολιτών της ΕΕ να επεκταθεί στη διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με την παράνομη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά μηνύματα που αφορούν πληρωμές και που διέπονται από την παρούσα συμφωνία
- από την Κομισιόν να αναστείλει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια