Επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυποιυργού Άκη Γεροντόπουλου και υπογραφή συμφωνίας

Υπογραφή  συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου για τους Απόδημους  από ΥΦΥΠΕΞ Άκη Γεροντόπουλο και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο συναντήθηκε την Πέμπτη 31.10 με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας  Ιωάννη Κασουλίδη. Κατά την συνάντηση τους εξέτασαν εκτενώς τη συνεργασία των Υπουργείων σε θέματα αποδήμων και υπέγραψαν Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών.
Οι κ.Γεροντόπουλος και  Κασουλίδης συζήτησαν ακόμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπου υπήρξε ταύτιση απόψεων και τονίστηκε ότι Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν μαζί.
Μετά την  συνάντηση και την υπογραφή για  την συνεργασία σε θέματα Αποδήμων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος δήλωσε: "Η συζήτηση που είχαμε με τον κ.Κασουλίδη έδειξε την ταύτιση απόψεων που υπάρχει σε όλους τους τομείς και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τώρα που το Κυπριακό μπαίνει σε μια καινούργια φάση. Το πρώτο θέμα που πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει, είναι να γίνει η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Μεγαλόνησο, για να μπορέσει έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει ελεύθερη και ενωμένη, με βάση τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε, ότι η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να την διέπουν οι αρχές που ισχύουν για όλες τις χώρες που είναι μέλη της. 

Θεωρώ ότι η συμφωνία που υπογράψαμε για την συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα αποδήμων είναι πολύ σημαντική. Σημειολογικά δείχνει ότι προχωρούμε μαζί. Προβλέπεται η ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, με στόχο την διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Αποδήμων, καθώς και την αξιοποίηση της Ελληνικής Διασποράς, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Γι' αυτό θεωρώ σημαντικό γεγονός την πρωτοβουλία που αναλάβαμε και την υπογραφή του συγκεκριμένου προγράμματος. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών και την Κυπριακή Κυβέρνηση για την συνεργασία και στα θέματα που αφορούν τους Απόδημους σε όποιο μέρος της Γης και αν βρίσκονται".
Από την πλευρά του ο κ.Κασουλίδης επεσήμανε: "Θέλω να τονίσω ότι η  εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα και η δημιουργία ενός αυτόματου συντονισμού δράσεων σε μια πλειάδα τομέων, με έμφαση στους τομείς της παιδείας, της τέχνης και του πολιτισμού, είναι πολύ σημαντική. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η πατρίδα μας αλλά και ο Ελληνισμός γενικότερα, με τα άλλα σημαντικά εθνικά θέματα του Ελληνισμού, ο ρόλος των απανταχού Αποδήμων αποκτά βαρύνουσα σημασία. Η συμβολή τους στην προώθηση των εθνικών θέσεων καθίσταται σημαντική και αναγκαία. Πιστεύω ότι η υπογραφή αυτού του προγράμματος συνεργασίας θα αποτελέσει την απαρχή μιας ολοκληρωμένης και πιο συστηματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα αποδήμου Ελληνισμού, προς όφελος τόσο των ίδιων, αλλά και των εθνικών μας θεμάτων". 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια