Νίκος Νικολόπουλος: «Πληρώσαμε μελέτες, εντάξαμε έργα αλλά εκ των αποτελεσμάτων αποδεχτήκαμε ότι ο υπουργός “ΔΕΝ ΞEΡΕΙ ΑΠΟ ΕΣΠΑ”»

Με επερώτηση του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ο βουλευτής Αχαίας  κ. Ν. Νικολόπουλος τόνισε πως τα σημάδια των κινδύνων μη είσπραξης των ποσών που δικαιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες.  Τόνισε εμφαντικά δε, πως τα επόμενα δύο χρόνια το ΕΣΠΑ θα συνεχίζεται μόνον σε επίπεδο υλοποίησης έργων και όχι όμως για την ένταξη τους και φυσικά υπογράμμισε πως θα αποτελούσε κοινοτυπία και χιλιοδιατυπωμένη διαπίστωση η αναφορά στην ανάγκη της βέλτιστης αξιοποίησης των πολύτιμων πόρων του ΕΣΠΑ.
Σε λίγο συμπλήρωσε ο κ. Ν. Νικολόπουλος ολοκληρώνεται ένα ακόμα πακέτο χρηματοδότησης από την Ε.Ε. δυστυχώς με περιορισμένα οφέλη και φυσικά για αυτό ευθύνεται ο σχεδιασμός που έγινε αλλά και πάλι ουδείς θα κληθεί να λογοδοτήσει και ουδείς θα τιμωρηθεί από το κρατικό ιερατείο .
Οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι και οι σπουδαιοφανείς αρμόδιοι Υπουργοί εστιάσανε  στην «απορρόφηση» των χρημάτων και εφηύραν τεχνικές για να καταγράφονται τα νούμερα υψηλά.
Επειδή επιτέλους αξίζει να υιοθετήσετε, συμπλήρωσε ο ηγέτης του ΧΡΙ.Κ.Ε., όσα το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα επίμονα προτείνει πως θα πρέπει να σχεδιαστεί για κάθε Δήμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, ώστε να παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν θα είναι άλλο από το να ωφεληθούν πραγματικά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.
Κάλεσε δε να δοθεί τώρα η αναθεώρηση των προγραμμάτων, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες.
Επειδή τα λεφτά είναι πολλά από το υφιστάμενο πακέτο και στο  ΕΣΠΑ απομένουν προς διανομή, στα πάνω από 11.800 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, περίπου 11 δις ευρώ ενώ τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν. Από την άλλη το μνημόνιο οδηγεί σε ουσιαστική μείωση των κονδυλίων (καθώς περιορίστηκε στο 5% η εθνική συμμετοχή) και φτάνουν πληροφορίες που  αναφέρουν, ότι δίδεται πλέον έμφαση στα μεγάλα έργα εις βάρος πολλών μικρών, κυρίως περιφερειακών υποδομών με σοβαρά αρνητική επίδραση στις τοπικές κοινωνίες, κάλεσε του υπουργούς να απαντήσουν :

Ποια έργα ανά Δήμο απεντάσσονται ποια που ενώ πληρώθηκαν οι μελέτες δεν έχουν καν ενταχθεί σε κάθε περιφέρεια χωριστά ζητώντας να κατατεθεί ο σχετικός πίνακας. Αλλά επίσης ποια έργα ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση τους έχουν χαρακτηριστεί ώριμα, για ποια έργα έχουν υπογραφεί ήδη συμβάσεις αλλά δεν έχουν καν ξεκινήσει, και τέλος, ποια άλλα εντεταγμένα έργα έχουν μείνει στα χαρτιά και δεν έχουν υπογραφεί ούτε συμβάσεις ζητώντας να κατατεθεί πίνακας ανά περιφέρεια όπου να καταγράφεται ανά δήμο κάθε έργο χωριστά, η φάση που βρίσκεται, τα χρήματα που έχουν απορροφηθεί, όσα  έχουν χρηματοδοτηθεί οι μελέτες τους αλλά για κάποιους αγνώστους λόγους δεν ενετάχθησαν κ.α. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια