Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Τρίτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου.

Η σκέψη μας ας μείνει για λίγο σ’ αυτούς που χάθηκαν στους δρόμους της χώρας μας. Για τις οικογένειες των θυμάτων δεν χρειάζεται φυσικά η Ημέρα Μνήμης γι αυτό. Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα, κάθε στιγμή.
Οι Πεταλούδες στην Άσφαλτο που εμφανίστηκαν εδώ και λίγο καιρό στους ελληνικούς δρόμους αυξάνονται καθημερινά. Είναι μια προσπάθεια που μίλησε στην καρδιά πάρα πολλών ανθρώπων. Ελπίζουμε και θα επιδιώξουμε να μιλήσει και στο μυαλό αυτών που (δεν) αποφασίζουν για την ασφαλή μετακίνηση στη χώρα μας.
 Μπορείτε, στο facebook του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης και στο τηλ.2551089924 ή στο τηλ. του Γραφείου Τύπου 2551064203,  να δηλώσετε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο κίνημα "Πεταλούδες στην Άσφαλτο: Αόρατοι Ναι Ανύπαρκτοι Όχι" για να ζωγραφίσουμε σε σημεία που θα μας υποδείξετε στην περιοχή μας, την συμβολική πεταλούδα για τους δικούς σας ανθρώπους που χάθηκαν στην άσφαλτο. Στόχος μας η δημιουργία πανελλήνιου ψηφιακού χάρτη με τοποθεσίες, φωτογραφίες και ονόματα
Ίσως, έτσι, δώσουμε φωνή σε όσους έφυγαν, ίσως έτσι δώσουμε ένα μήνυμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης για να αλλάξουμε τους στατιστικούς αριθμούς των Τροχαίων Δυστυχημάτων. Δεν είναι αριθμοί, είναι Πρόσωπα και ράγισαν τις καρδιές μας «φεύγοντας». Ας μην υπάρξουν άλλοι! Ας κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς. Το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης κάθε χρόνο συντονίζει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Έχει ακόμη συντονίσει την Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης Ατόμων με Απώλεια Ανθρώπου σε Τροχαίο. Συντονιστείτε και ενημερώστε όσους πιστεύετε πως χρειάζονται αυτήν την υποστήριξη. Τα τροχαία δεν είναι «ατυχήματα». Όταν ο αριθμός θανάτων και τραυματισμών είναι στατιστικά προβλέψιμος, προβλέψιμη είναι η αναλογία κατά χώρο που θα συμβούν, η αναλογία κατά κατηγορία χρηστών του οδικού δικτύου, η αναλογία κατά ηλικία, κατά κατηγορία οχημάτων κλπ. Όταν τα αίτια  έχουν καταγραφεί και αναλυθεί, όταν όλα τα στοιχεία αυτών των εγκλημάτων εκτός από το ονοματεπώνυμο των θυμάτων είναι εκ των προτέρων γνωστά, δεν θα μιλάμε για «ατύχημα». 

-1.300.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους δρόμους το 2009 (στατιστική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) Υπερδιπλάσιοι τραυματίστηκαν βαριά.  -Αν δεν υπάρξει μια διαφορετική πολιτική το 2030 ο αριθμός προβλέπεται να φτάσει τους 2.400.000 το χρόνο με τη μεγαλύτερη αύξηση στις φτωχές και υπό ανάπτυξη χώρες.
- Η Ελλάδα κατέχει δυστυχώς την χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 130 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69. Οι χειρότερες επιδόσεις αφορούν στις νεώτερες ηλικίες και δεν είναι ορατή καμία τάση αντιστροφής.
- Η ανατροπή αυτής της κατάστασης προϋποθέτει την ύπαρξη ισχυρών κινημάτων από τοπικούς φορείς, που θα αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και παιδιά  και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια