Στρώνουν το έδαφος για επώδυνο συμβιβασμό...

Σε κλίμα αβεβαιότητας, αλλά με ενέσεις αισιοδοξίας επιχειρεί η κυβέρνηση να...
κατευνάσει τα πνεύματα, μετά τις... εξελίξεις των τελευταίων ημερών, την ασυμφωνία με τους δανειστές που εμφανίζονται ανυποχώρητοι σε μια σειρά θεμάτων, την τοποθέτηση Χαρδούβελη περί ακαμψίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώπιον βουλευτών σε πηγαδάκι στο χώρο της Βουλής και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, περί μικρής επιμήκυνσης του προγράμματος για τεχνικούς, όπως είπε, λόγους.

Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται επίσημα ή μη ότι παρά την άκαρπη συνάντηση στο Παρίσι, η συμφωνία με τους δανειστές θα επέλθει, πιθανότατα ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο. Η πεποίθησή τους αυτή ενισχύεται από το αίτημα του Euro Working Group που ζητάει από Αθήνα και τρόικα να προχωρήσουν σε συμφωνία πριν από το Χριστούγεννα.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, αναμένεται να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης και τη λήξη του προγράμματος ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να αποχωρήσει κατά το δυνατόν συντομότερο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε δίχως αυτό να προχωρήσει η κυβέρνηση στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι πιθανότητες πάντως να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης, δεδομένου του τεταμένου κλίματος και των απαιτήσεων κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα χθες είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης και αποτυχημένα επιχείρησε να ανασκευάσει το υπουργείο Οικονομικών, μοιάζουν διαρκώς να απομακρύνονται. Ως πλέον πιθανό σενάριο θεωρείται αυτό της παιρεταίρω παραμονής του Ταμείου στη χώρα μας, έστω και για λίγους μήνες. Την ίδια στιγμή πάντως που η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για παράταση το πολύ ενός μήνα, η τρόικα εμφανίζεται να ζητάει την παραμονή της για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείου με στελέχη του Μαξίμου να υποστηρίζουν πως η στρατηγική δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στάση της τρόικας και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στον όποιο συμβιβασμό με τους εκπροσώπους των δανειστών μέσα στις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες διαμηνύουν πως όποια συζήτηση για την επόμενη ημέρα, δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεδομένου αυτού, συνεργάτης του πρωθυπουργού εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η όποια συμφωνία, που προφανώς θα περιλαμβάνει μέτρα στα όποια θα έχει καταλήξει η αξιολόγηση, θα υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το ερώτημα βεβαίως είναι, πόσο επώδυνος θα είναι συμβιβασμός. Αγκάθια μέχρι στιγμής αποτελούν το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό με την ενδεχόμενη μείωση συντάξεων, το εργασιακό, η αύξηση ΦΠΑ και η απελευθέρωση πλειστηριασμών...
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια