Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις σε χωριά του Έβρου


Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών,
Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή


Η έντονη βροχόπτωση, που έπληξε, στις 19 Νοέμβρη 2014,  τους δήμους Διδυμοτείχου και Σουφλίου στην Π.Ε. Έβρου, ανέδειξε, γι' ακόμη μια φορά, με τραγικό τρόπο, την απουσία αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.
Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα είναι Διδυμότειχο, Σοφικό, Λάβαρα, Κισσάριο, Αμόριο, Ισαάκιο, Ελληνοχώρι.
Σπίτια, υπόγεια κατοικιών και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, τμήματα από το οδόστρωμα παρασύρθηκαν και αυτοκίνητα μετακινήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση των χειμάρρων.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των ζημιών από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, πλημμύρισαν περισσότερα από 60 σπίτια και υπόγεια και 10 επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνεργείου αγροτικών μηχανημάτων στην ανατολική περιοχή του βόρειου κόμβου Διδυμοτείχου, που υπέστη ολική καταστροφή σε μηχανήματα και ανταλλακτικά.
Γι' ακόμη μια φορά αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.
Ευθύνες βέβαια έχει και η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, που δεν έχει διεκδικήσει τους πόρους για την πραγματοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ σε κάθε πλημμύρα αρκείται σε μια καθιερωμένη επίσκεψη και υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
  • Την εκτίμηση όλων των ζημιών και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.
  • Την αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών, σε όλους όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες.
  • Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την οργανωμένη κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και άλλων έργων υποδομής, στην περιοχή του βόρειου Έβρου, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.
Οι βουλευτές : Θεοδόσης Κωνσταντινίδης , Ελένη Γερασιμίδου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια