Ερώτηση σχετικά με τις πολυεθνικές εταιρίες που πληρώνονται αδρά από το δημόσιο

Ερώτηση σχετικά με τις πολυεθνικές εταιρίες που πληρώνονται αδρά από το δημόσιο κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Στην ερώτησή της, η ανεξάρτητη βουλευτής, ψέγει την Κυβέρνηση για το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρίες έχουν ενεργό ρόλο στη συνδιαμόρφωση πολιτικής συγκεκριμένων Υπουργείων, με το αζημίωτο βεβαίως!
Το σημαντικότερο όμως γεγονός, όπως υπογραμμίζει η κ. Γιατάγανα, είναι το κατά πόσο ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες καθώς και  η παντελής έλλειψη λογοδοσίας των συγκεκριμένων εταιριών έναντι του Ελληνικού Κράτους.
Τέλος, η κ. Γιαταγάνα θέτει μια σειρά από ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις για τις αμοιβές των πολυεθνικών για τις υπηρεσίες τους και το κατά πόσο καταβάλλουν τους αναλογούντες φόρους.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:





ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς:   Τον Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: «Ποιες είναι οι πολυεθνικές εταιρίες που πληρώνονται αδρά από το ελληνικό Δημόσιο;»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, εκτός από τα θεσμικά όργανα που επιτηρούν τη χώρα μας, ήτοι την Τρόικα και την TaskForce, υπάρχουν πολλές πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες πληρώνονται αδρά από το ελληνικό Δημόσιο.
Οι ξένες αυτές επιχειρήσεις όχι απλώς συμμετέχουν, αλλά συνδιαμορφώνουν πολιτικές για όλους εμάς τους Έλληνες, χωρίς όμως εμάς. Αυτά μάλιστα συμβαίνουν με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Με διαδικασίες αδιαφανείς και χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.  Και κυρίως χωρίς κανενός είδους λογοδοσία. Έτσι έργα και συμβουλευτικές υπηρεσίες πηγαίνουν προς συγκεκριμένες εταιρίες και κατευθύνσεις.  
Και αυτό διότι οι Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας, έχουν αποδεχτεί τα Μνημόνια, τους εκπροσώπους αυτών και τις επικερδείς επιχειρήσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι ήδη γνωστό ότι εδώ και δύο χρόνια Γάλλοι ειδικοί μπαινοβγαίνουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επιπλέον, η γερμανική εταιρία GesellschaftInternationaleέχει ήδη αναλάβει το έργο ενίσχυσης υποτίθεται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πρεσπών, Σπάρτης, Κέρκυρας και Σκοπέλου. Την ίδια ώρα μια ακόμη εταιρία η BodenverwetungsundVerwaltungsGmbHBWG, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Και ειδικότερα, στον τομέα των γεωργικών και δασικών εκτάσεων. Η Βελγική εταιρία BTC, έχει αναλάβει το έργο του ελέγχου σημαντικών φορολογούμενων της χώρας στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ μια ιταλική εταιρία, η AgenziadelDemanio, εμπλέκεται στη δημιουργία Κτηματολογίου.
Kατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός:
  1. Τι απαντά και πώς σχολιάζει τα ανωτέρω δημοσιεύματα;
  2. Εμπλέκονται πράγματι οι αναφερθείσες ξένες εταιρίες στη διοίκηση του κράτους; Πόση διαφάνεια υπάρχει σε αυτό;
  3. Ποια είναι η αμοιβή τους για αυτές τους τις υπηρεσίες; Από πού βρίσκονται και δίδονται τα χρηματικά ποσά;
  4. Ποια ουσιαστική συμβολή έχουν; Γιατί είναι αναγκαία η παρουσία τους; Σε περίπτωση δε αποτυχίας ή αστοχίας τους πού λογοδοτούν; Ποιος θα πληρώσει για άλλη μια φορά τα σπασμένα;
  5. Ελέγχονται ως προς τα κέρδη τους και πληρώνουν φόρους οι αναφερόμενες στην ερώτηση μου πολυεθνικές ή μετέρχονται τεχνάσματα για να φοροαποφεύγουν; Τούτο μάλιστα όταν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αυτής της χώρας προπληρώνουν τους φόρους τους.




Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2014
Η ερωτώσα Βουλευτής


Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα
Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια