Παραμένουν τεράστια τα προβλήματα στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Έβρου λόγω ακινητοποιημένων οχημάτων


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Με την από 12/11/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλη Κικίλια, το θέμα των οχημάτων που παραμένουν ακινητοποιημένα στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Έβρου.

Ενδεικτικό των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω τμήματα είναι το γεγονός πως τα μη λειτουργικά οχήματα επισκευάζονται πλέον από δωρεές απλών πολιτών ώστε να καταστούν επιχειρησιακά έτοιμα, όπως μας αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός «ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» την 11/11/2014.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Παραμένουν τεράστια τα προβλήματα στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Έβρου λόγω ακινητοποιημένων οχημάτων»

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν ρεπορτάζ του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού «ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» της 11/11/2014, γίναμε γνώστες για ακόμη μία φορά των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Έβρου λόγω των πολλών μη λειτουργικών οχημάτων. Μεγάλος αριθμός αστυνομικών οχημάτων παραμένει ακινητοποιημένος λόγω αδυναμίας συντήρησης και επισκευής τους, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες περί επίλυσης του θέματος.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας επισκευάζονται πλέον με χρήματα από δωρεές απλών πολιτών και ιδιωτών. Βεβαίως, εκ πρώτης όψεως, είναι ευχάριστο το γεγονός πως απλοί πολίτες βοηθούν και συμβάλλουν στο έργο της ΕΛ.ΑΣ. Από την άλλη πλευρά, όμως, αντιλαμβανόμαστε πως οι δεσμεύσεις των αρμόδιων Υπουργών παρέμειναν ανεκπλήρωτες και πως τα προβλήματα ολοένα και οξύνονται.

Οι Έλληνες αστυνομικοί τους οποίους χαρακτηρίζει η επιμέλεια και εργατικότητα θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτελούν το καθήκον τους με όλο τον απαραίτητο άρτιο εξοπλισμό που τους παρέχεται από την Υπηρεσία τους και όχι να βασίζονται σε αγαθοεργίες αξιέπαινων πολιτών.

Σε παλαιότερη αναφορά μου (Π.Α.Β. 4704/07-06-2014), είχα ενημερώσει το Υπουργείο σας για την σοβαρότητα της κατάστασης μέσω του σχετικού δελτίου τύπου της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την απάντηση του τότε αρμόδιου Υπουργού, κατά το έτος 2012 και μέχρι 15/06/2013 είχε εγκριθεί η διάθεση πιστώσεων συνολικού ύψους 220.509 ευρώ σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση των λειτουργικών προβλημάτων των οχημάτων που κατέχουν οι Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, ενώ για την αντικατάσταση ελαστικών διατέθηκε συνολικά το ποσό των 24.000 ευρώ. Επομένως, κρίνεται αδιανόητο πώς το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών κατάντησε επαίτης για την αποκατάσταση βλάβης οχήματος της τάξης των 400 ευρώ.

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός πως την ώρα που οι Αστυνομικές Διευθύνσεις του Νομού Έβρου αλλά και γενικότερα όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις σε οχήματα, αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός αυτών που μένει παροπλισμένος σε αστυνομικά τμήματα λόγω κατασχέσεων. Η αξιοποίηση των εν λόγω οχημάτων θα συντελούσε πιστεύω στην κάλυψη των σημαντικών ελλείψεων.
        
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
 
  1. Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να αξιολογηθούν όσα οχήματα δεν μπορούν να προσφέρουν επιχειρησιακά και ποιά άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντικατάσταση και επισκευή των μη λειτουργικών οχημάτων των τμημάτων των Αστυνομικών Διευθύνσεων Έβρου;
  2. Πόσα είναι ανά αστυνομικό τμήμα στο Νομό Έβρου τα κατασχεμένα οχήματα τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν στην επιχειρησιακή δύναμη της ΕΛ.ΑΣ.;

Αθήνα, 12/11/2014

Ο ερωτών Βουλευτής
Μαρίνος Δ. Ουζουνίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια