Επιστολή διαμαρτυρίας προς Υπουργούς για τη δημιουργία σταθμού διοδίων στη Μέστη

Μετά τη συνάντηση των θεσμικών φορέων της Θράκης με αντικείμενο τη δημιουργία σταθμού διοδίων στη Μέστη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2016 στο Επιμελητήριο Έβρου, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ως εντεταλμένος της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσμικής Κοινωνίας Έβρου-Ροδόπης, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ΄. Χρήστο Σπίτζη, στον Πρόεδρο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., κ. Στέργιο Πιτσιόρλα και στον Πρόεδρο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε., κ. Χρήστο Αντωνούδη, την οποία και παραθέτουμε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ                                   ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 24/10/2016    
       ΕΒΡΟΥ- ΡΟΔΟΠΗΣ               

                                                                            Προς: 1.Υπουργό Οικονομικών   
                                                                                            κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

                                                                                       2. Υπουργό  Υποδομών Μεταφορών 
                                                                                                   & Δικτύων               
                                                                                                   κ. Χρήστο Σπίρτζη            
                                                                      
                                                                                                     3.  ΤΑΙΠΕΔ
                                                                                                          κ. Στέργιος Πιτσιόρλας

                                                                                               4.  ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε
                                                                                                        κ. Χρήστο Αντωνούδη

Η Εγνατία Οδός αποτελεί ένα σημαντικό έργο υποδομής που συμβάλει στην άρση της απομόνωσης των περιοχών από τις οποίες διέρχεται με σημαντικά οφέλη τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τις τοπικές κοινωνίες συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξή τους. Πρόσθετος παράγοντας οφέλους είναι η επίτευξη σημαντικής ασφάλειας στις μετακινήσεις. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα πλαίσια αυτά έχει συμβάλει σημαντικά με οικονομικούς πόρους στην κατασκευή του έργου χρηματοδοτώντας από το ΠΕΠ τιμήματα του έργου.
                 Ο σχεδιασμός της οδού ως προς την προσβασιμότητά του δεν έγινε
          δυστυχώς με γνώμονα την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών αλλά με
          διαφορετικά κριτήρια, ένα εκ των οποίων ήταν η ανάπτυξη συστήματος
          διοδίων κατά την λειτουργία του.
                                                                                                                       
  Η τοποθέτησή του αυξάνει το κόστος των μετακινήσεων μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της περιοχής. Με δεδομένη την έλλειψη εναλλακτικών διαδρομών (π.χ. περιοχές του Δήμου Σαππών- Μαρώνειας) καθίσταται προφανής ο εγκλωβισμός περιοχών και δραστηριοτήτων σε ένα άδικο σύστημα, με το οποίο καλούνται να σηκώσουν το βάρος συντήρησης και λειτουργίας ενός εθνικής εμβέλειας έργου, ομάδες πολιτών της περιφέρειας κατά εξοντωτικό τρόπο.
Οι φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης θεωρούν ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με πρόσθετα βάρη για την συντήρηση και την λειτουργία του έργου, όπως προκύπτει από την εγκατάσταση των πρόσθετων διοδίων, όπως σχεδιάζονται. Θεωρούν ότι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού όπως διαμορφώνεται θα επιφέρει πρόσθετα βάρη στην Περιφέρεια, λειτουργώντας αντιαναπτυξιακά για την Περιοχή και μάλιστα για ένα έργο εθνικής κλίμακας με εθνικά οφέλη.
Δηλώνουν αποφασισμένοι και ομόφωνα ότι δεν θα επιτρέψουν την πρόσθετη άδικη και μη ηθική συμβολή τους σε υποχρεώσεις που δεν τους αναλογούν. Καλούν την Πολιτεία να λάβει άμεσα αποφάσεις για τον ανασχεδιασμό της λειτουργίας των διοδίων και την διακοπή κάθε διαδικασίας επιβολής πρόσθετης κοστολογικής επιβάρυνσης μέχρι την ολοκλήρωση του προτεινόμενου σχεδιασμού.
Οι φορείς και οι Πολίτες της Θράκης με αξιοπρεπή τρόπο καλούν την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για την λύση του προβλήματος θεωρώντας ότι η ανταπόκριση της θα στηριχτεί σε βάσεις ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και ΗΘΙΚΗΣ ώστε να μην απαιτηθούν πρόσθετες ενέργειες από τους θιγόμενους πληθυσμούς.
         Μετά από την εναγωνιώδη κοινοποίηση επιστολών φορέων της Θράκης προς τους καθ’ ύλη αρμοδίους υπουργούς,  εμπλεκομένων στη δημιουργία σταθμού διοδίων και ιδιαίτερα αυτού στη Μέστη, ανάμεσα στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, επαγόμεθα επιπρόσθετα τα ακόλουθα:

Α. Ο λαός της Θράκης και ιδιαίτερα των δύο άνω νομών είναι αναστατωμένος και έτοιμος για κινητοποιήσεις σε περίπτωση ΜΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ του σταθμού διοδίων Μέστης.

Β.  Η αποκοπή των δύο νομών  που αποτελούν δίπολο ανάπτυξης στο χωροταξικό της περιφέρειας, καθιστά την  μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων απαγορευτική.

Γ.  Η ύπαρξη νοσοκομείων στο Διδυμότειχο – Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή με διαφορετικές ενδεδειγμένες υπηρεσίες επιβάλλουν μετακινήσεις ασθενών, οι στρατιωτικές  μονάδες ένθεν κακείθεν της Μέστης την μετακίνηση στρατιωτικών, στο εφετείο στην Κομοτηνή μετακίνηση διαδίκων, μαρτύρων, δικηγόρων από τον Έβρο επίσης καθημερινά (με Πρωτοδικεία  στην Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη) . Το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο με καθημερινές μετακινήσεις από Ορεστιάδα στην Ξάνθη, το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με μετακινήσεις των Ροδοπαίων , η αποκεντρωμένη και η αιρετή περιφέρεια με έδρα την Κομοτηνή για όλους τους Δήμους του Έβρου  και των άλλων νομών της περιφέρειας , των μεταξύ των δύο νομών εμπόριο και συναλλαγών και τέλος οι τεράστιες αποστάσεις για προσέγγιση της Ροδόπης από τον Έβρο (με δεδομένη την απόσταση του Έβρου 200 χιλ. από άκρη σε άκρη του) που επιβαρύνουν το κόμιστρο όλων των μεταφερομένων.
Όλα αυτά καταδυκνείουν  ότι καθίσταται αδύνατη η επιβολή διοδίων στη Μέστη με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και δη τις περισσότερες φορές καθημερινή.

Δ. Η Θράκη και ειδικά ο Έβρος και η Ροδόπη, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές και οι πτωχότερες στην Ελλάδα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς καμία δυστυχώς οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία  είκοσι (20) έτη.

Ε. Ο κίνδυνος ερήμωσης του Έβρου λόγω των οικονομικών δυσχερειών και της προσβολής της οικονομίας του από τις διπλανές αγορές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την όλη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

ΣΤ. Η εθνική ιδιαίτερη διαμορφωθείσα  τελευταία κατάσταση απαιτεί ελαφρύνσεις και όχι επιβαρύνσεις στην περιοχή.

       Όλα αυτά καθιστούν επιβεβλημένη τη μη  ίδρυση σταθμού διοδίων στη Μέστη Σαπών, συμπεφωνημένου τούτου από όλους ανεξαίρετα τους φορείς των άνω περιοχών, μη εξαιρουμένων όλων των βουλευτών όλων των κομμάτων. 

        Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε τα παρακάτω:
-         Την ακύρωση ίδρυσης σταθμού διοδίων στη Μέστη.
-         Το συνολικό και δίκαιο επανασχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Θράκης .
-         Τη μη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη.

        Παρακαλούμε για συνάντηση των θεσμικών μας αντιπροσώπων στο γραφείο σας την Δευτέρα 31-10-2016 και σε ώρα που θα μας προσδιορίσετε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας.


                                        Με τιμή 


   Οι αντιπεριφερειάρχες :
         Έβρου     :         Δημήτριος Πέτροβιτς
         Ροδόπης  :         Χρήστος Μέτιος


      Οι Δήμαρχοι :
   Αλεξανδρούπολης :      Ευάγγελος Λαμπάκης
    Ορεστιάδας    :             Βασίλειος Μαυρίδης
   Διδυμοτείχου  :              Παρασκευάς  Πατσουρίδης
   Σουφλίου   :                   Ευάγγελος Πουλιλιός
   Σαπών –Μαρώνειας:     Ιωάννης Σταυρίδης
   Κομοτηνής :                  Γεώργιος Πετρίδης

 Τα Επιμελητήρια:
  Έβρου         :                   Χριστόδουλος Τοψίδης
  Κομοτηνής  :                   Νικόλαος Αγγελίδης
                                          Αργύρης Αργυρόπουλος
  Ο.Ε.Ε.Θ   Θράκης :         Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ
  Ο.Ε.Β.Ε.Σ.   Έβρου:      Αθανάσιος Μπέλλας
  Ο.Ε.Β.Ε.Σ. Ροδόπης:      Ανέστης Βαφειάδης

  Δικηγορικοί Σύλλογοι:
  Αλεξανδρούπολης :           Ιωάννης Ζαμπούκης
  Ορεστιάδας  :                     Χρήστος Καπετανίδης

   Ροδόπης :                          Γεώργιος Κιμπαρίδης