Στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος όπως είχε προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε το Eurogroup που ολοκληρώθηκε περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας.
Επιβεβαιώνoτας τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επήλθε συμφωνία για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο. Τα μέτρα για το χρέος είναι μία πτυχή αυτών. Είμαστε έτοιμοι για να κλείσουμε συμφωνία όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια τεχνική συμφωνία. Σε ενάμιση χρόνο έχουμε καταφέρει να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα μέσα από βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφέρει καρπούς. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να επιστρέψουν στην Αθήνα με σκοπό να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε πολύ γρήγορα» ανέφερε αρχικά ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.
«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμαναφορικά με την τεχνική συμφωνία και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα. Σε ό,τι αφορά το χρέος τη συζήτηση απασχόλησαν κυρίως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Ντέισελμπλουμ τόνισε ότοι το πρωτογενές πλεόνασμα μένει στο 3,5% έως το 2018, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά τα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με αυτή. Σημείωσε πως το πακέτο των βραχυπρόθεσμων ξεκινά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ «το ΔΝΤ επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία».
Ερωτηθείς για τα εργασιακά επιβεβαίωσε ότι τέθηκαν εκτενώς στο τραπέζι και σχολιάζοντας τα περί πολιτικής απόφασης σημείωσε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είπε ότι «στα μέσα του 2018 ελπίζουμε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα και τότε θα δούμε τι ζητήματα υπάρχουν σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δούμε τι χρειάζεται. Δεν θα υπάρξει άλλη αποσαφήνιση σε σχέση με αυτό το θέμα».
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του τόνισε: «Τα μέτρα που προτείναμε έγιναν αποδεκτά. Θα ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα». «Ο ESM συνέταξε κάποιες προτάσεις για το ελληνικό χρέος οι οποίες θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όταν λειτουργήσουν τα μέτρα αυτά το χρέος θα μειωθεί κατά 20% του ΑΕΠ μετά το 2060», υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Η ανακοίνωση του Eurogroup
«Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους staff-level agreement μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και επιτρέπει την υιοθέτηση του εθνικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που δημιουργεί έναν πραγματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι το staff-level agreement πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αναφορικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την επανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup ενέκρινε ξανά ολόκληρη τη δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων βάσει των προτάσεων του ESM και της προπαρασκευαστικής εργασίας του EWG, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον ESM.
Τα μέτρα αυτά αφορούν:
Την ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 έτη.
Tην άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης σχετικά με την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.
Το τελευταίο μέτρο, σύμφωνα με το Eurogroup, θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ) την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκίνησουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε Staff-Level agreement το συντομότερο με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει. Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί. Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.
Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο από τη στιγμή που υπάρξει ένα Staff Level Agreement, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU» καταλήγει το ανακοινωθέν.