ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ: «ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ» - Συνέντευξη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τις θέσεις του για  την ανάπτυξη της  περιφέρειας παρουσίασε σε συνέντευξη που φιλοξενεί η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης.
-Πιστεύετε  ότι η εφαρμογή  του Καλλικράτη  στην ΑΜΘ θα  ωφελήσει την περιοχή  και ειδικότερα την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων υποδομών και την ενίσχυση της απασχόλησης;
Η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας αποτελεί μία κορυφαίας σημασίας αλλαγή που  έπρεπε να έχει δρομολογηθεί  εδώ  και πολλά χρόνια αφού η στρεβλή  Αθηνοκεντρική αναπτυξιακή πορεία της χώρας με τους θεσμικούς αναχρονισμούς και την υπηρεσιακή γραφειοκρατία δημιούργησε όλα εκείνα τα προβλήματα που συν τοις άλλοις οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Παρόλα αυτά ο Καλλικράτης επιχειρεί να διαμορφώσει  μία νέα ταυτότητα για την Ελλάδα αποκεντρωμένων αρμοδιοτήτων και περιφερειακού αναπτυξιακού προγραμματισμού. Με την επαναστατικότητα λοιπόν που εισάγει, έστω και υπό τις δυσμενείς οικονομικά συνθήκες η διοικητική μεταρρύθμιση για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι μία πρόκληση.

Είναι ίσως μία τελευταία ευκαιρία.
Όσοι υπηρετούμε και πιστεύουμε στις δυνατότητες  των τοπικών κοινωνιών και  στο ρόλο της αιρετής αυτοδιοίκησης  θεωρούμε ότι μέσα από την Περιφέρεια μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εφαρμογής μιας νέας ρηξικέλευθης σε σχέση με το παρελθόν ,πρότασης η οποία θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες ,θα προτάσσει τις ανάγκες και θα λειτουργεί διαρκώς στην κατεύθυνση ενός αποτελεσματικού τοπικού δημοκρατικού προγραμματισμού με δράσεις και παρεμβάσεις που θα έχουν μεταξύ τους συνάφεια και συμπληρωματικότητα.
Φυσικά οι υποδομές, η απασχόληση και η ανάπτυξη συνδέονται μεταξύ τους. Συνεπώς δεν μπορεί παρά να προτάξουμε την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού προγράμματος ολοκλήρωσης των βασικών υποδομών ,μεταφορικών ενεργειακών προκειμένου η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να αποτελέσει τόπο ελκυστικό επενδυτικά όχι μόνο επειδή θα διαθέτει κίνητρα ,των οποίων την ύπαρξη θεωρώ αυτονόητα υποχρεωτική ,αλλά κυρίως γιατί βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων περιοχών διαθέτοντας υποδομές αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. 
-Μήπως  για την ακριτική  περιφέρειά σας ,θα έπρεπε να ληφυούν πρόσθετα μέτρα με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και την δημιουργία επενδύσεων και υποδομών ,ιδιαίτερα όταν η κρίση χτυπά με σφοδρότητα το σύνολο της οικονομίας ;Σκοπεύετε να καταθέσετε προεκλογικά συγκεκριμένες προτάσεις για τα παραπάνω και αν ναι ποιες είναι οι σημαντικότερες από αυτές;
Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι  για μας μία ενιαία αναπτυξιακή  ενότητα ,ένας ενιαίος και αδιαίρετος αναπτυξιακός χώρος που θα διεκδικεί  ανταγωνιστικά σε επίπεδο χώρας  αλλά και ως επίκεντρο μίας ευρύτερης περιοχής στην ΝΑ Ευρώπη με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας .
Αυτή η  αρχή θα διατρέχει όλο το πρόγραμμά  μας που θα προτάσσει την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών  προκειμένου να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις συμβατές πάντα με το δικό μας μοντέλο πράσινης ανάπτυξης, ανάπτυξης με χαρακτηριστικά της αξιοποίησης των πλούσιων πόρων σεβόμενοι όμως την ανάγκη για αειφορία .Η γεωθερμία και η αξιοποίηση της είναι μία από τις πρότασεις που έχει ωριμάσει .
Η γεωργία  θα αποτελέσει άλλο έναν αναπτυξιακό  πόλο με την στροφή της από την  εκτατική στην συμβολαιακή με προϊόντα διατροφής αλλά και ενίσχυση της  δενδροκομίας.
Η κτηνοτροφία  αλλά και η αλιεία μέσα από και  την προώθηση προγραμμάτων για  τον  εκσυγχρονισμό τους μπορεί να αποτελούν βιώσιμες μορφές απασχόλησης αλλά και προσέλκυσης νέων ανθρώπων που σήμερα αναζητούν διεξόδους.
Η παροχή υπηρεσιών  και ο τουρισμός σε μία εποχή  ύφεσης μπορούν να ενισχύσουν την περιφερειακή οικονομία. Ο τουρισμός λοιπόν θα αποτελεί στόχευση περιφερειακού σχεδιασμού που θα διασυνδέει το προϊόν με την ευρύτερη Βαλκανική προκειμένου να καταφέρουμε να καταστήσουμε την ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή τουριστικό προορισμό για τουρίστες από την Δυτική Ευρώπη αλλά και την Μαύρη θάλασσα.
Στοίχημα, προαπαιτούμενο και ακρογωνιαίος λίθος ωστόσο είναι η διαμόρφωση μίας και ενιαίας περιφερειακής συνείδησης όλων των δυνάμεων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Αν το καταφέρουμε τότε είμαι σίγουρος ότι η περιοχή μας δεν θα είναι απλά ένας δυνατός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή αλλά ένας από τους πρωταγωνιστές της. 
Την συνέντευξη του Άρη Γιαννακίδη, μπορείτε να την διαβάσετε και στην ιστοσελίδα της εφημερίδα «Ημερησία», στην παρακάτω διεύθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια