Γ. Παπανδρέου: Σύσφιγξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων

Τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, τη συνεργασία Κίνας – Ευρώπης, αλλά και τη σημασία της πράσινης ενέργειας με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, είχε ως επίκεντρο η ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής Ευρώπης-Ασίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε και την ίδρυση ελληνοκινεζικού Ινστιτούτου για την ανάπτυξη και τη ναυτιλία. 

Με θετικό τρόπο σχολιάστηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, στην Ελλάδα και η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα μιλήσει
στην ετήσια διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Το βασικό θέμα της συνόδου Ευρώπης-Ασίας, είναι η πορεία προς μια αποτελεσματική παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική διακυβέρνηση.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας, Μοχάμαντ Ανσάρι και συζήτησαν τη συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας σε θέματα τουρισμού, υψηλής τεχνολογίας, ναυτιλίας και πολιτιστικών σχέσεων. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα ασφαλείας, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τις χώρες των Βαλκανίων.
 Συνεχίζουμε την προσπάθεια
Σε συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ρύθμισης των αγορών διεθνώς ώστε να γίνουν εργαλείο εξυπηρέτησης των πολιτών. Παράλληλα ανέφερε ότι οι επιτυχίες που σημειώνει η χώρα, δεν είναι μόνο διπλωματικές αλλά στηρίζονται στη διαμόρφωση στρατηγικών σχέσεων με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις και φαίνεται, ότι η νέα σχέση μεταξύ Ελλάδας-Κίνας διαμορφώνει και το πλαίσιο για τη σχέση Ευρώπης-Κίνας και Ευρώπης- Ασίας γενικότερα. Οι επιτυχίες και οι έπαινοι δε σημαίνουν ότι τελειώνει η προσπάθεια της Ελλάδας, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Χαρακτήρισε τις συμφωνίες που συνήφθησαν σαν ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο ευρώ., και είπε ότι η Ελλάδα κάνει τα πρώτα επενδυτικά βήματα και ανακτά τη διεθνή της αξιοπιστία.
Χαρακτηριστικό ήταν το απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός: «Πιστεύω όμως ότι, το βασικό για να μπορεί να έχει κανείς αυτές τις επαφές με αποτέλεσμα, είναι να διαμορφώσει ένα αίσθημα αξιοπιστίας και σιγουριάς, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η επιτυχία μας, δεν είναι απλώς μια διπλωματική επιτυχία μιας κουβέντας. Είναι μια συστηματική σχέση που αναπτύσσουμε, διαμορφώνοντας στρατηγικές συνεργασίες και κοινά συμφέροντα, όπως τώρα με την Κίνα και, βεβαίως, τα διαμορφώνουμε έχοντας πείσει πια, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν διαφορετικό δρόμο.  Δεν είμαστε η Ελλάδα που ήμασταν πριν από ένα χρόνο - αναξιόπιστη, χωρίς να μας πιστεύει κανένας, με τα τεράστια χρέη να δημιουργούν φόβο και πανικό στις αγορές.
Είμαστε η Ελλάδα, η οποία ξεφεύγει - με κόπο όπως είπα, με πόνο - από μια δύσκολη κατάσταση, αλλά αυτό αναγνωρίζεται και έχει επαίνους.
Και βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε και η πορεία μας. Όμως, είναι τα πρώτα και, όπως είπα, πολύ σημαντικά δείγματα. Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε αυτή την πορεία, θα έχουμε και άλλα τέτοια θετικά δείγματα, ώστε το γρηγορότερο να μπορούμε να φύγουμε από αυτή τη δύσκολη δίνη στην οποία βρεθήκαμε. Και παράλληλα, να μπορούμε να δώσουμε την προοπτική και την αισιοδοξία στον Ελληνικό λαό για ανάπτυξη, για προοπτική, για ευημερία και για κοινωνική δικαιοσύνη».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια